Gjendja me COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut 15-21.03.2021

Janë testuar gjithsej 24.517  materiale në Laboratorët ku bëhen analiza molekulare për vërtetimin e pranisë së virusit SARS-CoV-2.  Krahasuar me javën që shkoi është shënuar një rritje prej 8,4%.

Pozitive janë 6.899  raste, nga 35 qytete, me një rritje të numrit nga java e kaluar për 26,4%. Përqindja e rasteve pozitive sillet nga 23,4 deri më 32,3%, mesatarisht rreth 23,9%. Numri më i madh i rasteve të reja janë regjistruar në Shkup  (n=3.441; 49,9%), me incidencë javore prej – 557,1/100.000. Incidencë më e lartë javore prej 899,1/100.000 banorë është regjistruar në Negotinë  (bashkë me Demir Kapinë) (Tabela 1, Kartogrami 1).

 

Kartogrami 1.     Incidenca në 100.000 banorë, COVID-19,15-21.03.2021, RMV

мапа 15-21.03

Raste të reja janë regjistruar tek të gjitha grupmoshat, ndërsa numri më i madh i përket grupmoshës mbi 60 vjet (n=1.772, 25,7%). Numër i madh i të prekurve është regjistruar edhe tek grupmosha nga 30-39 (n=1.303; 18,9%), 40-49  (n=1.272; 18,4%), 50-59 (n=1.210; 17,5%) dhe 20-29 (n=864; 12,5%). Numër më i vogël është regjistruar tek fëmijët nga 0-9 (n=144; 2,1%) dhe 10-19 vjet (n=334; 4,8%).

Sipas gjinisë  janë regjistruar 3.566 (51,7%) femra dhe 3.333 (48,3%) meshkuj.

 

 

Pas dy testeve negative, ose sipas algoritmit të ri, si të shëruar konsiderohen 3.343 persona që kanë qenë të shtruar në spital ose në trajtim shtëpiak, që është për 22,1%  më pak se javën e kaluar.

Janë raportuar 158 raste të vdekjes nga 27 qytete, 22,5% më shumë se javën e kaluar. Sa i përket moshës, 135 persona kanë qenë në moshë mbi  60 vjet, 19 në moshë nga 50-59 vjet, 3 persona nga 40-49 vjet dhe 1 person në moshë nga 30-39 vjet.

 

 

 

GJENDJA KUMULATIVE ME COVID-19 NË REPUBLIKËN E MAQEDONISË SË VERIUT

Deri më 21.03.2021, janë regjistruar gjithsej 119.828 raste me COVID-19 (I=5.791,1/100.000).

Sipas vendbanimit, raste me COVID-19 janë regjistruar në 35 qytete. Numri më i madh janë regjistruar në Shkup, Kumanovë, Prilep, Tetovë, Gostivar, Shtip, Kavadar, Veles, Manastir dhe Ohër, ndërsa mortalitet më të madh ka në Prilep, Ohër, Krushevë dhe Strugë. Letalitet më i lartë është regjistruar në Krushevë dhe Strugë (Tabela 1).

Tabela 1. Shpërndarja ditore e të sëmurëve nga COVID-19 sipas QSHP/NJR në RMV, deri më 21.03.2021

tabela 23.3

Incidencë më e lartë kumulative është regjistruar në Kavadar me со 9.564,5 në 100.000 banorë, Negotinë (9.143,4/100.000) dhe Shkup (8.640,9/100.000), përderisa incidencë më e vogël 2.473,9 të sëmurë në 100 000 banorë është regjistruar në Makedonski Brod (Tabela 1, Kartogrami 2).

Kartogrami 2. Incidenca në 100.000 banorë, COVID-19, RMV

mapa vk 21.03.2021

Sa i përket gjinisë, janë regjistruar 60.635 meshkuj dhe 59.193 femra. Morbiditeti specifik tek meshkujt është 5.849,9/100.000, ndërsa tek femrat 5.732,1/100.000.

Mosha e të prekurve sillet nga 0 deri në 101 vjet (mosha mesatare – 45,5 vjet). Numri më i madh i të prekurve janë në moshë mbi 60 vjet- 28.724 (24,0%) I=7.794,5/100.000, ndërsa incidencë më e lartë 7.359,4/100.000 tek grupmosha nga 50-59 vjet (n=21.673). Incidencë më e ulët, 1.047,7 dhe 2.107,0në 100.000 banorë është regjistruar tek fëmijët në moshë nga 0-9 dhe vjet 10-19, ku janë regjistruar ku janë raportuar 2.398 dhe 5.272 raste përkatësisht. (Grafiku 1)

Grafiku 1. Shpërndarja e të sëmurëve me  COVID-19 në Republikën  e Maqedonisë së Veriut sipas grupmoshës (n=119.828)

graf 1 23.3

Sa i përket datës së diagnostikimit laboratorik, rasti i parë është regjistruar në 26.02.2020.  Numri më i lartë i rasteve të regjistruar gjatë një dite (n=1.406) është regjistruar në 17.11.2020.

Nga java e 9 në vitin 2020 vazhdimisht regjistrohen raste të reja të konfirmuara.  Kulminacioni është arritur në javën e 47 (n=7.480) (Grafiku2). Pas 7 javësh me një stabilizim të numrit të rasteve të reja, përsëri kemi rritje të numrit të të sëmurëve.

Grafiku 2.  Shpërndarja e të sëmurëve nga COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut sipas ditës së diagnostikimit laboratorik, deri më 21.03.2021 (n=119.828)

graf 2 23.3

Sipas raporteve të arrira pranë ISHPRMV (KSIGJF, SPQ 8 Shtatori, ISMF Kozle,  Qendrat e COVID pranë Klinikave universitare të dermatovenerologjisë, neurologjisë, gastrohenteropatologjisë dhe nefrologjisë, Institutit për sëmundjet e mushkërive dhe TBC, Spitalet klinik në Shtip, Tetovë dhe Manastir, Spitalet e përgjithshëm në Prilep, Kumanovë, Ohër, Gostivar, Strugë, Strumicë, Veles,  Koçan, Kavadar, Kërçovë, Dibër dhe Gjevgjeli, KU e gjinekologjisë dhe obstetrikës, Klinika Axhibadem Sistina), për momentin ka 1.383 persona (26,1% më shumë  se javën e kaluar) të hospitalizur, nga të cilët 890 janë në terapi me oksigjen dhe 33 ventilim mekanik invaziv.

