Sipas të dhënave të fundit të publikuara nga OBSH, deri më 09.03.2020:

Numri i rasteve të konfirmuara në rrafsh global – 109.577 (3.993 raste të reja)

 

Kinë

Numri i rasteve të konfirmuara – 80.904 (45 raste të reja)

Numri i rasteve të vdekjes – 3.123 (23 raste të reja)

 

Vende të tjera

Numri i rasteve të konfirmuara – 28.673 (3.948 raste të reja)

Numri i vendeve të prekura – 104 (3 të reja)

Numri i rasteve të vdekjes – 686 (202 raste të reja)

 

Republika e Maqedonisë së Veriut

Numri i rasteve të konfirmuara –7 (4 të importuara dhe 3 me përhapje lokale)

Numri i kontakteve të linjës së parë nën izolim 14 ditor – 46

Numri i ditëve nga rasti i fundit i konfirmuar – 0

Janë regjistruar 6 raste me COVID – 19, dy raste të konfirmuara në 06.03.2020, një në 08.03.2020 dhe tre në 09.03.2020. të gjithë të prekurit janë shtetas të RMV-së. Tre nga të orekurit ka gjasa të jenë infektuar gjatë qëndrimit të tyre në Itali, ndërsa 3 janë përhapje lokale. Të gjithë të prekurit janë nën izolim në KSIGJF.

Vlerësimi i rrezikut nga OBSH-ja

Kinë – shumë i lartë

Nivel rajonal – shumë i lartë

Nivel global – shumë i lartë

 

Tabela – shtete dhe territore me raste të regjistruara të sëmundjes dhe raste të regjistruara të vdekjes nga COVID-19 deri më 09.03.2020

Burimi: OBSH 

Vendi që raporton Numri përgjithshëm i rasteve të konfirmuara Raste të reja të konfirmuara Numri i përgjithshëm i rasteve të vdekjes Raste të reja të vdekjes Lloji i përhapjes Niveli i rrezikut
Kina 80904 3123 45 23 Përhapje lokale I lartë
Korea e jugut 7382 51 248 1 Përhapje lokale I lartë
Italia 7375 366 1492 132 Përhapje lokale I lartë
Irani 6566 194 743 49 Përhapje lokale I lartë
Franca 1116 19 410 9 Përhapje lokale I lartë
Gjermania 1112 0 317 0 Përhapje lokale I lartë
Spanja 589 10 159 5 Përhapje lokale Mesatar
Japonia 488 7 33 1 Përhapje lokale Mesatar
Zvicra 332 2 68 0 Përhapje lokale Mesatar
Britania e Madhe 277 2 67 0 Përhapje lokale Mesatar
Holanda 265 3 77 2 Përhapje lokale Mesatar
SHBA 213 11 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Suedia 203 0 42 0 Përhapje lokale Mesatar
Belgjika 200 0 31 0 Përhapje lokale Mesatar
Norvegjia 169 0 22 0 Përhapje lokale Mesatar
Singapori 150 0 12 0 Përhapje lokale Mesatar
Australia 112 0 10 0 Përhapje lokale Mesatar
Malejzia 93 0 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Bahrein 79 0 23 0 Përhapje lokale Mesatar
Australia 77 3 3 0 Përhapje lokale Mesatar
Greqia 73 0 7 0 Përhapje lokale Mesatar
Kuvajti 64 0 2 0 Raste të importuara Mesatar
Kanada 62 0 5 0 Përhapje lokale Mesatar
Iraku 60 6 6 2 Përhapje lokale Mesatar
Islanda 55 0 10 0 Përhapje lokale Mesatar
Egjipti 55 1 7 1 Përhapje lokale Mesatar
Тajlanda 50 1 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Emiratet e Bashkuara Arabe 45 0 0 0 Përhapje lokale Mesatar
India 43 0 9 0 Përhapje lokale Mesatar
Izraeli 39 0 14 0 Përhapje lokale Mesatar
San Marino 37 1 10 1 Përhapje lokale Mesatar
Danimarka 36 0 5 0 Përhapje lokale Mesatar
Çekia 32 0 6 0 Përhapje lokale Mesatar
Libani 32 0 4 0 Përhapje lokale Mesatar
Vietnami 30 0 9 0 Përhapje lokale Mesatar
Finlanda 30 0 11 0 Përhapje lokale Mesatar
Portugalia 30 0 9 0 Përhapje lokale Mesatar
Brazili 25 0 6 0 Përhapje lokale I ulët
Irlanda 21 0 2 0 Përhapje lokale I ulët
Algjeria 20 0 3 0 Përhapje lokale I ulët
Palestina 19 0 3 0 Përhapje lokale I ulët
Sllovenia 16 0 4 0 Përhapje lokale I ulët
Omani 16 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Romania 15 0 2 0 Përhapje lokale I ulët
Katari 15 0 3 0 Raste të importuara I ulët
Arabia Saudite 15 0 8 0 Raste të importuara I ulët
Ekuadori 15 0 1 0 Përhapje lokale I ulët
Gjeorgjia 13 0 1 0 Raste të importuara I ulët
Аrgjentina 12 1 3 0 Raste të importuara I ulët
Kroacia 11 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Polonia 11 0 5 0 Raste të importuara I ulët
Filipine 10 1 4 0 Përhapje lokale I ulët
Estonia 10 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Kili 10 0 5 0 Përhapje lokale I ulët
Azerbajxhani 9 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Hungaria 9 0 2 0 Përhapje lokale I ulët
Kostarika 9 0 4 0 Përhapje lokale I ulët
Rusia 7 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Meksika 7 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Bjellorusia 6 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Indonezia 6 0 2 0 Përhapje lokale I ulët
Pakistani 6 0 1 0 Raste të importuara I ulët
Peru 6 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Zelanda e Re 5 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Sllovakia 5 0 2 0 Përhapje lokale I ulët
Guajana e Francës 5 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Bullgaria 4 0 2 0 Përhapje lokale I ulët
Maldive 4 0 2 0 Përhapje lokale I ulët
Afganistani 4 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Senegali 4 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Letonia 3 0 2 0 Raste të importuara I ulët
Malta 3 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Maqedonia e Veriut 3 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Bangladeshi 3 0 3 0 Përhapje lokale I ulët
Afrika e Jugut 3 0 1 0 Raste të importuara I ulët
Kamboxhia 2 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Shqipëria 2 0 2 0 Raste të importuara I ulët
Bosnja dhe Hercegovina 2 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Luksemburgu 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Ishujt Faro 2 0 1 0 Raste të importuara I ulët
Maroko 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Tunizia 2 0 1 0 Raste të importuara I ulët
Martinik 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
San Martin 2 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Kameruni 2 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Nigeria 2 0 1 0 Raste të importuara I ulët
Andorra 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Armenia 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Vatikani 1 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Lihtenshtajni 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Lituania 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Monako 1 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Moldavia 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Serbia 1 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Ukraina 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Gjibraltari 1 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Butani 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Nepali 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Sri Lanka 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Јordania 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Kolumbia 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Republika Domenikane 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Paraguaji 1 0 1 0 Raste të importuara I ulët
San Bartolomeu 1 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Togo 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët

 

 

MASAT E NDËRMARRA PËR KONTROLL DHE PARANDALIM

 

Për ta zvogëluar rrezikun e importimit dhe përhapjes së virusit në RMV, Instituti i shëndetit publik përgatit dhe azhurnon informacionet në lidhje me gjendjen me COVID-19 në Evropë dhe në botë, si dhe rekomandon masa për parandalimin e sëmundjes dhe përhapjen e mëtejme të saj.

Për ta njoftuar popullatën me sëmundjen COVID-19, si dhe masat për mbrojtje nga infektimi me korona virusin e ri, janë përgatitur rekomandime për udhëtarët, si dhe algoritme për veprimet e sistemit shëndetësor në rast të shfaqjes të një rasti të dyshimtë.

Për udhëtarët që vijnë nga Kina, Italia dhe vende të tjera me përhapje lokale, por që nuk kanë simptoma të sëmundjes, gjatë hyrjes në vendin tonë u jepen rekomandime të veçanta për atë se si duhet të veprojnë nëse manifestojnë simptoma gjatë 14 pas ardhjes.

Në Aeroportin ndërkombëtar Shkup është aktivizuar kamerë termale. Ekipi kujdestar bën skriningun termal edhe në Aeroportin në Ohër, ndërsa në vendkalimet kufitare me vendet fqinje, në mbikëqyrjen e udhëtarëve që vijnë nga vendet e prekura është kyçur policia kufitare.

Në bashkëpunim me OBSH-në, Ministria e shëndetësisë organizoi mbajtjen e trajnimeve për punonjësit shëndetësor për t’i njoftuar ato me sëmundjen, masat për parandalim, veprimet dhe procedurat për marrjen e materialeve për diagnostikim, menaxhimin klinik të të sëmurëve potencial, si dhe për përdorimin e drejtë të pajisjeve mbrojtëse personale.

Janë përgatitur posterë të veçantë për këto tema dhe të njëjtët janë shpërndarë deri tek të gjitha institucionet shëndetësore në vend.

Janë formuar Komitete udhëheqëse për koordinim dhe menaxhim në sistemin për menaxhimin me krizat, si dhe Shtab i krizave për koronavirusin pranë MSH-së, në të cilin janë inkuadruar ekspertë nga më shumë fusha.

 

Informacion për popullatën

Nëse keni pyetje të tjera në lidhje me sëmundjen, mund të kontaktoni numrat e telefonave në vazhdim:

QSHP  Manastir                         071 261 330

QSHP  Veles                           071 219 278

NJR Gjevgjeli                     078 545 444

QSHP  Koçan                        071 373 913

QSHP  Kumanovë                   070 215 851

QSHP  Ohër                          070 723 029

QSHP  Prilep                       076 475 747

QSHP  Shkup                         071 289 614

QSHP  Strumicë                   072 235 543

QSHP  Tetovë                         075 240 464

NJR Gostivar                       076 365 161

QSHP  Shtip                            078 365 613

ISHP  Shkup                         078 387 194

SHSH Alo Doktor              02/15 123