Në 11.03.2020, sekretari i përgjithshëm i OBSH-së shpalli pandemi të COVID-19.

Sipas të dhënave të fundit të publikuara nga OBSH, deri më 16.03.2020:

Numri i rasteve të konfirmuara në rrafsh global – 167.511 (13.903 raste të reja)

Numri i rasteve të vdekjes në mbarë botën – 6.606 (862 raste të reja)

 

Kinë

Numri i rasteve të konfirmuara – 81.077 (29 raste të reja)

Numri i rasteve të vdekjes – 3.218 (14 raste të reja)

 

Vende të tjera

Numri i rasteve të konfirmuara – 86.434 (13.874 raste të reja)

Numri i vendeve të prekura – 3.388 (848 raste të reja)

Numri i rastevetë vdekjes – 151 (4 raste të reja)

 

Republika e Maqedonisë së Veriut

Numri i rasteve të konfirmuara – 24 (6 të importuara dhe 18 me përhapje lokale)

Numri i rasteve sipas trajtimit:

  • Raste aktive – 23
  • Të shëruar – 1

Numri i ditëve nga rasti i fundit i konfirmuar – 0

Vlerësimi i rrezikut nga OBSH-ja

 

Kinë – shumë i lartë

Nivel rajonal – shumë i lartë

Nivel global – shumë i lartë

 


Tabela – shtete dhe territore me raste të regjistruara të sëmundjes dhe raste të regjistruara të vdekjes nga COVID-19 deri më 16.03.2020

