Në 11.03.2020, sekretari i përgjithshëm i OBSH-së shpalli pandemi të COVID-19.

Sipas të dhënave të fundit të publikuara nga OBSH, deri më 15.03.2020:

Numri i rasteve të konfirmuara në rrafsh global – 153.517 (10.982 raste të reja)

Numri i rasteve të vdekjes në mbarë botën – 5.735 (343 të reja)

 

Kinë

Numri i rasteve të konfirmuara – 81.048 (27 raste të reja)

Numri i rasteve të vdekjes – 3.204 (10 raste të reja)

 

Vende të tjera

Numri i rasteve të konfirmuara – 72.469 (10.955 raste të reja)

Numri i vendeve të prekura – 2.531 (424 të reja)

Numri i rasteve të vdekjes – 143 (9 raste të reja)

 

Republika e Maqedonisë së Veriut

Numri i rasteve të konfirmuara – 19 (5 të importuara dhe 14 me përhapje lokale)

Numri i ditëve nga rasti i fundit i konfirmuar – 1

Gjatë 24 orëve të fundit janë regjistruar 2 raste të reja me COVID-19, të konfirmuara në 11.03.2020.

Bëhet fjalë për dy raste që kanë lidhshmëri epidemiologjike me dy rastet e para, ciftin në Dibër.

Vlerësimi i rrezikut nga OBSH-ja

Kinë – shumë i lartë

Nivel rajonal – shumë i lartë

Nivel global – shumë i lartë

 


Tabela – shtete dhe territore me raste të regjistruara të sëmundjes dhe raste të regjistruara të vdekjes nga COVID-19 deri më 15.03.2020

