Мали сипаници и како да се заштитите/ Fruthi dhe si të mbrohemi

флаер (македонски)

флаер (албански)

 

Сезона на грип. Како најдобро да се заштитиш? Вакцинирај се! / Çfarë din për GRIPIN? Si të mbrohesh më mirë? Vaksinohu!

Препораки за заштита од грип за општа популација – превземи флаер (ПДФ) | Rekomandime për mbrojtje nga gripi për popullatën në përgjithësi – shkarko flaerin (PDF)
Препораки за заштита од грип за стари лица – превземи флаер (ПДФ) | Rekomandime për mbrojtje nga gripi për popullatën e moshuar (mbi 65 vjet)  – shkarko flaerin (PDF)

 

Кампања за јакнење на свеста за грипот 2018 / Fushatë për të rritur ndërgjegjësimin për gripin 2018

Здравствени работници – превземи флаер (ПДФ) | Punëtorët shëndetësor – shakarko flaerin (PDF)
Бремени жени – превземи флаер (ПДФ) | Gratë shtatzëna – shakarko flaerin (PDF)
Лица постари од 65 години – превземи флаер (ПДФ) | Të moshuarit (mbi 65 vjet) – shakarko flaerin (PDF)
Лица со здравствени проблеми – превземи флаер (ПДФ)Njerëzit me probleme shëndetësore – shakarko flaerin (PDF)

Ваксинацијата против грип е безбедна – превземи постер (ПДФ) | Vaksinimi kundër gripit është i sigurt – shkarko posterin (PDF)

Подготвеност за одговор при вектор преносливи инфекции

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 1- ВЕКТОРИ И БОЛЕСТИ

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 2 – ШТО Е ВЕКТОР

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 3 – ЖИВОТЕН ЦИКЛУС НА ИНСЕКТИТЕ

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 4 – КОМАРЦИ ОД РОДОТ AEDES (ДЕНГА И ЧИКУНГУНИЈА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 5 – КОМАРЦИ ОД РОДОТ ANOPHELES (МАЛАРИЈА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 6 – КОМАРЦИ ОД РОДОТ CULEX (ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 7 – ПЕСОЧНИ МУВИ PHLEBOTOMINAE (ЛИШМАНИОЗА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 8 – МУШИЧКА CULICOIDES (БОЛЕСТ НА СИН ЈАЗИК)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 9 – НАПРЕДОК ВО ИСТРАЖУВАЊЕТО

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 10 – ЦРНИ МУВИ SIMULIUM (ОНХОЦЕРКОЗА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 11 – ЦЕ-ЦЕ МУВИ (БОЛЕСТ НА СПИЕЊЕ)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 12 – БУБАЧКИ TRIATOMINAE (ШАГАСОВА БОЛЕСТ)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 13 – ВОШКИ (ТИФУС)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 14 – БОЛВИ (ЧУМА)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 15 – ВЕКТОРСКИ БОЛЕСТИ, КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ И ГЛОБАЛИЗАЦИЈА

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 16 – КРЛЕЖИ (ЛАЈМСКА БОЛЕСТ)

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 17 -ИЗЛОЖБА- ВЕКТОРИ, БОЛЕСТИ

4 Февруари – Светски ден против ракот

ГРИП

објавено на: 25 октомври, 2017

 

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА-Грипот во зимскиот период и како да се заштитите од него

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА – Вакцинирајте се против грип доколку имате над 65 години

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА – Вакцинирајте се против грип доколку имате здравствени проблеми

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА – Заштитете се себе си и вашите пациенти од грип

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА – Грип и бременост

Светски ден без тутун, 31 мај 2017

објавено на: 30 мај, 2017

брошура за Светски ден без тутун

презентација – Светски ден без тутун, (1)

презентација – Светски ден без тутун, (2)

Кампања: Меланом

објавено на: 4 мај, 2017

флаер (македонски)

флаер (албански)

 

7 Април – Светски ден на здравјето

Светски ден на водата 2017

Презентација за Светскиот ден на водата 2017

Флаер за Светскиот ден на водата 2017

4 Февруари Светски ден на ракот

флаер 1 – Да го победиме ракот заедно

флаер 2 – Светски ден на ракот 2017

Превентивни мерки за студени бранови

СОВЕТИ ЗА СТУДЕНО ВРЕМЕ-(мак) – PDF

СОВЕТИ ЗА МАТИЧНИ ЛЕКАРИ (мак) – PDF

СОВЕТИ ЗА ПОШИРОКА ЈАВНОСТ (мак) – PDF

СОВЕТИ ЗА РАБОТНИЦИ (мак) – PDF

СОВЕТИ ЗА МАТИЧНИ ЛЕКАРИ (алб)-PDF

СОВЕТИ ЗА ПОШИРОКА ЈАВНОСТ (алб) – PDF

СОВЕТИ ЗА РАБОТНИЦИ (алб) – PDF

Грипот во зимскиот период и како да се заштитите од него

Превземи PDF

29 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

превземи флаер

превземи постер

26 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА КОНТРАЦЕПЦИЈА

 ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР 

Акциски план за сексуално и репродуктивно здравје за 2016 година

ПРЕВЗЕМИ PDF

Мултисекторска стандардна оперативна процедура за превенција и одговор на родово базирано насилство