Në 17.02.2021 në Republikën e Maqedonisë së Veriut filloi vaksinimi kundër COVID 19, ndërsa deri më 22.03.2021 gjithsej janë vaksinuar 6.704 punonjës shëndetësorë me dozën e parë (4.002 – Pfizer/Biontech dhe 2.702 – Sputnik V) dhe 2.572 (Pfizer/Biontech) me dozën e dytë kundër COVID 19.

Të dhënat në vazhdim u referohen të dhënave deri më 04.01.2021.

Sa i përket simptomave, në të shumtën e rasteve kanë raportuar për temperaturë (68,8%), plogështi (40,1%), kollë (40,8%), humbje e ndjesisë për aromë dhe/ose shije (27,0%), dhimbje të kokës (21,9%), dhimbje të muskujve (18,1%), dhimbje të fytit (14,1%) dhe vështirësi në frymëmarrje (9,8%).

Tek 17.126 ose 23,7% e të diagnostikuarve nuk janë regjistruar simptoma.

412 (1,8 %) raste janë gra shtatzëna, nga të cilat 58 kanë qenë të shtruara në spital gjatë sëmundjes. 119 kanë qenë pa simptoma.

3.439 (4,8%) e rasteve janë në mesin e punonjësve shëndetësor.

Tek 22.444(31,0%) e rasteve janë regjistruar komorbiditete, 15.323 sëmundje kardiovaskulare, 5.842 diabet, 2.843 me sëmundje të mushkërive dhe 3.986 me sëmundje të tjera kronike. Tek 4.800(63,3%) e të hospitalizuarve janë regjistruar komorbiditete.

1.029 (1,4%) janë raste të importuara, 11 janë detektuar në pikat hyrëse-dalëse. 23.054 (32,0%) persona kanë pasur kontakt me rast të konfirmuar në vend.

Janë regjistruar 3.503 raste të vdekjes (Lt = 2,9%). Numri më i madh i të vdekurve është regjistruar në  30.11.2020 (n=40), ndërsa sipas javëve në javën e 48 (n=218) (Grafiku3). Numri më i madh i vdekjeve është regjistruar në mesin e grupmoshës mbi 60 vjet (n=2.812) njëkohësisht edhe me mortalitet më të lartë – 733,7/100.000. Janë regjistruar 2.185 raste të vdekjes tek meshkujt dhe 1.318 raste të vdekjes tek femrat.

2.974 kanë qenë me komorbiditete, me sëmundje kardiovaskulare (n=1.962), diabet (n=878) dhe sëmundje të mushkërive (n=390).

Janë regjistruar edhe 27 raste të vdekjes tek punonjësit shëndetësor dhe 3  gra shtatzëna (deri më 04.01.2021).

188 (5,4%) persona kanë ndërruar jetë në shtëpi, ndërsa 3.315 (94,6%) në spital.

Grafiku 3. Shpërndarja e rasteve të vdekjes nga COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut sipas datës së vdekjes, deri më 21.03.2021 (n=3.503)

graf 3 23.3

Nga 25.01.2020-21.03.2021 janë kryer gjithsej 591.958 testime nga të cilat 119.828 pozitive janë vërtetuar në laboratorët në të cilët bëhet analizë molekulare për prani të SARS-CoV. Pra, në Maqedoni janë bërë 286.084 teste në 1.000 000 banorë.

Tabela 2.  Numri i përgjithshëm i testeve të kryera për COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut (n=591.958)*

tabela 2 23.3

Nga numri i përgjithshëm i rasteve, 11.457 (10,1%)  janë raste aktive 98.133 (86,9%) persona janë të shëruar të lëshuar nga spitali, pas 2 testeve negative gjatë trajtimit në shtëpi, ose sipas algoritmit të ri (Tabela 4)(Grafiku 5).

Nga këto 5.711 (5,8%) kanë qenë të shtruar në spital, ndërsa 92.422 (94,2%) në trajtim shtëpiak.

Grafiku 5. Shpërndarja e të sëmurëve me COVID-19 në RMV sipas rezultatit dhe numrit të përgjithshëm deri më 21.03.2021 (n=119.828)

graf 5 23.3

Tabela 4. Rezultatet sipas QSHP/NJR, Republika e Maqedonisë së Veriut (n=119.828)

Shpërndarja sipas qyteteve Të sëmurë Të shëruar Numri i vdekjeve Gjithsej
Shkup 7604 44639 1127 53370
Prilep 940 5282 307 6529
Kumanovë 547 5500 224 6271
Tetovë 452 5321 230 6003
Gostivar 376 3702 179 4257
Kavadar 616 3416 84 4116
Veles 467 3455 123 4045
Shtip 296 3594 97 3987
Manastir 431 3351 165 3947
Ohër 559 3103 149 3811
Strumicë 259 2665 119 3043
Strugë 157 2253 160 2570
Koçan 200 1836 62 2098
Kërçovë 91 1722 67 1880
Negotinë 410 1330 32 1772
Gjevgjeli 324 1249 41 1614
Sveti Nikole 64 1111 15 1190
KrivaPallankë 115 858 39 1012
Prespë 128 783 23 934
Radovish 76 716 39 831
Dibër 25 757 37 819
Dellçevë 75 698 30 803
Berovë 83 653 26 762
Probishtip 64 545 21 630
Vinicë 39 512 13 564
Vallandovë 75 376 10 461
Krushevë 127 253 27 407
Bogdanci 70 297 8 375
Demir Kapija 72 244 6 322
Demir Hisar 42 262 8 312
Kratovë 19 279 12 310
Makedonski Brod 24 243 10 277
Pehçevë 12 187 6 205
Makedonska Kamenica 3 188 4 195
Dojran 9 94 3 106
GJITHSEJ 14851 101474 3503 119828

 

 

VLERËSIMI I RREZIKUT NGA PËRHAPJA E MËTEJSHME E COVID -19

Në periudhën nga 15-21.03.2021 numri reproduktiv i të infektuarve me COVID 19 (RO) në RMV është  1,14. Nëse bëhet krahasimi i dy periudhave dyjavore, vihet re një rënie minimale e RO në periudhën nga 08-21.03.2021 (1,14) krahasuar me 1,17 në periudhën 22.02-07.03.2021.

Sipas kategorizimit të rrezikut nga OBSH:

Republika e  Maqedonisë së Veriut në fazën 4 (Përhapje e gjerë në komunitet), nënnivel 3, me kapacitete të moderuara për reagim.

