Sipas të dhënave të fundit të publikuara nga OBSH, deri më 05.03.2020:

Numri i rasteve të konfirmuara në rrafsh global – 95.333 (2.241 raste të reja)

Kinë

Numri i rasteve të konfirmuara – 80.565 (143  raste të reja)

Numri i rasteve të vdekjes – 3.015 (31 raste të reja)

Vende të tjera

Numri i rasteve të konfirmuara – 14.768 (2.098 raste të reja)

Numri i vendeve të prekura – 85 (5 të reja)

Numri i rasteve të vdekjes – 267 (53 raste të reja)

 

Numri i rasteve të konfirmuara në mbarë botën – 95.333 (2.241 raste të reja)

Republika e Maqedonisë së Veriut

Numri i rasteve të konfirmuara – 1 (I importuar)

Numri i kontakteve të linjës së parë nën mbikëqyrje 14 ditore në izolim – 11

Numri i kontakteve të linjës së dytë nën mbikëqyrje 14 ditore në izolim – 11

Numri i kontakteve të një rasti të konfirmuar jashtë shtetit, nën mbikëqyrje 14 ditore në izolim – 2

Numri i ditëve nga rasti i fundit i konfirmuar – 8

 

Vlerësimi i rrezikut nga OBSH-ja

Kinë – shumë i lartë

Nivel rajonal – shumë i lartë

Nivel global – shumë i lartë

 

 


Tabela – shtete dhe territore (me përjashtim të Kinës) сme raste të regjistruara të sëmundjes dhe raste të regjistruara të vdekjes nga COVID-19 deri më 05.03.2020