ПРЕВЗЕМИ PDF

Протокол за сексуално и репродуктивно здравје мобилна амбуланта во транзитните центри

ПРЕВЗЕМИ PDF

Шематски приказ на минимален основен пакет на услуги за репродуктивно здравје

ПРЕВЗЕМИ PDF

Светски ден без тутун 2016 година: Подгответе се за унифицирано пакување на цигарите

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА

ПРЕВЗЕМИ ПОСТЕР 

10 мај – Светски ден на физичка активност

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА ЗА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

ПРЕВЗЕМИ PDF ФЛАЕР ЗА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

5 мај – Светски ден за хигиена на рацете

 ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 1

СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО – 2016

ПРЕВЗЕМИ СЛИКА 1 ЗА СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО

ПРЕВЗЕМИ СЛИКА 2 ЗА СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО

СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА – 2016

ПРЕВЗЕМИ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗА СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР ЗА СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА

Основни наоди од Студијата за исхрана на населението во Р.М.

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ

Зика вирусна инфекција

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 1 – Информации за населението

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА 2 – Практични совети за патниците

ОПШТИ ПОРАКИ ЗА РАК

Превземи постер 1

Превземи постер 2

Превземи постер 3

Зика

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ-ЗИКА- ЕДУКАТИВЕН МАТЕРИЈАЛ ЗА ЈАВНОСТА

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ-ЗИКА- ЕДУКАТИВЕН МАТЕРИЈАЛ ЗА ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ-ЛИСТА НА ЗЕМЈИ СО АВТОХТОНИ СЛУЧАИ НА ЗИКА

“Подари орган, спаси живот!”

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР (PDF)

УПАТСТВО ЗА ПРОЦЕНКА НА ПОВРЗАНОСТА НА СОСТОЈБАТА НА ИНВАЛИДИТЕТ И ЖИВОТНАТА И РАБОТНАТА СРЕДИНА НА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

ПРЕВЗЕМИ УПАТСТВО (PDF)

Колоректален карцином

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Рак на грло на матка

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

29 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

Објавено на: 24 септември, 2015

ПРЕВЗЕМИ PDF ФЛАЕР 

ПРЕВЗЕМИ PDF ПОСТЕР

ПРЕВЗЕМИ ПРЕЗЕНТАЦИЈА (PPT)

Последици од поплави: сè што треба да знаете, за да го заштитите своето здравје

Објавено на: 06 август, 2015

PDF флаер

Совети за постапување со храната во жешките летни денови

Објавено на: 21 јули, 2015 

PDF ДОКУМЕНТ

Информации за MERS CoV

Објавено на: 10 јуни, 2015

PDF БРОШУРА ЗА ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ

PDF БРОШУРА ЗА НАСЕЛЕНИЕ

31 Мај, Светски ден за борба против пушење

Објавено на: 28 мај, 2015

PDF БРОШУРА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

ДВИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЈЕ!

Објавено на: 6 мај, 2015

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ ЗА ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ

Светски ден на здравјето – 7 април 2015

Објавено на: 31 март, 2015

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА 1 : БЕЗБЕДНА ХРАНА, ОД НИВА ДО ТРПЕЗА

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА 2 : КВИЗ: КОЛКУ Е БЕЗБЕДНА ВАШАТА ХРАНА?

ПРЕВЗЕМИ PDF БРОШУРА 3 : ПЕТ КЛУЧА ДО БЕЗБЕДНА ХРАНА

Едукативен материјал за туларемија

Објавено на: 24 март, 2015

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ ЗА ТУЛАРЕМИЈА – ЕДУКАТИВЕН МАТЕРИЈАЛ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО

ПРЕВЗЕМИ  PDF ДОКУМЕНТ ЗА ТУЛАРЕМИЈА – ПРОТОКОЛ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ НА МАТИЧНИТЕ ДОКТОРИ

Светски ден на водата 2015

Објавено на: 24 март, 2015

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ (мкд)

DOKUMENT PDF PËR Dita botërore e ujit 2015 

Исхрана на пациенти болни од карцином

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Здравје=физичка активност

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Исхрана и процес на зараснување на рани

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Здрава исхрана за деца од основно училиште

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Да старееме здраво

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Хиперсензитивност и алергија на храна

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Информации и совети за нови родители