 

Duke marrë parasysh rritjen e vazhdueshme të numrit të rasteve, me rekomandim të Komisionit të sëmundjeve infektive në datë 09.03.2021 Qeveria solli vendim për ndalim të lëvizjes së popullatës dhe të automjeteve të transportit publik në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut nga ora 22:00 deri më 05:00 часот, duke filluar nga data 10 mars 2021 (e mërkurë) deri më 05 prill 2021 (e hënë). Përveç kësaj u mor edhe vendimi për izolim (karantin) të detyrueshëm me kohëzgjatje prej 14 ditësh për të gjithë shtetasit e RMV-së dhe shtetasit e huaj nga kontinenti afrikan të cilët hyjnë në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

 

Masa të rekomanduara nga OBSH-ja për parandalim dhe kontroll

Krahas masave për gatishmëri gjatë rasteve të emergjencës, masave individuale të kujdesit , OBSH-ja rekomandon masa për shqyrtim nga organet kompetente që gjithashtu duhen marrë parasysh sa i përket efekteve që këto masa mund t’i kenë ndaj mirëqenies së përgjithshme dhe të individëve.

 • Mbyllja e aktiviteteve joqenësore dhe puna nga shtëpia, sa më shumë të jetë e mundur.
 • Individët duhet të zbatojnë higjienën e duarve, të përdorin shami gjatë kollitjes, të qëndrojnë në shtëpi nëse nuk ndjehen mirë, të mbajnë maskë, të ruajnë distancën fizike dhe të evitojnë mjediset e mbyllura, vendet ku janë grumbulluar më shumë njerëz dhe kontaktet e afërta.
 • Të shqyrtohen kufizimet e mësimit me prezencë fizike në universitete dhe të promovohet mësimi në distancë.
 • Shërbimet për përkujdesjen e fëmijëve, shkollat fillore dhe të mesme duhet të mbahen hapur duke i zbatuar masat përkatëse të sigurisë, nëse një gjë të tillë e lejon situata epidemiologjike lokale.
 • Vlerësim i veçantë për mbajtjen e eventeve sportive dhe eventeve të ngjashme, p.sh. pa publik. Tubimet tjera masive duhet të ndërpriten, si dehe të zvogëlohet edhe numri i pjesëmarrësve në tubimet shoqërore.

 

GJENDJA ME COVID 19 NË BOTË

Sipas të dhënave të fundit të publikuara nga OBSH-ja, deri më 14.03.2021

 • Numri i rasteve të reja në botë – 119.218.587 (3.035.703 në 7 ditët e fundit, 10% më shumë se javën e kaluar)
 • Numri i rasteve të vdekjes në botë – 2.642.673 (58.672 në 7 ditët e fundit, 4% më pak se javën e kaluar)

 

 • Rajoni i OBSH-së Amerika
  • Raste të konfirmuara – 52.763.811 (1.247.997 në 7 ditët e fundit, 13% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 1.268.202 (30.611 në 7 ditët e fundit, 6% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Afrika
  • Raste të konfirmuara – 41.033.224 (1.225.972 në 7 ditët e fundit, 6% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 906.675 (20.809 në 7 ditët e fundit, 2% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Azia juglindore
  • Raste të konfirmuara – 13.884.388 (199.994 në 7 ditët e fundit, 19% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 355 (2.141 në 7 ditët e fundit, 3% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Mesdheu lindor
  • Raste të konfirmuara – 6.860.471 (243.564 në 7 ditët e fundit, 7% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 150.193 (2.893 në 7 ditët e fundit, 3% më shumë se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Afrika
  • Raste të konfirmuara – 2.948.478 (52.929 në 7 ditët e fundit, 4% më pak se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 74.688 (1.307 në 7 ditët e fundit, 6% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Pacifiku perëndimor
  • Raste të konfirmuara – 1.711.830 (49.553 në 7 ditët e fundit, 19% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 30.357 (720 në 7 ditët e fundit, 14% më shumë se javën e kaluar)

 

 

UDHËZIME DHE REKOMANDIME PËR POPULLATËN

 

http://www.iph.mk/sq/covid-19-si-ta-mbroni-veten/

 • Trajtimi shtëpiak i rasteve të dyshimta

http://www.iph.mk/sq/udhezues-per-mjekim-shtepiak-te-pacienteve-te-dyshuar-per-infeksion-me-2019-ncov/

 • Udhëzime për punonjësit shëndetësor

http://www.iph.mk/sq/rekomandime-per-punonjesit-shendetesor-paisjet-per-mbrojtje-personale/

 • Faqja e internetit e Ministrisë së Shëndetësisë

http://zdravstvo.gov.mk/sq/home-main/

Faqja e internetit e Qeverisë:

http://vlada.gov.mk

Shkup 22.03.2021

 

Sektori i epidemiologjisë të sëmundjeve infektive

Instituti i shëndetit publik

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Gjendja me COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe në botë

Gjendja me COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut 15-21.03.2021

Janë testuar gjithsej 24.517  materiale në Laboratorët ku bëhen analiza molekulare për vërtetimin e pranisë së virusit SARS-CoV-2.  Krahasuar me javën që shkoi është shënuar një rritje prej 8,4%.

Pozitive janë 6.899  raste, nga 35 qytete, me një rritje të numrit nga java e kaluar për 26,4%. Përqindja e rasteve pozitive sillet nga 23,4 deri më 32,3%, mesatarisht rreth 23,9%. Numri më i madh i rasteve të reja janë regjistruar në Shkup  (n=3.441; 49,9%), me incidencë javore prej – 557,1/100.000. Incidencë më e lartë javore prej 899,1/100.000 banorë është regjistruar në Negotinë  (bashkë me Demir Kapinë) (Tabela 1, Kartogrami 1).

 

Kartogrami 1.     Incidenca në 100.000 banorë, COVID-19,15-21.03.2021, RMV

 

Raste të reja janë regjistruar tek të gjitha grupmoshat, ndërsa numri më i madh i përket grupmoshës mbi 60 vjet (n=1.772, 25,7%). Numër i madh i të prekurve është regjistruar edhe tek grupmosha nga 30-39 (n=1.303; 18,9%), 40-49  (n=1.272; 18,4%), 50-59 (n=1.210; 17,5%) dhe 20-29 (n=864; 12,5%). Numër më i vogël është regjistruar tek fëmijët nga 0-9 (n=144; 2,1%) dhe 10-19 vjet (n=334; 4,8%).

Sipas gjinisë  janë regjistruar 3.566 (51,7%) femra dhe 3.333 (48,3%) meshkuj.

 

 

Pas dy testeve negative, ose sipas algoritmit të ri, si të shëruar konsiderohen 3.343 persona që kanë qenë të shtruar në spital ose në trajtim shtëpiak, që është për 22,1%  më pak se javën e kaluar.

Janë raportuar 158 raste të vdekjes nga 27 qytete, 22,5% më shumë se javën e kaluar. Sa i përket moshës, 135 persona kanë qenë në moshë mbi  60 vjet, 19 në moshë nga 50-59 vjet, 3 persona nga 40-49 vjet dhe 1 person në moshë nga 30-39 vjet.

