СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА – 2016

СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА – 2016

 Водата и работните места Повеќе од 3,6 милиони луѓе секоја година умираат од болести поврзани со водата во нееколошка средина. Секој ден 38 работници умираат од болести предизвикани од вода. Во Суб-Сахарна Африка жените и девојките секојдневно користат преку 25%…

Прочитај Повеќе
29 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

29 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смрт на глобално ниво, тие предизвикуваат повеќе смртни случаи отколку сите други причини заедно и ги зафаќа најмногу земјите со низок и среден приход. Во рамките на незаразните болести кардиоваскуларните болести заедно со малигните…

Прочитај Повеќе

ДВИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЈЕ!

ПОВОД: МАЈ – МЕСЕЦ НА СПОРТОТ МОТО:  ДВИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЈЕ! Во последно време се повеќе не загрижува порастот на хроничните болести, што се поврзува со употребата на нездрава исхрана, зголемената телесна тежина и недоволната физичка активност. Глобализацијата и забрзаната…

Прочитај Повеќе
Светски ден на водата 2015  – Без вода нема одржлив развој!

Светски ден на водата 2015 – Без вода нема одржлив развој!

Светски ден на водата 2015 Без вода нема одржлив развој!  Институтот за јавно здравје на Република Македонија, по шести пат го одбележи Светскиот ден на водата на 22 март (недела) во Школка во Градскиот парк во Скопје, во соработка со…

Прочитај Повеќе
Светски ден на водата 2015 – Водата и одржливиот развој

Светски ден на водата 2015 – Водата и одржливиот развој

 Светски ден на водата 2015 – Водата и одржливиот развој  На човештвото му е потребна вода  Капката вода е флексибилна. Капката вода е моќна. Капката вода е во побарувачка. Водата е во оснoва на одржливиот развој. Водните ресурси, и опсегот на…

Прочитај Повеќе