Светскиот ден на борбата против ракот 2020

Светскиот ден на борбата против ракот 2020

Светскиот ден на борбата против ракот 2020 Светскиот ден на борбата против ракот се забележува  на 4 февруари, основан од страна на Унијата за Меѓународна контрола на рак. Институт за јавно здравје редовно објавува бројки за  малигни неоплазми, кои се…

Прочитај Повеќе

Покана за работилница

Покана за учество во работилница на тема: „Одвикнување од пушење со примена на фармакотерапија„ во организација на Институтот за јавно здравје на Република Северна Македонија и Хемофарм АД Скопје, по повод 31 мај, Светскиот ден без тутун Скопје, 27 мај, ТЦЦ…

Прочитај Повеќе
СВЕТСКИ ДЕН НА КОНТРАЦЕПЦИЈА

СВЕТСКИ ДЕН НА КОНТРАЦЕПЦИЈА

    СВЕТСКИ ДЕН НА КОНТРАЦЕПЦИЈА   Светскиот ден на контрацепција или 26ти септември  има мисија да ја подигне свеста за безбеден сексуален однос и  контрацепција. Целта е да се помогне на секоја нова генерација, млади или возрасни да ја…

Прочитај Повеќе
СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА – 2016

СВЕТСКИ ДЕН НА ВОДАТА – 2016

 Водата и работните места Повеќе од 3,6 милиони луѓе секоја година умираат од болести поврзани со водата во нееколошка средина. Секој ден 38 работници умираат од болести предизвикани од вода. Во Суб-Сахарна Африка жените и девојките секојдневно користат преку 25%…

Прочитај Повеќе
29 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

29 СЕПТЕМВРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смрт на глобално ниво, тие предизвикуваат повеќе смртни случаи отколку сите други причини заедно и ги зафаќа најмногу земјите со низок и среден приход. Во рамките на незаразните болести кардиоваскуларните болести заедно со малигните…

Прочитај Повеќе