 

 

 

GJENDJA KUMULATIVE ME COVID-19 NË REPUBLIKËN E MAQEDONISË SË VERIUT

Deri më 21.03.2021, janë regjistruar gjithsej 119.828 raste me COVID-19 (I=5.791,1/100.000).

Sipas vendbanimit, raste me COVID-19 janë regjistruar në 35 qytete. Numri më i madh janë regjistruar në Shkup, Kumanovë, Prilep, Tetovë, Gostivar, Shtip, Kavadar, Veles, Manastir dhe Ohër, ndërsa mortalitet më të madh ka në Prilep, Ohër, Krushevë dhe Strugë. Letalitet më i lartë është regjistruar në Krushevë dhe Strugë (Tabela 1).

Tabela 1. Shpërndarja ditore e të sëmurëve nga COVID-19 sipas QSHP/NJR në RMV, deri më 21.03.2021

 

Incidencë më e lartë kumulative është regjistruar në Kavadar me со 9.564,5 në 100.000 banorë, Negotinë (9.143,4/100.000) dhe Shkup (8.640,9/100.000), përderisa incidencë më e vogël 2.473,9 të sëmurë në 100 000 banorë është regjistruar në Makedonski Brod (Tabela 1, Kartogrami 2).

Kartogrami 2. Incidenca në 100.000 banorë, COVID-19, RMV

 

Sa i përket gjinisë, janë regjistruar 60.635 meshkuj dhe 59.193 femra. Morbiditeti specifik tek meshkujt është 5.849,9/100.000, ndërsa tek femrat 5.732,1/100.000.

Mosha e të prekurve sillet nga 0 deri në 101 vjet (mosha mesatare – 45,5 vjet). Numri më i madh i të prekurve janë në moshë mbi 60 vjet- 28.724 (24,0%) I=7.794,5/100.000, ndërsa incidencë më e lartë 7.359,4/100.000 tek grupmosha nga 50-59 vjet (n=21.673). Incidencë më e ulët, 1.047,7 dhe 2.107,0në 100.000 banorë është regjistruar tek fëmijët në moshë nga 0-9 dhe vjet 10-19, ku janë regjistruar ku janë raportuar 2.398 dhe 5.272 raste përkatësisht. (Grafiku 1)

Grafiku 1. Shpërndarja e të sëmurëve me  COVID-19 në Republikën  e Maqedonisë së Veriut sipas grupmoshës (n=119.828)

 

Sa i përket datës së diagnostikimit laboratorik, rasti i parë është regjistruar në 26.02.2020.  Numri më i lartë i rasteve të regjistruar gjatë një dite (n=1.406) është regjistruar në 17.11.2020.

Nga java e 9 në vitin 2020 vazhdimisht regjistrohen raste të reja të konfirmuara.  Kulminacioni është arritur në javën e 47 (n=7.480) (Grafiku2). Pas 7 javësh me një stabilizim të numrit të rasteve të reja, përsëri kemi rritje të numrit të të sëmurëve.

Grafiku 2.  Shpërndarja e të sëmurëve nga COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut sipas ditës së diagnostikimit laboratorik, deri më 21.03.2021 (n=119.828)

Sipas raporteve të arrira pranë ISHPRMV (KSIGJF, SPQ 8 Shtatori, ISMF Kozle,  Qendrat e COVID pranë Klinikave universitare të dermatovenerologjisë, neurologjisë, gastrohenteropatologjisë dhe nefrologjisë, Institutit për sëmundjet e mushkërive dhe TBC, Spitalet klinik në Shtip, Tetovë dhe Manastir, Spitalet e përgjithshëm në Prilep, Kumanovë, Ohër, Gostivar, Strugë, Strumicë, Veles,  Koçan, Kavadar, Kërçovë, Dibër dhe Gjevgjeli, KU e gjinekologjisë dhe obstetrikës, Klinika Axhibadem Sistina), për momentin ka 1.383 persona (26,1% më shumë  se javën e kaluar) të hospitalizur, nga të cilët 890 janë në terapi me oksigjen dhe 33 ventilim mekanik invaziv.

Në 17.02.2021 në Republikën e Maqedonisë së Veriut filloi vaksinimi kundër COVID 19, ndërsa deri më 22.03.2021 gjithsej janë vaksinuar 6.704 punonjës shëndetësorë me dozën e parë (4.002 – Pfizer/Biontech dhe 2.702 – Sputnik V) dhe 2.572 (Pfizer/Biontech) me dozën e dytë kundër COVID 19.

Të dhënat në vazhdim u referohen të dhënave deri më 04.01.2021.

Sa i përket simptomave, në të shumtën e rasteve kanë raportuar për temperaturë (68,8%), plogështi (40,1%), kollë (40,8%), humbje e ndjesisë për aromë dhe/ose shije (27,0%), dhimbje të kokës (21,9%), dhimbje të muskujve (18,1%), dhimbje të fytit (14,1%) dhe vështirësi në frymëmarrje (9,8%).

Tek 17.126 ose 23,7% e të diagnostikuarve nuk janë regjistruar simptoma.

412 (1,8 %) raste janë gra shtatzëna, nga të cilat 58 kanë qenë të shtruara në spital gjatë sëmundjes. 119 kanë qenë pa simptoma.

3.439 (4,8%) e rasteve janë në mesin e punonjësve shëndetësor.

Tek 22.444(31,0%) e rasteve janë regjistruar komorbiditete, 15.323 sëmundje kardiovaskulare, 5.842 diabet, 2.843 me sëmundje të mushkërive dhe 3.986 me sëmundje të tjera kronike. Tek 4.800(63,3%) e të hospitalizuarve janë regjistruar komorbiditete.

1.029 (1,4%) janë raste të importuara, 11 janë detektuar në pikat hyrëse-dalëse. 23.054 (32,0%) persona kanë pasur kontakt me rast të konfirmuar në vend.

Janë regjistruar 3.503 raste të vdekjes (Lt = 2,9%). Numri më i madh i të vdekurve është regjistruar në  30.11.2020 (n=40), ndërsa sipas javëve në javën e 48 (n=218) (Grafiku3). Numri më i madh i vdekjeve është regjistruar në mesin e grupmoshës mbi 60 vjet (n=2.812) njëkohësisht edhe me mortalitet më të lartë – 733,7/100.000. Janë regjistruar 2.185 raste të vdekjes tek meshkujt dhe 1.318 raste të vdekjes tek femrat.

