7 април 2016 година – Светски ден на здравјето

7 април 2016 година – Светски ден на здравјето

MOTO: Победи го дијабетот Вовед Во 2008 година, околу 347 милиони луѓе во светот имале дијабет, а преваленцата е во пораст, особено во земјите со низок и среден приход. Во 2012 година, дијабетот бил директна причина за 1,5 милиони смртни…

Прочитај Повеќе
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ЕВРОПА, СЕЗОНА 2015/2016, 40 недела

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ЕВРОПА, СЕЗОНА 2015/2016, 40 недела

На самиот почеток на сезоната на грип, во текот на 40-та недела од 2015 година (28.09-04.10.2014), во Македонија се регистрирани 5 случаи на заболени лица од грип, во споредба со 10 заболени кои биле пријавени во истиот период минатата сезона.…

Прочитај Повеќе
29 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

29 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смрт на глобално ниво, тие предизвикуваат повеќе смртни случаи отколку сите други причини заедно и ги зафаќа најмногу земјите со низок и среден приход. Во рамките на незаразните болести кардиоваскуларните болести заедно со малигните…

Прочитај Повеќе
Меѓународен ден на мирот

Меѓународен ден на мирот

Мирот како фактор да го зачуваме здравјето Војните имаaт големо влијание за појава на многу социјално медицински проблеми и за влошување на здравствената состојба на населението, бидејќи здравствената состојба на населението драстично се променува, односно се влошува погодувајќи го населението…

Прочитај Повеќе
12-ти состанок на Надзорниот Комитет на Пан-Европската Програма за транспорт, здравје и животна средина

12-ти состанок на Надзорниот Комитет на Пан-Европската Програма за транспорт, здравје и животна средина

Oд 19-21.11.2014 година во седиштето на СЗО во Женева, Швајцарија се одржа 12-тиот состанок на Надзорниот Комитет на Пан-Европската Програма за транспорт, здравје и животна средина, во организација на Светската здравствена организација за Европа (СЗО) и Економската Комисија за Европа…

Прочитај Повеќе