Подготвеност за одговор при вектор преносливи инфекции

Подготвеност за одговор при вектор преносливи инфекции

Свесни за ризиците по здравјето и биосигурноста од вектор преносливите заболувања, Институтот за Јавно Здравје (ИЈЗ) на Р. Македонија во периодот 2014-2017  се вклучи во проектот MediLabSecure (http://www.medilabsecure.com/project.html) финансиран од ЕУ. Цел на овој проект  беше да  се подобри подготвеноста…

Прочитај Повеќе
ТУЛАРЕМИЈА

ТУЛАРЕМИЈА

Туларемијата е акутна инфективна болест од која заболуваат и луѓето и животните, а е причинета од бактерија. Ова заболување припаѓа на групата  природножаришни инфекции.  Етиологија Предизвикувач на заболувањето е бактерија – Francisella tularensis, која е ситен, грам-негативен, аеробен, неподвижен и…

Прочитај Повеќе