2.974 kanë qenë me komorbiditete, me sëmundje kardiovaskulare (n=1.962), diabet (n=878) dhe sëmundje të mushkërive (n=390).

Janë regjistruar edhe 27 raste të vdekjes tek punonjësit shëndetësor dhe 3  gra shtatzëna (deri më 04.01.2021).

188 (5,4%) persona kanë ndërruar jetë në shtëpi, ndërsa 3.315 (94,6%) në spital.

Grafiku 3. Shpërndarja e rasteve të vdekjes nga COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut sipas datës së vdekjes, deri më 21.03.2021 (n=3.503)

Nga 25.01.2020-21.03.2021 janë kryer gjithsej 591.958 testime nga të cilat 119.828 pozitive janë vërtetuar në laboratorët në të cilët bëhet analizë molekulare për prani të SARS-CoV. Pra, në Maqedoni janë bërë 286.084 teste në 1.000 000 banorë.

Tabela 2.  Numri i përgjithshëm i testeve të kryera për COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut (n=591.958)*

 

Nga numri i përgjithshëm i rasteve, 11.457 (10,1%)  janë raste aktive 98.133 (86,9%) persona janë të shëruar të lëshuar nga spitali, pas 2 testeve negative gjatë trajtimit në shtëpi, ose sipas algoritmit të ri (Tabela 4)(Grafiku 5).

Nga këto 5.711 (5,8%) kanë qenë të shtruar në spital, ndërsa 92.422 (94,2%) në trajtim shtëpiak.

Grafiku 5. Shpërndarja e të sëmurëve me COVID-19 në RMV sipas rezultatit dhe numrit të përgjithshëm deri më 21.03.2021 (n=119.828)

Tabela 4. Rezultatet sipas QSHP/NJR, Republika e Maqedonisë së Veriut (n=119.828)

Shpërndarja sipas qyteteve Të sëmurë Të shëruar Numri i vdekjeve Gjithsej
Shkup 7604 44639 1127 53370
Prilep 940 5282 307 6529
Kumanovë 547 5500 224 6271
Tetovë 452 5321 230 6003
Gostivar 376 3702 179 4257
Kavadar 616 3416 84 4116
Veles 467 3455 123 4045
Shtip 296 3594 97 3987
Manastir 431 3351 165 3947
Ohër 559 3103 149 3811
Strumicë 259 2665 119 3043
Strugë 157 2253 160 2570
Koçan 200 1836 62 2098
Kërçovë 91 1722 67 1880
Negotinë 410 1330 32 1772
Gjevgjeli 324 1249 41 1614
Sveti Nikole 64 1111 15 1190
KrivaPallankë 115 858 39 1012
Prespë 128 783 23 934
Radovish 76 716 39 831
Dibër 25 757 37 819
Dellçevë 75 698 30 803
Berovë 83 653 26 762
Probishtip 64 545 21 630
Vinicë 39 512 13 564
Vallandovë 75 376 10 461
Krushevë 127 253 27 407
Bogdanci 70 297 8 375
Demir Kapija 72 244 6 322
Demir Hisar 42 262 8 312
Kratovë 19 279 12 310
Makedonski Brod 24 243 10 277
Pehçevë 12 187 6 205
Makedonska Kamenica 3 188 4 195
Dojran 9 94 3 106
GJITHSEJ 14851 101474 3503 119828

 

 

VLERËSIMI I RREZIKUT NGA PËRHAPJA E MËTEJSHME E COVID -19

Në periudhën nga 15-21.03.2021 numri reproduktiv i të infektuarve me COVID 19 (RO) në RMV është  1,14. Nëse bëhet krahasimi i dy periudhave dyjavore, vihet re një rënie minimale e RO në periudhën nga 08-21.03.2021 (1,14) krahasuar me 1,17 në periudhën 22.02-07.03.2021.

Sipas kategorizimit të rrezikut nga OBSH:

Republika e  Maqedonisë së Veriut në fazën 4 (Përhapje e gjerë në komunitet), nënnivel 3, me kapacitete të moderuara për reagim.

 

Duke marrë parasysh rritjen e vazhdueshme të numrit të rasteve, me rekomandim të Komisionit të sëmundjeve infektive në datë 09.03.2021 Qeveria solli vendim për ndalim të lëvizjes së popullatës dhe të automjeteve të transportit publik në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut nga ora 22:00 deri më 05:00 часот, duke filluar nga data 10 mars 2021 (e mërkurë) deri më 05 prill 2021 (e hënë). Përveç kësaj u mor edhe vendimi për izolim (karantin) të detyrueshëm me kohëzgjatje prej 14 ditësh për të gjithë shtetasit e RMV-së dhe shtetasit e huaj nga kontinenti afrikan të cilët hyjnë në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

 

Masa të rekomanduara nga OBSH-ja për parandalim dhe kontroll

Krahas masave për gatishmëri gjatë rasteve të emergjencës, masave individuale të kujdesit , OBSH-ja rekomandon masa për shqyrtim nga organet kompetente që gjithashtu duhen marrë parasysh sa i përket efekteve që këto masa mund t’i kenë ndaj mirëqenies së përgjithshme dhe të individëve.

 • Mbyllja e aktiviteteve joqenësore dhe puna nga shtëpia, sa më shumë të jetë e mundur.
 • Individët duhet të zbatojnë higjienën e duarve, të përdorin shami gjatë kollitjes, të qëndrojnë në shtëpi nëse nuk ndjehen mirë, të mbajnë maskë, të ruajnë distancën fizike dhe të evitojnë mjediset e mbyllura, vendet ku janë grumbulluar më shumë njerëz dhe kontaktet e afërta.
 • Të shqyrtohen kufizimet e mësimit me prezencë fizike në universitete dhe të promovohet mësimi në distancë.
 • Shërbimet për përkujdesjen e fëmijëve, shkollat fillore dhe të mesme duhet të mbahen hapur duke i zbatuar masat përkatëse të sigurisë, nëse një gjë të tillë e lejon situata epidemiologjike lokale.
 • Vlerësim i veçantë për mbajtjen e eventeve sportive dhe eventeve të ngjashme, p.sh. pa publik. Tubimet tjera masive duhet të ndërpriten, si dehe të zvogëlohet edhe numri i pjesëmarrësve në tubimet shoqërore.