Burimi: OBSH

Vendi që raporton Numri përgjithshëm i rasteve të konfirmuara Raste të reja të konfirmuara Numri i përgjithshëm i rasteve të vdekjes Raste të reja të vdekjes Lloji i përhapjes Niveli i rrezikut
Kina 81048 27 3204 10 Përhapje lokale I lartë
Italia 21157 3497 1441 173 Përhapje lokale I lartë
Irani 12729 1365 608 94 Përhapje lokale I lartë
Korea e Jugut 8162 76 75 3 Përhapje lokale I lartë
Spanja 5753 1522 136 16 Përhapje lokale I lartë
Franca 4469 829 91 12 Përhapje lokale I lartë
Gjermania 3795 733 8 2 Përhapje lokale I lartë
SHBA 1678 0 41 0 Përhapje lokale I lartë
Zvicra 1359 234 11 5 Përhapje lokale I lartë
Britania e Madhe 1144 342 21 11 Përhapje lokale Mesatar
Holanda 959 155 12 2 Përhapje lokale Mesatar
Suedia 924 149 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Norvegjia 907 157 1 0 Përhapje lokale Mesatar
Danimarka 827 26 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Austria 800 296 1 0 Përhapje lokale Mesatar
Japonia 780 64 22 1 Përhapje lokale Mesatar
Belgjika 689 90 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Katari 337 75 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Australia 249 52 3 0 Përhapje lokale Mesatar
Kanadaja 244 68 1 0 Përhapje lokale Mesatar
Malejzia 238 41 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Greqia 228 130 2 1 Përhapje lokale Mesatar
Çekia 214 64 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Singapori 212 12 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Bahrejni 211 1 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Finlanda 210 101 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Izraeli 178 78 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Sllovenia 141 0 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Islanda 138 77 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Irlanda 129 39 2 1 Përhapje lokale Mesatar
Romania 123 59 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Brazili 121 23 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Indonezia 117 48 4 1 Përhapje lokale Mesatar
Kuvajti 112 12 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Portugalia 112 0 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Polonia 111 47 3 2 Përhapje lokale Mesatar
Filipine 111 47 6 4 Përhapje lokale Mesatar
India 107 25 2 0 Përhapje lokale Mesatar
Arabia Saudite 103 41 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Egjipti 93 0 2 0 Përhapje lokale Mesatar
Iraku 93 0 9 0 Përhapje lokale Mesatar
Libani 93 16 3 0 Përhapje lokale Mesatar
San Marino 92 26 5 3 Përhapje lokale Mesatar
Emiratet e Bashkuara Arabe 85 0 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Estonia 79 0 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Tajlanda 75 0 1 0 Përhapje lokale Mesatar
Kili 61 18 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Vietnami 53 5 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Argjentina 45 11 2 0 Përhapje lokale I ulët
Sllovakia 44 14 0 0 Përhapje lokale I ulët
Bullgaria 43 36 2 1 Përhapje lokale I ulët
Peru 43 15 0 0 Përhapje lokale I ulët
Meksika 41 15 0 0 Raste të importuara I ulët
Serbia 41 10 0 0 Përhapje lokale I ulët
Brunei 40 15 0 0 Përhapje lokale I ulët
Shqipëria 38 5 1 0 Përhapje lokale I ulët
Luksemburgu 38 0 1 0 Përhapje lokale I ulët
Palestina 38 3 0 0 Përhapje lokale I ulët
Afrika e Jugut 38 21 0 0 Përhapje lokale I ulët
Kroacia 37 10 0 0 Përhapje lokale I ulët
Algjeria 37 11 3 1 Përhapje lokale I ulët
Rusia 34 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Hungaria 32 13 0 0 Përhapje lokale I ulët
Gjeorgjia 30 5 0 0 Raste të importuara I ulët
Letonia 30 14 0 0 Raste të importuara I ulët
Pakistani 28 7 0 0 Raste të importuara I ulët
Panamaja 27 0 1 0 Përhapje lokale I ulët
Kolumbia 24 8 0 0 Përhapje lokale I ulët
Ekuadori 23 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Kostarika 23 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Bjellorusia 21 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Qipro 21 7 0 0 Raste të importuara I ulët
Senegali 21 11 0 0 Përhapje lokale I ulët
Оmani 20 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Аzerbajxhani 19 8 0 0 Raste të importuara I ulët
Bosnja dhe Hercegovina 18 7 0 0 Përhapje lokale I ulët
Мaroko 18 11 1 0 Përhapje lokale I ulët
Tunizia 16 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Maqedonia e Veriut 13 4 0 0 Përhapje lokale I ulët
Moldavia 12 4 0 0 Raste të importuara I ulët
Malta 12 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Sri Lanka 11 5 0 0 Përhapje lokale I ulët
Afganistani 10 3 0 0 Raste të importuara I ulët
Maldive 10 1 0 0 Përhapje lokale I ulët
Martinik 10 4 0 0 Raste të importuara I ulët
Lituania 9 3 0 0 Raste të importuara I ulët
Ishujt Faro 9 6 0 0 Raste të importuara I ulët
Armenia 8 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Jamajka 8 1 0 0 Përhapje lokale I ulët
Kamboxhia 7 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Guajana e Francës 7 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Guajana 6 0 1 0 Raste të importuara I ulët
Kazakistani 6 6 0 0 Raste të importuara I ulët
Zelanda e Re 6 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Paraguaji 6 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Reinion 6 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Turqia 5 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Republika Domenikane 5 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Lihtenshtajni 4 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Kuba 4 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Ukraina 3 0 1 0 Përhapje lokale I ulët
Bangladeshi 3 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Bolivia 3 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Portoriko 3 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Guadalupe 3 2 0 0 Raste të importuara I ulët
Polinezia e Francës 3 2 0 0 Raste të importuara I ulët
Burkina-Faso 3 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Kameruni 3 1 0 0 Përhapje lokale I ulët
Bregu i fildishtë 3 2 0 0 Raste të importuara I ulët
Andorra 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Monako 2 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Xherzi 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Venezuela 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Hondurasi 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Kurasao 2 2 0 0 Raste të importuara I ulët
San Martin 2 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
R.D. e Kongos 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Nigeria 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Namibia 2 2 0 0 Raste të importuara I ulët
Gana 2 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Vatikani 1 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Gjibraltari 1 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Gernzi 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Mongolia 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Nepali 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Butani 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Jordania 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Antigua dhe Barbuda 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
San Bartolomeu 1 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
San Vinsenti dhe Grenadine 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Ishujt Kajman 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Majoti 1 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Trinidadi dhe Tobago 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Guinea ekuatoriale 1 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Gaboni 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Republika e Afrikës Qendrore 1 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Kongо 1 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Guinea 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Etiopia 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Kenia 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Sudani 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Maurituania 1 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Togo 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Svazilandi 1 1 0 0 Raste të importuara I ulët


UDHËZIME DHE REKOMANDIME PËR POPULLATËN

http://www.iph.mk/preporaki-od-szo/

http://www.iph.mk/sq/covid-19-si-ta-mbroni-veten/

  • Trajtimi shtëpiak i rasteve të dyshimta

http://www.iph.mk/sq/udhezues-per-mjekim-shtepiak-te-pacienteve-te-dyshuar-per-infeksion-me-2019-ncov/

  • Udhëzime për punonjësit shëndetësor

http://www.iph.mk/sq/rekomandime-per-punonjesit-shendetesor-paisjet-per-mbrojtje-personale/

 

Informacion për popullatën

Nëse keni pyetje të tjera në lidhje me sëmundjen, mund të kontaktoni numrat e telefonave në vazhdim:

QSHP  Manastir                         071 261 330

QSHP  Veles                           071 219 278

NJR Gjevgjeli                     078 545 444

QSHP  Koçan                        071 373 913

QSHP  Kumanovë                   070 215 851

QSHP  Ohër                          070 723 029

QSHP  Prilep                       076 475 747

QSHP  Shkup                         071 289 614

QSHP  Strumicë                   072 235 543

QSHP  Tetovë                         075 240 464

NJR Gostivar                       076 365 161

QSHP  Shtip                            078 365 613

ISHP  Shkup                         078 387 194

SHSH Alo Doktor              02/15 123

 

 PDF-COVID19