СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,  СЕЗОНА 2015/2016  (49 недела, до 06.12.2015)

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2015/2016 (49 недела, до 06.12.2015)

ЕПИДЕМИОЛОШКИ ПОДАТОЦИ Во текот на 49-тата недела од 2015 година (30.11 – 06.12.2015), во Република Македонија од десет извештајни единици пријавени се 81 случај на грип/заболувања слични на грип, со инциденца од 3,9 на 100.000 жители, што претставува намалување за…

Прочитај Повеќе
СЗО ја пофалува Сиера Леоне за запирање на преносот на вирусот ебола

СЗО ја пофалува Сиера Леоне за запирање на преносот на вирусот ебола

Фритаун, 7 ноември 2015 – Денес, Светската здравствена организација вели дека преносот на вирусот Ебола бил запрен во Сиера Леоне. Четириесет и два дена, што претставува два циклуси од инкубација на вирусот Ебола, поминаа од моментот кога последното лице што…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,  СЕЗОНА 2015/2016  (43 недела, до 25.10.2015)

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2015/2016 (43 недела, до 25.10.2015)

Во текот на 43-та недела од 2015 година (19 – 25.10.2015), во Република Македонија од осум извештајни единици пријавени се 66 случаи на грип со инциденца од 3,2 на 100.000 жители, што не е значајно зголемување во однос на минатата…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ЕВРОПА, СЕЗОНА 2015/2016, 40 недела

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ЕВРОПА, СЕЗОНА 2015/2016, 40 недела

На самиот почеток на сезоната на грип, во текот на 40-та недела од 2015 година (28.09-04.10.2014), во Македонија се регистрирани 5 случаи на заболени лица од грип, во споредба со 10 заболени кои биле пријавени во истиот период минатата сезона.…

Прочитај Повеќе