 

GJENDJA ME COVID 19 NË BOTË

Sipas të dhënave të fundit të publikuara nga OBSH-ja, deri më 14.03.2021

 • Numri i rasteve të reja në botë – 119.218.587 (3.035.703 në 7 ditët e fundit, 10% më shumë se javën e kaluar)
 • Numri i rasteve të vdekjes në botë – 2.642.673 (58.672 në 7 ditët e fundit, 4% më pak se javën e kaluar)

 

 • Rajoni i OBSH-së Amerika
  • Raste të konfirmuara – 52.763.811 (1.247.997 në 7 ditët e fundit, 13% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 1.268.202 (30.611 në 7 ditët e fundit, 6% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Afrika
  • Raste të konfirmuara – 41.033.224 (1.225.972 në 7 ditët e fundit, 6% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 906.675 (20.809 në 7 ditët e fundit, 2% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Azia juglindore
  • Raste të konfirmuara – 13.884.388 (199.994 në 7 ditët e fundit, 19% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 355 (2.141 në 7 ditët e fundit, 3% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Mesdheu lindor
  • Raste të konfirmuara – 6.860.471 (243.564 në 7 ditët e fundit, 7% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 150.193 (2.893 në 7 ditët e fundit, 3% më shumë se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Afrika
  • Raste të konfirmuara – 2.948.478 (52.929 në 7 ditët e fundit, 4% më pak se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 74.688 (1.307 në 7 ditët e fundit, 6% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Pacifiku perëndimor
  • Raste të konfirmuara – 1.711.830 (49.553 në 7 ditët e fundit, 19% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 30.357 (720 në 7 ditët e fundit, 14% më shumë se javën e kaluar)

 

 

UDHËZIME DHE REKOMANDIME PËR POPULLATËN

 

http://www.iph.mk/sq/covid-19-si-ta-mbroni-veten/

 • Trajtimi shtëpiak i rasteve të dyshimta

http://www.iph.mk/sq/udhezues-per-mjekim-shtepiak-te-pacienteve-te-dyshuar-per-infeksion-me-2019-ncov/

 • Udhëzime për punonjësit shëndetësor

http://www.iph.mk/sq/rekomandime-per-punonjesit-shendetesor-paisjet-per-mbrojtje-personale/

 • Faqja e internetit e Ministrisë së Shëndetësisë

http://zdravstvo.gov.mk/sq/home-main/

Faqja e internetit e Qeverisë:

http://vlada.gov.mk

Shkup 22.03.2021

 

Sektori i epidemiologjisë të sëmundjeve infektive

Instituti i shëndetit publik

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Gjendja me COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe në botë

Gjendja me COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut 15-21.03.2021

Janë testuar gjithsej 24.517  materiale në Laboratorët ku bëhen analiza molekulare për vërtetimin e pranisë së virusit SARS-CoV-2.  Krahasuar me javën që shkoi është shënuar një rritje prej 8,4%.

Pozitive janë 6.899  raste, nga 35 qytete, me një rritje të numrit nga java e kaluar për 26,4%. Përqindja e rasteve pozitive sillet nga 23,4 deri më 32,3%, mesatarisht rreth 23,9%. Numri më i madh i rasteve të reja janë regjistruar në Shkup  (n=3.441; 49,9%), me incidencë javore prej – 557,1/100.000. Incidencë më e lartë javore prej 899,1/100.000 banorë është regjistruar në Negotinë  (bashkë me Demir Kapinë) (Tabela 1, Kartogrami 1).

 

Kartogrami 1.     Incidenca në 100.000 banorë, COVID-19,15-21.03.2021, RMV

 

Raste të reja janë regjistruar tek të gjitha grupmoshat, ndërsa numri më i madh i përket grupmoshës mbi 60 vjet (n=1.772, 25,7%). Numër i madh i të prekurve është regjistruar edhe tek grupmosha nga 30-39 (n=1.303; 18,9%), 40-49  (n=1.272; 18,4%), 50-59 (n=1.210; 17,5%) dhe 20-29 (n=864; 12,5%). Numër më i vogël është regjistruar tek fëmijët nga 0-9 (n=144; 2,1%) dhe 10-19 vjet (n=334; 4,8%).

Sipas gjinisë  janë regjistruar 3.566 (51,7%) femra dhe 3.333 (48,3%) meshkuj.

 

 

Pas dy testeve negative, ose sipas algoritmit të ri, si të shëruar konsiderohen 3.343 persona që kanë qenë të shtruar në spital ose në trajtim shtëpiak, që është për 22,1%  më pak se javën e kaluar.

Janë raportuar 158 raste të vdekjes nga 27 qytete, 22,5% më shumë se javën e kaluar. Sa i përket moshës, 135 persona kanë qenë në moshë mbi  60 vjet, 19 në moshë nga 50-59 vjet, 3 persona nga 40-49 vjet dhe 1 person në moshë nga 30-39 vjet.

 

 

 

GJENDJA KUMULATIVE ME COVID-19 NË REPUBLIKËN E MAQEDONISË SË VERIUT

Deri më 21.03.2021, janë regjistruar gjithsej 119.828 raste me COVID-19 (I=5.791,1/100.000).

Sipas vendbanimit, raste me COVID-19 janë regjistruar në 35 qytete. Numri më i madh janë regjistruar në Shkup, Kumanovë, Prilep, Tetovë, Gostivar, Shtip, Kavadar, Veles, Manastir dhe Ohër, ndërsa mortalitet më të madh ka në Prilep, Ohër, Krushevë dhe Strugë. Letalitet më i lartë është regjistruar në Krushevë dhe Strugë (Tabela 1).

Tabela 1. Shpërndarja ditore e të sëmurëve nga COVID-19 sipas QSHP/NJR në RMV, deri më 21.03.2021

 

Incidencë më e lartë kumulative është regjistruar në Kavadar me со 9.564,5 në 100.000 banorë, Negotinë (9.143,4/100.000) dhe Shkup (8.640,9/100.000), përderisa incidencë më e vogël 2.473,9 të sëmurë në 100 000 banorë është regjistruar në Makedonski Brod (Tabela 1, Kartogrami 2).

Kartogrami 2. Incidenca në 100.000 banorë, COVID-19, RMV

 

Sa i përket gjinisë, janë regjistruar 60.635 meshkuj dhe 59.193 femra. Morbiditeti specifik tek meshkujt është 5.849,9/100.000, ndërsa tek femrat 5.732,1/100.000.

Mosha e të prekurve sillet nga 0 deri në 101 vjet (mosha mesatare – 45,5 vjet). Numri më i madh i të prekurve janë në moshë mbi 60 vjet- 28.724 (24,0%) I=7.794,5/100.000, ndërsa incidencë më e lartë 7.359,4/100.000 tek grupmosha nga 50-59 vjet (n=21.673). Incidencë më e ulët, 1.047,7 dhe 2.107,0në 100.000 banorë është regjistruar tek fëmijët në moshë nga 0-9 dhe vjet 10-19, ku janë regjistruar ku janë raportuar 2.398 dhe 5.272 raste përkatësisht. (Grafiku 1)

Grafiku 1. Shpërndarja e të sëmurëve me  COVID-19 në Republikën  e Maqedonisë së Veriut sipas grupmoshës (n=119.828)

 

Sa i përket datës së diagnostikimit laboratorik, rasti i parë është regjistruar në 26.02.2020.  Numri më i lartë i rasteve të regjistruar gjatë një dite (n=1.406) është regjistruar në 17.11.2020.