Vendi që raporton Numri përgjithshëm i rasteve të konfirmuara Raste të reja të konfirmuara Numri i përgjithshëm i rasteve të vdekjes Raste të reja të vdekjes Lloji i përhapjes Ditë të njëpasnjëshme të raportimit
Paqësori perëndimor
Koreja e Jugut 5766 438 35 3 Përhapje lokale 0
Japonia 317 33 6 0 Përhapje lokale 0
Singapori 110 0 0 0 Përhapje lokale 1
Australia 66 23 3 2 Përhapje lokale 0
Malajzia 50 0 0 0 Përhapje lokale 1
Vietnami 16 0 0 0 Përhapje lokale 21
Filipine 3 0 1 0 Raste të importuara 29
Zelanda e Re 2 0 0 0 Raste të importuara 2
Kamboxhia 1 0 0 0 Raste të importuara 37
Evropa
Italia 3089 587 107 27 Përhapje lokale 0
Franca 282 73 4 0 Përhapje lokale 0
Gjermania 262 66 0 0 Përhapje lokale 0
Spanja 198 47 1 1 Përhapje lokale 0
Britania e madhe 89 38 0 0 Përhapje lokale 0
Zvicra 56 20 0 0 Përhapje lokale 0
Norvegjia 56 23 0 0 Përhapje lokale 0
Holanda 38 10 0 0 Përhapje lokale 0
Austria 37 13 0 0 Raste të importuara 0
Suedia 35 11 0 0 Përhapje lokale 0
Islanda 26 10 0 0 Raste të importuara 0
Belgjika 23 15 0 0 Përhapje lokale 0
San Marino 16 8 0 0 Përhapje lokale 0
Izraeli 15 3 0 0 Përhapje lokale 0
Danimarka 10 2 0 0 Përhapje lokale 0
Kroacia 9 0 0 0 Përhapje lokale 1
Greqia 9 2 0 0 Përhapje lokale 0
Finlanda 7 0 0 0 Përhapje lokale 2
Portugalia 7 5 0 0 Përhapje lokale 0
Bjellorusia 6 5 0 0 Përhapje lokale 0
Çekia 5 0 0 0 Raste të importuara 1
Rumania 4 0 0 0 Përhapje lokale 1
Azerbajxhani 3 0 0 0 Raste të importuara 4
Gjeorgjia 3 0 0 0 Raste të importuara 4
Rusia 3 0 0 0 Raste të importuara 2
Bosnja dhe Hercegovina 2 2 0 0 Raste të importuara 0
Estonia 2 0 0 0 Raste të importuara 1
Hungaria 2 2 0 0 Raste të importuara 0
Irlanda 2 0 0 0 Raste të importuara 1
Andorra 1 0 0 0 Raste të importuara 2
Armenia 1 0 0 0 Raste të importuara 3
Letonia 1 0 0 0 Raste të importuara 2
Lituania 1 0 0 0 Raste të importuara 6
Luksemburgu 1 0 0 0 Raste të importuara 3
Monako 1 0 0 0 Nën hetim 4
Maqedonia e Veriut 1 0 0 0 Raste të importuara 8
Polonia 1 0 0 0 Raste të importuara 1
Sllovenia 1 1 0 0 Raste të importuara 0
Ukraina 1 0 0 0 Raste të importuara 1
Lihtenshtajni 1 0 0 0 Raste të importuara 1
Territore të tjera (Evropa)
Gjibraltari 1 0 0 0 Raste të importuara 1
Azia juglindore
Tajlanda 47 4 1 0 Përhapje lokale 0
India 29 23 0 0 Përhapje lokale 0
Indonezia 2 0 0 0 Përhapje lokale 3
Nepali 1 0 0 0 Raste të importuara 41
Sri Lanka 1 0 0 0 Raste të importuara 38
Mesdheu Lindor
Irani 2922 586 92 15 Përhapje lokale 0
Kuvajti 58 2 0 0 Raste të importuara 0
Bahrejni 49 0 0 0 Raste të importuara 2
Iraku 36 5 2 2 Raste të importuara 0
Emiratet e Bashkuara Arabe 27 0 0 0 Përhapje lokale 1
Omani 15 3 0 0 Raste të importuara 0
Libani 13 0 0 0 Përhapje lokale 2
Katari 8 0 0 0 Raste të importuara 1
Pakistani 5 0 0 0 Raste të importuara 2
Egjipti 2 0 0 0 Raste të importuara 3
Marok 2 1 0 0 Raste të importuara 0
Arabia Saudite 2 1 0 0 Raste të importuara 0
Afganistani 1 0 0 0 Raste të importuara 9
Jordania 1 0 0 0 Raste të importuara 2
tunizia 1 0 0 0 Raste të importuara 2
Territore të tjera (Mesdheu Lindor)
Palestina 4 4 0 0 Raste të importuara 0
Amerika
SHBA 129 21 9 3 Përhapje lokale 0
Kanada 30 0 0 0 Përhapje lokale 1
Ekuadori 7 0 0 0 Përhapje lokale 1
Meksika 5 0 0 0 Raste të importuara 3
Brazili 3 1 0 0 Raste të importuara 0
Argjentina 1 0 0 0 Raste të importuara 1
Kili 1 0 0 0 Raste të importuara 1
Republika Domenikane 1 0 0 0 Raste të importuara 3
Territore të tjera (Amerika)
San Martin 2 0 0 0 Nën hetim 2
San Bartolomej 1 0 0 0 Nën hetim 2
Afrika
Algjeria 12 7 0 0 Përhapje lokale 0
Senegali 4 3 0 0 Raste të importuara 0
nigeria 1 0 0 0 Raste të importuara 6
Transporti ndërkombëtar
Diamond Princess 706 0 6 0 Përhapje lokale 3
Gjithsej 14768 2098 267 53    


MASAT E NDËRMARRA PËR KONTROLL DHE PARANDALIM

Për ta zvogëluar rrezikun nga importimi dhe përhapja e virusit në Maqedoni, Instituti i shëndetit publik vazhdimisht përgatit dhe përditëson informacione për gjendjen me sëmundjen COVID-19  në Evropë dhe botë, si dhe rekomandon masa për parandalimin e importimit të sëmundjes dhe përhapjen e mëtejme të saj.