Burimi: OBSH

Vendi që raporton Numri përgjithshëm i rasteve të konfirmuara Raste të reja të konfirmuara Numri i përgjithshëm i rasteve të vdekjes Raste të reja të vdekjes Lloji i përhapjes Niveli i rrezikut
Kina 81077 29 3218 14 Përhapje lokale I lartë
Italia 24747 3590 1809 368 Përhapje lokale I lartë
Irani 14991 2262 853 245 Përhapje lokale I lartë
Korea e Jugut 8236 74 75 0 Përhapje lokale I lartë
Spanja 7753 2000 288 152 Përhapje lokale I lartë
Franca 5380 911 127 36 Përhapje lokale I lartë
Gjermania 4838 1043 12 4 Përhapje lokale I lartë
Zvicra 2200 841 13 2 Përhapje lokale I lartë
SHBA 1678 0 41 0 Përhapje lokale I lartë
Britania e Madhe 1395 251 35 14 Përhapje lokale I lartë
Holanda 1135 176 20 8 Përhapje lokale I lartë
Belgjika 1085 396 5 5 Përhapje lokale I lartë
Norvegjia 1077 170 1 0 Përhapje lokale I lartë
Suedia 992 68 3 3 Përhapje lokale Mesatar
Austria 959 159 1 0 Përhapje lokale Mesatar
Danimarka 898 71 1 1 Përhapje lokale Mesatar
Japonia 814 34 24 2 Përhapje lokale Mesatar
Malejzia 553 315 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Katar 401 64 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Greqia 331 103 4 2 Përhapje lokale Mesatar
Kanada 304 60 1 0 Përhapje lokale Mesatar
Australia 298 0 5 0 Përhapje lokale Mesatar
Çekia 298 84 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Finlanda 267 57 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Portugalia 245 133 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Singapur 243 31 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Bahrein 221 10 1 1 Përhapje lokale Mesatar
Sllovenia 219 78 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Estonia 205 126 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Izrael 200 22 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Brazili 200 79 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Irlanda 169 40 2 0 Përhapje lokale Mesatar
Rumania 158 35 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Polonia 150 39 3 0 Përhapje lokale Mesatar
Filipine 140 0 12 0 Përhapje lokale Mesatar
Islanda 138 0 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Egjipti 126 33 2 0 Përhapje lokale Mesatar
Iraku 124 31 9 0 Përhapje lokale Mesatar
Indonezia 117 0 4 0 Përhapje lokale Mesatar
India 114 7 2 0 Përhapje lokale Mesatar
Tajlanda 114 39 1 0 Përhapje lokale Mesatar
Kuvajt 112 0 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Arabia Saudite 103 0 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Liban 99 6 3 0 Përhapje lokale Mesatar
Emiratet e Bashkuara Arabe 98 13 0 0 Përhapje lokale Mesatar
San Marino 92 0 5 0 Përhapje lokale Mesatar
Kili 75 14 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Peru 71 28 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Rusia 63 29 0 0 Raste të importuara Mesatar
Sllovakia 61 17 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Vietnam 57 4 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Argjentina 56 11 2 0 Përhapje lokale Mesatar
Meksika 53 12 0 0 Raste të importuara Mesatar
Pakistani 52 24 0 0 Raste të importuara Mesatar
Bullgaria 51 8 2 0 Përhapje lokale Mesatar
Afrika e Jugut 51 13 0 0 Përhapje lokale Mesatar
Brunei 50 10 0 0 Përhapje lokale I ulët
Kroacia 49 12 0 0 Përhapje lokale I ulët
Algjeria 49 12 3 0 Përhapje lokale I ulët
Panamaja 43 16 1 0 Përhapje lokale I ulët
Shqiperia 42 4 1 0 Përhapje lokale I ulët
Serbia 41 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Hungaria 39 7 1 1 Përhapje lokale I ulët
Luksemburgu 38 0 1 0 Përhapje lokale I ulët
Palestina 38 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Ekuadori 37 14 2 2 Përhapje lokale I ulët
Bjellorusia 36 15 0 0 Përhapje lokale I ulët
Gjeorgjia 33 3 0 0 Raste të importuara I ulët
Qipro 33 12 0 0 Raste të importuara I ulët
Letonia 31 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Maroko 28 10 1 0 Përhapje lokale I ulët
Senegali 26 5 0 0 Përhapje lokale I ulët
Armenia 26 18 0 0 Përhapje lokale I ulët
Kolumbia 24 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Kostarika 23 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Moldavia 23 11 0 0 Raste të importuara I ulët
Oman 22 2 0 0 Raste të importuara I ulët
Malta 21 9 0 0 Raste të importuara I ulët
Azerbejxhani 19 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Shri Lanka 19 8 0 0 Përhapje lokale I ulët
Bosnja dhe Hercegovina 18 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Tunizia 18 2 0 0 Përhapje lokale I ulët
Afganistani 16 6 0 0 Raste të importuara I ulët
Martinik 15 5 0 0 Raste të importuara I ulët
Lituania 14 5 0 0 Raste të importuara I ulët
Maqedonia e Veriut 13 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Maldive 13 3 0 0 Përhapje lokale I ulët
Kamboxha 12 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Ishujt Faro 11 2 0 0 Raste të importuara I ulët
Bolivia 11 8 0 0 Raste të importuara I ulët
Jamajka 10 2 0 0 Përhapje lokale I ulët
Reunion 9 3 0 0 Raste të importuara I ulët
Monako 9 7 0 0 Nën hulumtim I ulët
Paraguaji 8 2 0 0 Përhapje lokale I ulët
Guajana Franceze 7 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Lihtenshtajni 7 3 0 0 Raste të importuara I ulët
Kazakistan 6 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Zelanda e Re 6 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Guadalupe 6 3 0 0 Raste të importuara I ulët
Jordania 6 5 0 0 Raste të importuara I ulët
Turqia 5 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Republika Dominikane 5 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Bangladeshi 5 2 0 0 Përhapje lokale I ulët
Ruanda 5 5 0 0 Përhapje lokale I ulët
Guajana 4 3 1 0 Përhapje lokale I ulët
Kuba 4 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Uzbekistan 4 4 0 0 Nën hulumtim I ulët
Uruguaji 4 4 0 0 Raste të importuara I ulët
Ukraina 3 0 1 0 Përhapje lokale I ulët
Portoriko 3 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Polinezia Franceze 3 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Burkina Faso 3 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Kameruni 3 0 0 0 Përhapje lokale I ulët
Bregu I Fildishte 3 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Shen Bartolomeu 3 2 0 0 Nën hulumtim I ulët
Andora 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Xhersi 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Venezuela 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Hondurasi 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Kurasao 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Shen Martin 2 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Republika Demokratike e Kongos 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Nigeria 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Namibia 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Gana 2 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Trinidadi dhe Tobago 2 1 0 0 Raste të importuara I ulët
Sejshellet 2 2 0 0 Raste të importuara I ulët
Vatikani 1 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Gjibraltar 1 0 0 0 Nën hulumtim I ulët
Gernzi 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Mongolia 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Nepali 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Butan 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Antigua dhe Barbuda 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Shen Vicenti dhe Grenadinet 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Ishujt Kajmane 1 0 1 1 Raste të importuara I ulët
Majoti 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Guinea Ekuatoriale 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Gabon 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Republika e Afrikes Qendrore 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Kongo 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Guinea 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Etiopia 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Kenia 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Sudan 1 0 1 1 Raste të importuara I ulët
Mauritania 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Togo 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Guatemala 1 0 1 0 Raste të importuara I ulët
Surinam 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Shen Lucia 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët
Suazilandi 1 0 0 0 Raste të importuara I ulët