Nga java e 9 në vitin 2020 vazhdimisht regjistrohen raste të reja të konfirmuara.  Kulminacioni është arritur në javën e 47 (n=7.480) (Grafiku2). Pas 7 javësh me një stabilizim të numrit të rasteve të reja, përsëri kemi rritje të numrit të të sëmurëve.

Grafiku 2.  Shpërndarja e të sëmurëve nga COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut sipas ditës së diagnostikimit laboratorik, deri më 21.03.2021 (n=119.828)

Sipas raporteve të arrira pranë ISHPRMV (KSIGJF, SPQ 8 Shtatori, ISMF Kozle,  Qendrat e COVID pranë Klinikave universitare të dermatovenerologjisë, neurologjisë, gastrohenteropatologjisë dhe nefrologjisë, Institutit për sëmundjet e mushkërive dhe TBC, Spitalet klinik në Shtip, Tetovë dhe Manastir, Spitalet e përgjithshëm në Prilep, Kumanovë, Ohër, Gostivar, Strugë, Strumicë, Veles,  Koçan, Kavadar, Kërçovë, Dibër dhe Gjevgjeli, KU e gjinekologjisë dhe obstetrikës, Klinika Axhibadem Sistina), për momentin ka 1.383 persona (26,1% më shumë  se javën e kaluar) të hospitalizur, nga të cilët 890 janë në terapi me oksigjen dhe 33 ventilim mekanik invaziv.

Në 17.02.2021 në Republikën e Maqedonisë së Veriut filloi vaksinimi kundër COVID 19, ndërsa deri më 22.03.2021 gjithsej janë vaksinuar 6.704 punonjës shëndetësorë me dozën e parë (4.002 – Pfizer/Biontech dhe 2.702 – Sputnik V) dhe 2.572 (Pfizer/Biontech) me dozën e dytë kundër COVID 19.

Të dhënat në vazhdim u referohen të dhënave deri më 04.01.2021.

Sa i përket simptomave, në të shumtën e rasteve kanë raportuar për temperaturë (68,8%), plogështi (40,1%), kollë (40,8%), humbje e ndjesisë për aromë dhe/ose shije (27,0%), dhimbje të kokës (21,9%), dhimbje të muskujve (18,1%), dhimbje të fytit (14,1%) dhe vështirësi në frymëmarrje (9,8%).

Tek 17.126 ose 23,7% e të diagnostikuarve nuk janë regjistruar simptoma.

412 (1,8 %) raste janë gra shtatzëna, nga të cilat 58 kanë qenë të shtruara në spital gjatë sëmundjes. 119 kanë qenë pa simptoma.

3.439 (4,8%) e rasteve janë në mesin e punonjësve shëndetësor.

Tek 22.444(31,0%) e rasteve janë regjistruar komorbiditete, 15.323 sëmundje kardiovaskulare, 5.842 diabet, 2.843 me sëmundje të mushkërive dhe 3.986 me sëmundje të tjera kronike. Tek 4.800(63,3%) e të hospitalizuarve janë regjistruar komorbiditete.

1.029 (1,4%) janë raste të importuara, 11 janë detektuar në pikat hyrëse-dalëse. 23.054 (32,0%) persona kanë pasur kontakt me rast të konfirmuar në vend.

Janë regjistruar 3.503 raste të vdekjes (Lt = 2,9%). Numri më i madh i të vdekurve është regjistruar në  30.11.2020 (n=40), ndërsa sipas javëve në javën e 48 (n=218) (Grafiku3). Numri më i madh i vdekjeve është regjistruar në mesin e grupmoshës mbi 60 vjet (n=2.812) njëkohësisht edhe me mortalitet më të lartë – 733,7/100.000. Janë regjistruar 2.185 raste të vdekjes tek meshkujt dhe 1.318 raste të vdekjes tek femrat.

2.974 kanë qenë me komorbiditete, me sëmundje kardiovaskulare (n=1.962), diabet (n=878) dhe sëmundje të mushkërive (n=390).

Janë regjistruar edhe 27 raste të vdekjes tek punonjësit shëndetësor dhe 3  gra shtatzëna (deri më 04.01.2021).

188 (5,4%) persona kanë ndërruar jetë në shtëpi, ndërsa 3.315 (94,6%) në spital.

Grafiku 3. Shpërndarja e rasteve të vdekjes nga COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut sipas datës së vdekjes, deri më 21.03.2021 (n=3.503)

Nga 25.01.2020-21.03.2021 janë kryer gjithsej 591.958 testime nga të cilat 119.828 pozitive janë vërtetuar në laboratorët në të cilët bëhet analizë molekulare për prani të SARS-CoV. Pra, në Maqedoni janë bërë 286.084 teste në 1.000 000 banorë.

Tabela 2.  Numri i përgjithshëm i testeve të kryera për COVID-19 në Republikën e Maqedonisë së Veriut (n=591.958)*

 

Nga numri i përgjithshëm i rasteve, 11.457 (10,1%)  janë raste aktive 98.133 (86,9%) persona janë të shëruar të lëshuar nga spitali, pas 2 testeve negative gjatë trajtimit në shtëpi, ose sipas algoritmit të ri (Tabela 4)(Grafiku 5).

Nga këto 5.711 (5,8%) kanë qenë të shtruar në spital, ndërsa 92.422 (94,2%) në trajtim shtëpiak.

