Кампања под мотото “Направи го твоето соседство портокалово”  во тек на 16 денови активизам, почнувајќи од   25 Ноември- Светскиот ден за елиминирање на насилството врз жените

Кампања под мотото “Направи го твоето соседство портокалово” во тек на 16 денови активизам, почнувајќи од  25 Ноември- Светскиот ден за елиминирање на насилството врз жените

Насилството врз жените е термин кој се однесува на сите акти на насилство што примарно или исклучиво се извршени врз жени. Генералното собрание на Обединетите Нации го дефинира овој термин како “било каков чин на родово насилство кој сигурно или…

Прочитај Повеќе
Kампања: Рационална употреба на антибиотици (29.09-27.10)

Kампања: Рационална употреба на антибиотици (29.09-27.10)

Антибиотиците не се храна за да ја одбираш без лекар. Секоја непотребна примена ја намалува ефикасноста Антибиотиците немаат ефект врз вирусите и не треба да се употребуваат при вообичаени вирусни инфекции како што се настинките и грипот. КАМПАЊА 29 септември…

Прочитај Повеќе
18 НОЕМВРИ – ЕВРОПСКИ ДЕН ЗА РАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ

18 НОЕМВРИ – ЕВРОПСКИ ДЕН ЗА РАЦИОНАЛНА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ

Антибиотиците се лекови кои се користат за лекување на бактериски инфекции како што се пневмонија, сепса,туберкулоза, со убивање на бакериите или спречување на нивниот раст. Антибиотиците немаат ефект врз вирусите и не треба да се употребуваат при вообичаени вирусни инфекции…

Прочитај Повеќе