СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020  (48-ма недела, до 01.12.2019)  

Неделни податоци Во текот на 48-ма недела од 2019 година (25.11.2019 – 01.12.2019), пријавени се 109 (I=5,3/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е зголемување за 32,9% во споредба со минатата недела (n=82). Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на…

Прочитај Повеќе

3 Декември, Меѓународен  ден на лицата со посебни потреби

Меѓународните денови служат како одлични прилики за да ја едуцираат јавноста за прашања од интерес, да ја мобилизираат политичката волја и ресурсите во решавање на глобалните проблеми, а исто така, и да ги слават и зајакнат достигнувањата на човештвото. Оваа…

Прочитај Повеќе

Преглед на епидемиолошката состојба со ХИВ во Р.С. Македонија и постигнатите резултати согласно Програмата за заштита на населението од ХИВ за 2019 година (заклучно со 1 декември)

Клучни факти за ХИВ во светски рамки   од сите инфицирани лица во светски рамки (37,9 милиони лица), 1,7 милиони се деца на возраст под 15 години 1,7 милиони лица се ново инфицирани во 2018 година. 160000 деца се инфицирале…

Прочитај Повеќе

И Н Ф О Р М А Ц И Ј А за состојбата со мали сипаници во Република Северна Македонија во 2019 година, до 29.11.2019

Во периодот од 23-29.11.2019 година не се пријавени нови случаи на мали сипаници. Заклучно со 29.11.2019 година, вкупниот број на регистрирани случаи на мали сипаници во републиката останува  1.901, со стапка на заболување од 91,9 на 100.000 жители. Сé уште…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020  (47-ма недела, до 24.11.2019)

Неделни податоци Во текот на 47-ма недела од 2019 година (18.11.2019 – 24.11.2019), пријавени се 82 (I=4,0/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е двојно зголемување во споредба со минатата недела (n=44). Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ…

Прочитај Повеќе

ГРИП И ВАКЦИНАЦИЈА

ШТО Е ГРИП И КОЈ ИМА НАЈГОЛЕМ РИЗИК ОД КОМПЛИКАЦИИ? Грип е заболување кое го предизвикува вирусот на инфлуенца и ги зафаќа горните дишни патишта: нос и грло, а во потешките форми и долните дишни патишта – бронхиите. Секоја година…

Прочитај Повеќе

И Н Ф О Р М А Ц И Ј А за состојбата со мали сипаници во Република Северна Македонија во 2019 година, до 22.11.2019

Во периодот од 16-22.11.2019 година, пријавен е еден сомнителен случај на мали сипаници, кој по направеното епидемиолошко истражување е отфрлен. Заклучно со 22.11.2019 година, вкупниот број на регистрирани случаи на мали сипаници во републиката останува  1.901, со стапка на заболување…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2019/2020  (46 недела, до 17.11.2019)

Неделни податоци Во текот на 46-та недела од 2019 година (11.11.2019 – 17.11.2019), пријавени се 44 (I=2,1/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е за 5 заболени повеќе во споредба со минатата недела (n=39). Оваа недела, во вирусолошката лабораторија…

Прочитај Повеќе

19 НОЕМВРИ СВЕТСКИ ДЕН НА ТОАЛЕТОТ

4,2 МИЛИЈАРДИ ЛУЃЕ ВО СВЕТОТ ЖИВЕАТ БЕЗ СООДВЕТНО УПРАВУВАНИ САНИТАРНИ УСЛУГИ, ЧЕСТОПАТИ СЕ СООЧУВААТ СО МНОГУ ФОРМИ НА ДИСКРИМИНАЦИЈА.   673 милиони луѓе сè уште практикуваат дефекација на отворено ширум светот. На глобално ниво, најмалку 2 милијарди луѓе користат извор…

Прочитај Повеќе

И Н Ф О Р М А Ц И Ј А за состојбата со мали сипаници во Република Северна Македонија во 2018-2019 година, до 15.11.2019

Во периодот од 09-15.11.2019 година не се пријавени нови случаи на мали сипаници. Согласно со негативните резултати добиени од лабораториските испитувања, случајот пријавен во периодот од 02-08.11.2019 година, е отфрлен. Заклучно со 15.11.2019 година, вкупниот број на регистрирани случаи на…

Прочитај Повеќе