Grafiku 5. Shpërndarja e të sëmurëve me COVID-19 në RMV sipas rezultatit dhe numrit të përgjithshëm deri më 21.03.2021 (n=119.828)

Tabela 4. Rezultatet sipas QSHP/NJR, Republika e Maqedonisë së Veriut (n=119.828)

Shpërndarja sipas qyteteve Të sëmurë Të shëruar Numri i vdekjeve Gjithsej
Shkup 7604 44639 1127 53370
Prilep 940 5282 307 6529
Kumanovë 547 5500 224 6271
Tetovë 452 5321 230 6003
Gostivar 376 3702 179 4257
Kavadar 616 3416 84 4116
Veles 467 3455 123 4045
Shtip 296 3594 97 3987
Manastir 431 3351 165 3947
Ohër 559 3103 149 3811
Strumicë 259 2665 119 3043
Strugë 157 2253 160 2570
Koçan 200 1836 62 2098
Kërçovë 91 1722 67 1880
Negotinë 410 1330 32 1772
Gjevgjeli 324 1249 41 1614
Sveti Nikole 64 1111 15 1190
KrivaPallankë 115 858 39 1012
Prespë 128 783 23 934
Radovish 76 716 39 831
Dibër 25 757 37 819
Dellçevë 75 698 30 803
Berovë 83 653 26 762
Probishtip 64 545 21 630
Vinicë 39 512 13 564
Vallandovë 75 376 10 461
Krushevë 127 253 27 407
Bogdanci 70 297 8 375
Demir Kapija 72 244 6 322
Demir Hisar 42 262 8 312
Kratovë 19 279 12 310
Makedonski Brod 24 243 10 277
Pehçevë 12 187 6 205
Makedonska Kamenica 3 188 4 195
Dojran 9 94 3 106
GJITHSEJ 14851 101474 3503 119828

 

 

VLERËSIMI I RREZIKUT NGA PËRHAPJA E MËTEJSHME E COVID -19

Në periudhën nga 15-21.03.2021 numri reproduktiv i të infektuarve me COVID 19 (RO) në RMV është  1,14. Nëse bëhet krahasimi i dy periudhave dyjavore, vihet re një rënie minimale e RO në periudhën nga 08-21.03.2021 (1,14) krahasuar me 1,17 në periudhën 22.02-07.03.2021.

Sipas kategorizimit të rrezikut nga OBSH:

Republika e  Maqedonisë së Veriut në fazën 4 (Përhapje e gjerë në komunitet), nënnivel 3, me kapacitete të moderuara për reagim.

 

Duke marrë parasysh rritjen e vazhdueshme të numrit të rasteve, me rekomandim të Komisionit të sëmundjeve infektive në datë 09.03.2021 Qeveria solli vendim për ndalim të lëvizjes së popullatës dhe të automjeteve të transportit publik në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut nga ora 22:00 deri më 05:00 часот, duke filluar nga data 10 mars 2021 (e mërkurë) deri më 05 prill 2021 (e hënë). Përveç kësaj u mor edhe vendimi për izolim (karantin) të detyrueshëm me kohëzgjatje prej 14 ditësh për të gjithë shtetasit e RMV-së dhe shtetasit e huaj nga kontinenti afrikan të cilët hyjnë në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

 

Masa të rekomanduara nga OBSH-ja për parandalim dhe kontroll

Krahas masave për gatishmëri gjatë rasteve të emergjencës, masave individuale të kujdesit , OBSH-ja rekomandon masa për shqyrtim nga organet kompetente që gjithashtu duhen marrë parasysh sa i përket efekteve që këto masa mund t’i kenë ndaj mirëqenies së përgjithshme dhe të individëve.

 • Mbyllja e aktiviteteve joqenësore dhe puna nga shtëpia, sa më shumë të jetë e mundur.
 • Individët duhet të zbatojnë higjienën e duarve, të përdorin shami gjatë kollitjes, të qëndrojnë në shtëpi nëse nuk ndjehen mirë, të mbajnë maskë, të ruajnë distancën fizike dhe të evitojnë mjediset e mbyllura, vendet ku janë grumbulluar më shumë njerëz dhe kontaktet e afërta.
 • Të shqyrtohen kufizimet e mësimit me prezencë fizike në universitete dhe të promovohet mësimi në distancë.
 • Shërbimet për përkujdesjen e fëmijëve, shkollat fillore dhe të mesme duhet të mbahen hapur duke i zbatuar masat përkatëse të sigurisë, nëse një gjë të tillë e lejon situata epidemiologjike lokale.
 • Vlerësim i veçantë për mbajtjen e eventeve sportive dhe eventeve të ngjashme, p.sh. pa publik. Tubimet tjera masive duhet të ndërpriten, si dehe të zvogëlohet edhe numri i pjesëmarrësve në tubimet shoqërore.

 

GJENDJA ME COVID 19 NË BOTË

Sipas të dhënave të fundit të publikuara nga OBSH-ja, deri më 14.03.2021

 • Numri i rasteve të reja në botë – 119.218.587 (3.035.703 në 7 ditët e fundit, 10% më shumë se javën e kaluar)
 • Numri i rasteve të vdekjes në botë – 2.642.673 (58.672 në 7 ditët e fundit, 4% më pak se javën e kaluar)

 

 • Rajoni i OBSH-së Amerika
  • Raste të konfirmuara – 52.763.811 (1.247.997 në 7 ditët e fundit, 13% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 1.268.202 (30.611 në 7 ditët e fundit, 6% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Afrika
  • Raste të konfirmuara – 41.033.224 (1.225.972 në 7 ditët e fundit, 6% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 906.675 (20.809 në 7 ditët e fundit, 2% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Azia juglindore
  • Raste të konfirmuara – 13.884.388 (199.994 në 7 ditët e fundit, 19% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 355 (2.141 në 7 ditët e fundit, 3% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Mesdheu lindor
  • Raste të konfirmuara – 6.860.471 (243.564 në 7 ditët e fundit, 7% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 150.193 (2.893 në 7 ditët e fundit, 3% më shumë se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Afrika
  • Raste të konfirmuara – 2.948.478 (52.929 në 7 ditët e fundit, 4% më pak se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 74.688 (1.307 në 7 ditët e fundit, 6% më pak se javën e kaluar)
 • Rajoni i OBSH-së Pacifiku perëndimor
  • Raste të konfirmuara – 1.711.830 (49.553 në 7 ditët e fundit, 19% më shumë se javën e kaluar)
  • Raste të vdekjes – 30.357 (720 në 7 ditët e fundit, 14% më shumë se javën e kaluar)

 

 

UDHËZIME DHE REKOMANDIME PËR POPULLATËN

 

http://www.iph.mk/sq/covid-19-si-ta-mbroni-veten/

 • Trajtimi shtëpiak i rasteve të dyshimta

http://www.iph.mk/sq/udhezues-per-mjekim-shtepiak-te-pacienteve-te-dyshuar-per-infeksion-me-2019-ncov/

 • Udhëzime për punonjësit shëndetësor

http://www.iph.mk/sq/rekomandime-per-punonjesit-shendetesor-paisjet-per-mbrojtje-personale/

 • Faqja e internetit e Ministrisë së Shëndetësisë

http://zdravstvo.gov.mk/sq/home-main/

Faqja e internetit e Qeverisë:

http://vlada.gov.mk

Shkup 22.03.2021

 

Sektori i epidemiologjisë të sëmundjeve infektive

Instituti i shëndetit publik