Dita Botërore e veshkave shënohet çdo të enjten e dytë në muajin mars dhe ka për qëllim ngritjen e vetëdijes për rëndësinë që kanë veshkat për shëndetin tonë dhe zvogëlimin e shpeshtësisë dhe pasojave nga sëmundjet e veshkave dhe problemeve shëndetësore si pasojë e tyre në mbarë botën.

Dita Botërore e veshkave është një nismë e përbashkët e Shoqatës Ndërkombëtare të nefrologjisë (ISN) dhe Federatës Ndërkombëtare të Fondacioneve të veshkave (IFKF). Dita Botërore e veshkave shënohet që nga viti 2006. Këtë vit do shënohet në 12 mars dhe me moton “Veshka të shëndetshme për të gjithë”.

Shënimi i Ditës Botërore të veshkave ka për qëllim:

- Të ngrejë vetëdijen për veshkat tona;

- Të theksojë se diabeti dhe tensioni i lartë i gjakut janë faktorë kryesorë të rrezikut për paraqitjen e sëmundjeve kronike të veshkave;

- Të nxisë pacientët me diabet dhe hipertension t’i nënshtrohen skriningut të rregullt për sëmundje kronike të veshkave;

- Të nxisë masa preventive;

- Të edukojë punonjësit shëndetësor për rolin e madh që kanë në zbulimin dhe zvogëlimin e rrezikut nga SKV (sëmundjet kronike të veshkave), sidomos tek pjesa më e rrezikuar e popullatës;

- Të theksojë rolin e rëndësishëm që kanë autoritetet shëndetësore lokale dhe ndërkombëtare për kontrollimin e epidemisë së SKV. Në Ditën Botërore të veshkave, të gjitha qeveritë nxiten të ndërmarrin aktivitete dhe të investojnë për skriningun e sëmundjeve të veshkave;

- Të nxisë transplantimin si një mundësi me rezultat më të mirë gjatë mosfunksionimit të veshkave, si dhe aktin e donimit të organeve si një nismë e cila shpëton jetë;

- Të nxisë aplikimin e metodave për zbulimin e hershëm dhe parandalimin e problemeve me veshkat për të parandaluar kështu problemet e mëvonshme, vdekjet dhe invaliditetin nga insuficienca kronike renale ose kardiovaskulare.

Ekzistojnë 8 rregulla të arta për parandalim më të mirë të sëmundjeve të veshkave:

  1. Ruani kondicionin dhe merruni me aktivitete fizike
  2. Bëni kontrolle të rregullta të nivelit të sheqerit në gjak
  3. Kontrolloni me rregull tensionin tuaj të gjakut
  4. Konsumoni ushqim të shëndetshëm dhe mirëmbani peshën trupore. Zvogëloni konsumin e kripës në 5 gram në ditë (një lugë kafeje) .
  5. Konsumoni sasi të mjaftueshme të lëngjeve- pini nga 1,5 -2 litra ujë në ditë.
  6. Hiqni dorë nga pirja e duhanit
  7. Mos pini barna pa nevojë, sidomos barna antinflamatore dhe josteroide
  8. Bëni kontrolle të rregullta të funksionit të veshkave.

Një nga qëllimet e Ditës Botërore të veshkave është të bëjë apel drejt të gjithë njerëzve që të bëjnë kontroll për të parë nëse janë të rrezikuar nga ndonjë sëmundje e veshkave.

Për ta bërë këtë duhet të përgjigjen në pyetjet në vazhdim, dhe nëse përgjigjja është “PO” në së paku një nga pyetjet e parashtruara, duhet të bisedojnë me mjekun amë dhe të bëjnë analiza për të parë nëse vuajnë nga ndonjë sëmundje e veshkave.

-A keni tension të lartë të gjakut?

-A vuani nga diabeti?

-A keni në familje persona të cilët vuajnë nga sëmundje të veshkave?

-A jeni mbipeshë?

-A pini duhan?

-A jeni mbi 50 vjet?

Personat që mund të zhvillojnë sëmundje të veshkave duhet të inkurajohen të bëjnë analiza themelore për të vlerësuar funksionimin e veshkave të tyre. Bëhet analiza laboratorike me një sasi shumë të vogël të gjakut (për të matur sasinë e kreatininës dhe për të vlerësuar shkallën e filtrimit glomerular) dhe me një sasi të vogël urine (për matjen e filtrimit të kreatininës dhe albumineve).

Pjesa më e madhe e njerëzve nuk kanë simptoma deri në momentin kur sëmundja kronike e veshkave të ketë arrirë në një stad më të avancuar, e atëherë shfaqen simptomat në vijim: ënjtje në nyje, lodhje, vështirësi në përqendrim, humbje oreksi, gjak në urinë dhe urinë e turbullt.

Në Republikën e Maqedonisë gjatë një viti rreth 1400 persona kanë nevojë për dializë, nga të cilët pjesa më e madhe vuajnë nga SKV. SKV kanë një rëndësi të madhe edhe si shkak i vdekjes dhe invaliditetit, si në botë ashtu edhe në vendin tonë. Kështu, tek ne, shkalla e vdekshmërisë nga kjo sëmundje ka qenë rreth 8,2 / 100 000 banorë, që bën pjesë në shkallët më të larta të vdekshmërisë në rajonin e Evropës. Kjo tregon për mungesën e vetëdijes për zbulimin e hershëm të kësaj sëmundjeje dhe fillimin e trajtimit në kohën e duhur, me ç’rast do mund të ndikohej dukshëm në përparimin e  sëmundjes dhe parandalimin e ndërlikimeve, sidomos të sëmundjeve kronike të veshkave dhe trajtimit me dializë dhe transplantimit të veshkave.

Në fokus të Ditës Botërore të veshkave është promovimi i veshkave dhe transplantimi. Për një numër të madh të personave me SKV, trajtimi më i mirë është transplantimi i suksesshëm i cili përmirëson dhe ruan një cilësi më të mirë të jetesës.

                                    Sektori për promovim, analizë dhe mbikëqyrje të sëmundjeve joinfektive