На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 12.03.2020:

Број на потврдени случаи на глобално ниво125.048 (6.729 нови)

Број на смртни случаи на глобално ниво – 4.613 (321 нов)

Кина

Број на потврдени случаи – 80.981 (26 нови)

Број на смртни случаи – 3.173 (11 нови)

Други земји

Број на потврдени случаи – 44.067 (6.703 нови)

Број на смртни случаи – 1.440 (310 нови)

Број на зафатени земји/региони – 117 (4 нови)

Северна Македонија

Број на потврдени случаи – 9 (4 импортирани и 5 со локална трансмисија)

Денови од последно пријавување на потврден случај – 1

 

СЗО проценка на ризик

Кина – многу висок

Регионално ниво – многу висок

Глобално ниво – многу висок


Табела – Држави и територии со заболени и смртни случаи од COVID-19 заклучно со 12.03.2020 (категоризација на ризик)

Извор: СЗО

Земја која известува Вкупно потврдени случаи Нови потврдени случаи (во последни 24 часа) Вкупно смртни случаи Нови смртни случаи (во последни 24 часа) Вид на трансмисија Ниво на ризик
Кина 80981 26 3173 11 Локална трансмисија Високо
Италија 12462 2313 827 196 Локална трансмисија Високо
Иран 9000 958 354 63 Локална трансмисија Високо
Јужна Кореа 7869 114 66 6 Локална трансмисија Високо
Франција 2269 495 48 15 Локална трансмисија Високо
Шпанија 2140 501 48 12 Локална трансмисија Високо
Германија 1567 271 3 1 Локална трансмисија Високо
САД 987 291 29 4 Локална трансмисија Средно
Швајцарија 645 154 4 1 Локална трансмисија Средно
Јапонија 620 52 15 3 Локална трансмисија Средно
Данска 615 353 0 0 Локална трансмисија Средно
Холандија 503 121 5 1 Локална трансмисија Средно
Шведска 461 135 0 0 Локална трансмисија Средно
Велика Британија 460 87 6 0 Локална трансмисија Средно
Белгија 314 47 0 0 Локална трансмисија Средно
Австрија 302 120 0 0 Локална трансмисија Средно
Норвешка 277 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Катар 262 238 0 0 Локална трансмисија Средно
Бахреин 189 79 0 0 Локална трансмисија Средно
Сингапур 178 12 0 0 Локална трансмисија Средно
Малезија 129 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Австралија 122 10 3 0 Локална трансмисија Средно
Грција 98 9 1 1 Локална трансмисија Средно
Чешка 94 33 0 0 Локална трансмисија Средно
Канада 93 0 1 0 Локална трансмисија Средно
Кувајт 80 11 0 0 Локална трансмисија Средно
Израел 75 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Обединети Арапски Емирати 74 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Индија 73 13 0 0 Локална трансмисија Средно
Ирак 70 9 7 1 Локална трансмисија Средно
Тајланд 70 11 1 0 Локална трансмисија Средно
Египет 67 8 1 0 Локална трансмисија Средно
Либан 66 25 3 2 Локална трансмисија Средно
Сан Марино 63 0 2 0 Локална трансмисија Средно
Исланд 61 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Словенија 57 26 0 0 Локална трансмисија Средно
Филипини 52 3 2 1 Локална трансмисија Средно
Бразил 52 18 0 0 Локална трансмисија Средно
Романија 48 23 0 0 Локална трансмисија Ниско
Полска 44 22 0 0 Локална трансмисија Ниско
Ирска 43 9 1 1 Локална трансмисија Ниско
Португалија 41 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Финска 40 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Виетнам 39 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Палестина 30 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Индонезија 27 8 1 1 Локална трансмисија Ниско
Алжир 25 5 1 1 Локална трансмисија Ниско
Грузија 23 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Чиле 23 6 0 0 Локална трансмисија Ниско
Саудиска Арабија 21 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Русија 20 13 0 0 Импортирани случаи Ниско
Аргентина 19 2 1 0 Импортирани случаи Ниско
Пакистан 19 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Србија 19 7 0 0 Локална трансмисија Ниско
Оман 18 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Еквадор 17 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Перу 17 6 0 0 Локална трансмисија Ниско
Луксембург 17 12 0 0 Локална трансмисија Ниско
Хрватска 16 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Летонија 16 8 0 0 Импортирани случаи Ниско
Естонија 13 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Унгарија 13 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Костарика 13 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Јужна Африка 13 6 0 0 Импортирани случаи Ниско
Белорусија 12 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Брунеи 12 11 0 0 Локална трансмисија Ниско
Мексико 11 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Албанија 10 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Панама 10 2 1 0 Локална трансмисија Ниско
Словачка 10 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Северна Македонија 7 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Азербејџан 9 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Колумбија 9 6 0 0 Импортирани случаи Ниско
Малдиви 8 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Бугарија 7 1 1 1 Локална трансмисија Ниско
Авганистан 7 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Тунис 6 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Малта 6 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Кипар 6 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Парагвај 5 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Нов Зеланд 5 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Доминиканска Република 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Француска Гвајана 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мароко 5 2 1 0 Импортирани случаи Ниско
Босна и Херцеговина 4 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Сенегал 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Молдавија 4 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Камбоџа 3 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Бангладеш 3 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Мартиник 3 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Литванија 3 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Фарски острови 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Боливија 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Хондурас 2 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Мартин 2 0 0 0 Под истражување Ниско
Камерун 2 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Нигерија 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Буркина Фасо 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Шри Ланка 2 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Лихтенштајн 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Украина 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Турција 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ерменија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монако 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Андора 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ватикан 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гибралтар 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гернзи 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монголија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Француска Полинезија 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Непал 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бутан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јордан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Џамајка 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Вартоломеј 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Демократска Република Конго 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Брегот на Слоновата Коска 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Того 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско


УПАТСТВА И ПРЕПОРАКИ ЗА ЈАВНОСТА

  • За повеќе информации од видот на најчесто поставувани прашања, вистини и митови во врска со корона вирусот можете да прочитате на

http://www.iph.mk/prasanja-i-odgovori-za-korona-virusot/

  • Општите препораки од СЗО за превенција на болеста можете да ги најдете на следната страна

http://www.iph.mk/preporaki-od-szo/

  • За препораките за патници кои доаѓаат/ се враќаат од ризични земји во Македонија

http://www.iph.mk/korona-preporaki/

http://www.iph.mk/preporaki-za-patnici-koi-doagaat-od-rizicni-regioni-so-covid19/

  • Препораки како да се заштитите себе си

http://www.iph.mk/covid-19-kako-da-se-zastitite-sebesi/

  • Доколку некој близок има симптоми слични на тие со болеста, можете да го прочитате СЗО упатството за домашно лекување на сомнителните случаи на

http://www.iph.mk/upatstvo-za-ncov/

  • За упатства за здравствените работници

http://www.iph.mk/posteri-corona-zr-lzo-i-mienje-race/

http://www.iph.mk/kontrola-na-infekcija-covid19-lzo/

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Доколку имате дополнителни прашања во врска со болеста може да се јавувате на следните телефонски броеви

ЦЈЗ Битола                 071 261 330

ЦЈЗ Велес                   071 219 278

ПЕ Гевгелија              078 545 444

ЦЈЗ Кочани                 071 373 913

ЦЈЗ Куманово                        070 215 851

ЦЈЗ Охрид                  070 723 029

ЦЈЗ Прилеп                 076 475 747

ЦЈЗ Скопје                  071 289 614

ЦЈЗ Струмица             072 235 543

ЦЈЗ Тетово                  075 240 464

ПЕ Гостивар               076 365 161

ЦЈЗ Штип                    078 365 613

ИЈЗ Скопје                  078 387 194

ЗД Ало докторе          02/15 123

 

СПИСОК НА ЗЕМЈИ АФЕКТИРАНИ ОД COVID-19 СПОРЕД ПОДАТОЦИТЕ ДОБИЕНИ ОД СЗО И КЛАСИФИЦИРАНИ ПО НИВО НА РИЗИК ОД ИЈЗ