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Колоректален карцином

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Рак на дојка

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

Рак на грло на матка

ПРЕВЗЕМИ БРОШУРА (PDF)

KАМПАЊА: РАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ (29.09-27.10)

Објавено на: 26 сеп, 2014

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР ВО PDF ЗА ДОКТОРИТЕ

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР ВО PDF ЗА НАСЕЛЕНИЕТО

ПРЕВЗЕМИ ПОСТЕР ВО PDF ЗА АПТЕКИТЕ

СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО 29 СЕПТЕМВРИ 2014      

Објавено на: 26 сеп, 2014

Флаер МК (PDF)

Флаер АЛБ (PDF)

Состојба со циркулаторни заболувања во Република Македонија 2011-2013 (PDF)

Gjendja me sëmundjet e qarkullimit të gjakut ne Republiken e Maqedonise ne periudhen 2011-2013 (PDF)

ИНФОРМАЦИИ ЗА ЕБОЛА

Објавено на: 9 авг, 2014

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР

КАКО ПРОТИВ ТОПЛОТНИОТ БРАН?      

Објавено на: 7 јул, 2014

СИМНИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ И ПРЕПОРАКИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ПРОТИВ ТОПЛОТНИОТ БРАН

СИМНИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ И ПРЕПОРАКИ ЗА МАТИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ПРОТИВ ТОПЛОТНИОТ БРАН

СИМНИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ И ПРЕПОРАКИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ ПРОТИВ ТОПЛОТНИОТ БРАН

СИМНИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ И ПРЕПОРАКИ ЗА СОЦИЈАЛНИ И ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ ПРОТИВ ТОПЛОТНИОТ БРАН

 ЕВРОПСКА НЕДЕЛА НА ИМУНИЗАЦИЈА     

Објавено на: 15 апр, 2014

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ ЗА ЕВРОПСКА НЕДЕЛА НА ИМУНИЗАЦИЈА

ХИГИЕНТА НА РАЦЕТЕ Е ЕДНОСТАВНО И ЕФЕКТИВНО РЕШЕНИЕ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ШИРЕЊЕТО НА ИНФЕКЦИИ        

Објавено на: 8 мај, 2014

Флаер

Флаер АЛ.

Постер1

Постер 2

БОЛЕСТИ КОИ СЕ ПРЕНЕСУВААТ ПРЕКУ ВЕКТОРИ И НИВНА ПРЕВЕНЦИЈА        

Објавено на: апр 7, 2014

ПРЕВЗЕМИ ДОКУМЕНТ СО ИНФОРМАЦИИ ЗА БОЛЕСТИ КОИ СЕ ПРЕНЕСУВААТ ПРЕКУ ВЕКТОРИ И НИВНА ПРЕВЕНЦИЈА

МАРТ – МЕСЕЦ НА БОРБА ПРОТИВ РАК НА ДЕБЕЛО ЦРЕВО      

Објавено на: 28 фев, 2014

ПРЕВЗЕМИ ФЛАЕР СО ИНФОРМАЦИИ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ПРОТИВ РАК НА ДЕБЕЛОТО ЦРЕВО

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ЕВРОПСКАТА НЕДЕЛА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА РАК НА ГРЛОТО НА МАТКАТА, ОД 20-26 ЈАНУАРИ 2014          

Објавено на: 16 јан, 2014

ПРЕВЗЕМИ ДОКУМЕНТ ЗА СОСТОЈБАТА И ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ ОД СКРИНИНГ НА ГРЛО НА МАТКА КАЈ ЖЕНИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НА ВОЗРАСТ ОД 36-48 ГОДИНИ ВО 2013 ГОДИНА

18 НОЕМВРИ – ЕВРОПСКИ ДЕН ЗА РАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ

Објавено на: 18 ное, 2013 

Превземи флаер

Привремен совет за патниците во врска со Респираторниот синдром на Блискиот исток – корона вирус

Објавено на: 30 Јули, 2013

Упатство PDF

Прирачник за правилна исхрана на доенчиња и мали деца

Објавено на: 12 март, 2013

Прирачник за правилна исхрана на доенчиња и мали деца (PDF)

Чекори кои треба да ги превземете доколку имате симптоми слични на грип

Објавено на: 22 јан, 2013

Чекори кои треба да ги превземете доколку имате симптоми слични на грип (PDF)

Европски ден за рационална употреба на антибиотици – 18 ноември

Објавено на: ное 18, 2012

Флаер  Европски ден на рационална употреба на антибиотиците (PDF)

4 Февруари 2012 Светски ден за борба против ракот

Објавено на: фев 4, 2012

Состојба со малигни неоплазми во Република Македонија и во светот, во период од 2001 до 2010 година

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИТЕ НА РАБОТА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 2009-2010

Објавено на: апр 14, 2011

Информација (PDF)