СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2016/2017  (16 недела, до 23.04.2017)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на 16-та недела од 2017 година, во Република Македонија пријавени се 51  новозаболени лица од грип/заболувања слични на грип со инциденца од 2,4 на 100.000, што претставува намалување од 66,0% во споредба со минатата…

Прочитај Повеќе
“ТОЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ЌЕ ПОМОГНАТ ДА СЕ СПАСАТ ЖИВОТИ“

“ТОЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ЌЕ ПОМОГНАТ ДА СЕ СПАСАТ ЖИВОТИ“

“ТОЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ЌЕ ПОМОГНАТ ДА СЕ СПАСАТ ЖИВОТИ“, изјава на Геј Рајдер, генерален директор на МОТ   Во прилог кон одбележувањето на 28 април – Светскиот ден за безбедност и здравје на работа, Институтот за јавно здравје, како единствен овластен носител…

Прочитај Повеќе

Информација за повреди на работа во 2015-2016 година

Повредите на работа и професионалните болести се директно поврзани со карактеристиките на работниот процес и условите на работното место. Анализата на достапните здравствено-статистички индикатори покaжува дека секоја минута поради повреда на работа или професионална болест умираат 4 работници, што претставува…

Прочитај Повеќе
ОПТИМИЗАЦИЈА НА ПРИБИРАЊЕТО И КОРИСТЕЊЕТО НА ПОДАТОЦИТЕ ВО БЕЗБЕДНОСТА И ЗДРАВЈЕТО НА РАБОТА

ОПТИМИЗАЦИЈА НА ПРИБИРАЊЕТО И КОРИСТЕЊЕТО НА ПОДАТОЦИТЕ ВО БЕЗБЕДНОСТА И ЗДРАВЈЕТО НА РАБОТА

Придонес кон остварување на Цел 8 од Агендата за одржлив развој Одбележувањето на Светскиот ден за безбедност и здравје на работа – 28 април има за цел подобрување и јакнење на превенцијата на повредите на работа и професионалните болести. Меѓународната…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2016/2017  (15 недела, до 16.04.2017)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на 15-тата недела од 2017 година, во Република Македонија пријавени се 17 новозаболени лица од грип/заболувања слични на грип со инциденца од 0,8 на 100.000, што претставува намалување од 66,0% во споредба со минатата…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2016/2017  (14 недела, до 09.04.2017)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на 14-тата недела од 2017 година, во Република Македонија пријавени се 50 новозаболени лица од грип/заболувања слични на грип со инциденца од 2,4 на 100.000, што претставува намалување од 5,7% во споредба со минатата…

Прочитај Повеќе
Состанок за незаразни болести на SEEHN

Состанок за незаразни болести на SEEHN

На 2. април 2017 година во Кишињев, Молдавија, се одржа предминистерскиот состанок за незаразни болести (НЗБ) на земјите членки на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа (SEEHN). Состанокот, кој претходеше на министерскиот форум на SEEHN, имаше за цел да го разгледа…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2016/2017  (13 недела, до 02.04.2017)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на 13-тата недела од 2017 година, во Република Македонија пријавени се 53 новозаболени лица од грип/заболувања слични на грип со инциденца од 2,6 на 100.000, што претставува намалување од 25,4% во споредба со минатата…

Прочитај Повеќе
7 Април – Светски ден на здравјето

7 Април – Светски ден на здравјето

“Депресија: Ајде да зборуваме!” Светскиот ден на здравјето  се одбележува на 7 април, на годишнината на основањето на Светската здравствена организација. Секоја година се иницира здравствена тема која ги поврзува луѓето од целиот свет. Годинава темата на која е посветена…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2016/2017 (12 недела, до 26.03.2017)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР Неделни податоци Во текот на 12-тата недела од 2017 година, во Република Македонија пријавено е 71 новозаболено лице од грип/заболувања слични на грип со инциденца од 3,4 на 100.000, што претставува намалување од 29,0% во споредба со минатата…

Прочитај Повеќе