Për informimin e popullatës për sëmundjen COVID-19, si dhe masat për mbrojtje nga infektimi me virusin e ri Korona, janë përgatitur rekomandime për udhëtarët, si dhe algoritme për veprimet e sistemit shëndetësor gjatë paraqitjes së një rasti të dyshimtë.

Për udhëtarët që vijnë nga Kina, Italia dhe vendet e tjera ku ka përhapje lokale, e që nuk kanë simptoma, gjatë hyrjes në vend janë përgatitur rekomandime/udhëzime të veçanta se si duhet të veprojnë nëse shfaqin simptoma të sëmundjes brenda 14 ditëve pas kthimit në vend.

Në Aeroportin Ndërkombëtar Shkup është aktivizuar kamerë termale, ekip kujdestar realizon skrining termal në aeroportin Sh. Apostol Pavle në Ohër, ndërsa në kalimet kufitare me vendet fqinje, në mbikëqyrjen e udhëtarëve që vijnë nga vendet e prekura është e inkuadruar edhe policia kufitare.

Në bashkëpunim me OBSH-në, Ministria e shëndetësisë organizoi mbajtjen e trajnimeve për punonjësit shëndetësor për identifikimin e sëmundjes, masat për parandalim, veprimet dhe procedurat për marrjen e materialeve për diagnostikim, menaxhimin klinik të të sëmurëve potencial, si dhe përdorimin e drejtë të pajisjeve mbrojtëse personale.

Janë përgatitur postera të veçantë për këto tema dhe janë shpërndarë tek të gjitha institucionet shëndetësore në vend.

Janë krijuar Komitete udhëheqëse për koordinim dhe menaxhim në sistemin për menaxhimin me krizat dhe Shtab i krizave ku janë inkuadruar ekspertë nga më shumë fusha.

 

UDHËZIME DHE REKOMANDIME PËR POPULLATËN

Më shumë informacion në lidhje me pyetjet e parashtruara më shpesh, të vërtetat dhe mitet në lidhje me virusin Korona, mund të lexoni në:

http://iph.mk/sq/pyetje-dhe-pergjigje-mite-dhe-te-verteta-lidhur-me-korona-virusin/

Rekomandimet e përgjithshme të OBSH-së për parandalimin e sëmundjes mund t’i gjeni në linkun më poshtë:

http://iph.mk/sq/rekomandime-nga-obsh-per-parandalimin-e-infeksionit-me-korona-virusin/

 

Rekomandimet për udhëtarët të cilët vijnë/kthehen në Republikën e Maqedonisë së Veriut i gjeni në:

http://iph.mk/wp-content/uploads/2020/01/Corona-virus_flaer-za-web.pdf

http://iph.mk/preporaki-za-patnici-koi-doagaat-od-rizicni/

 

Rekomandime për atë se ti të mbroni veten keni në linkun në vazhdim:

http://iph.mk/sq/covid-19-si-ta-mbroni-veten/

Nëse ndonjë nga të afërmit tuaj ka simptoma të ngjashme me ato të sëmundjes, mund ta lexoni udhëzuesin e OBSH-së për mjekim shtëpiak të rasteve të dyshimta

http://iph.mk/sq/udhezues-per-mjekim-shtepiak-te-pacienteve-te-dyshuar-per-infeksion-me-2019-ncov/

Nëse keni pyetje të tjera në lidhje me sëmundjen, mund të kontaktoni numrat e telefonave në vazhdim:

QSHP  Manastir                         071 261 330

QSHP  Veles                           071 219 278

NJR Gjevgjeli                     078 545 444

QSHP  Koçan                        071 373 913

QSHP  Kumanovë                   070 215 851

QSHP  Ohër                          070 723 029

QSHP  Prilep                       076 475 747

QSHP  Shkup                         071 289 614

QSHP  Strumicë                   072 235 543

QSHP  Tetovë                         075 240 464

NJR Gostivar                       076 365 161

QSHP  Shtip                            078 365 613

ISHP  Shkup                         078 387 194

SHSH Alo Doktor              02/15 123