Светски ден без тутун 2023

Светски ден без тутун 2023: Потребна ни е храна, а не тутун На 31 Мај 2023 година, Институтот за јавно здравје на Република Северна Македонија, во соработка со СЗО, го одбележува Светскиот ден без тутун. Темата на настанот за оваа…

Прочитај Повеќе

КАКО ДА БИДЕМЕ ПОЗДРАВИ? KАКО ДА СПРЕЧИМЕ ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК?

  КАКО ДА БИДЕМЕ ПОЗДРАВИ? KАКО ДА СПРЕЧИМЕ ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК? БИДЕТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ – ПЕШАЧЕТЕ, ТРЧАЈТЕ, ТАНЦУВАЈТЕ, ПЛИВАЈТЕ. ПРАКТИКУВАЈТЕ ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ ОД НАЈМАЛКУ 30 МИНУТИ НА ДЕН. КОНТРОЛИРАЈТЕ ЈА ВАШАТА ТЕЖИНА – КОРИСТЕТЕ BMI ИНДЕКС (ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНА ТЕЖИНА).…

Прочитај Повеќе

17 МАЈ – СВЕТСКИ ДЕН НА ХИПЕРТЕНЗИЈА

“Мерете го вашиот крвен притисок, контролирајте го, живејте подолго”    Високиот крвен притисок , познат и како хипертензија, се дефинира како состојба на  систолен крвен притисок постојано над 140 mm Hg и/или дијастолен крвен притисок постојано над 90 mm Hg. Хипертензијата е…

Прочитај Повеќе

15 мај –  Меѓународен ден на семејствата

„Семејствата и демографските промени“   Како дел од подготовките за триесетгодишнината од меѓународната година на семејството, 2024 (IYF+30), одбележувањето на денот на семејствата во 2023 година се фокусира на мегатрендот на демографските промени и неговото влијание врз семејствата. Настанот е…

Прочитај Повеќе

12 мај Меѓународен ден на медицинските сестри и техничари

По повод  Меѓународната недела на сестринството, на 5 мај се одбележува Меѓународен ден на акушерките, а на 12 мај Меѓународен ден на медицинските сестри и техничари. Меѓународен ден на медицинските сестри и техничари  се одбележува на 12 мај, секоја година…

Прочитај Повеќе