UDHËZIME DHE REKOMANDIME PËR POPULLATËN

  • Mite dhe të vërteta për Korona virusin

http://www.iph.mk/sq/pyetje-dhe-pergjigje-mite-dhe-te-verteta-lidhur-me-korona-virusin/

  • Rekomandimet e OBSH-së

http://www.iph.mk/preporaki-od-szo/

  • Rekomandime për udhëtarët

http://www.iph.mk/sq/rekomandime-nga-obsh-per-parandalimin-e-infeksionit-me-korona-virusin/

http://www.iph.mk/preporaki-za-patnici-koi-doagaat-od-rizicni-regioni-so-covid19/

  • Si ta mbroni veten

http://www.iph.mk/sq/covid-19-si-ta-mbroni-veten/

  • Trajtimi shtëpiak i rasteve të dyshimta

http://www.iph.mk/sq/udhezues-per-mjekim-shtepiak-te-pacienteve-te-dyshuar-per-infeksion-me-2019-ncov/

  • Udhëzime për punonjësit shëndetësor

http://www.iph.mk/sq/rekomandime-per-punonjesit-shendetesor-paisjet-per-mbrojtje-personale/

 

 

 

 

INFORMACION PER POPULLATEN

Personat qe  kane simptoma te gripit ose simptoma te ngjashme me gripin (temperature e larte mbi 38°С, ethe, frymemarrje e veshtiresuar, dhimbje ne kraharor, kolle e thate etj.), mjeku qe do t’i trajtoje duhet t’i pyese per historine e udhetimit jashte shtetit dhe per kontakt te mundshem me ndonje rast te konfirmuar te koronavirusit.

 

Vetem ne rast se personi qe ka simptoma ka udhetuar ne ndonje shtet te rrezikuar ose ka patur kontakt me rast te konfirmuar duhet te udhezohet qe te marre ne telefon ALO DOKTOR, QSHP ose ISHP.

 

Nëse keni pyetje të tjera në lidhje me sëmundjen, mund të kontaktoni numrat e telefonave në vazhdim:

QSHP  Manastir                      071 261 330

QSHP  Veles                            071 219 278

NJR Gjevgjeli                           078 545 444

QSHP  Koçan                           071 373 913

QSHP  Kumanovë                    070 215 851

QSHP  Ohër                             070 723 029

QSHP  Prilep                            076 475 747

QSHP  Shkup                            071 289 614

QSHP  Strumicë                       072 235 543

QSHP  Tetovë                          075 240 464

NJR Gostivar                            076 365 161

QSHP  Shtip                             078 365 613

ISHP  Shkup                             078 387 194

SHSH Alo Doktor                     02/15 123

 

 Lista e shteteve sipas rrezikut 17.03.2020