На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 15.03.2020:

Број на потврдени случаи на глобално ниво153.517 (10.982 нови)

Број на смртни случаи на глобално ниво – 5.735 (343 нови)

Кина

Број на потврдени случаи – 81.048 (27 нови)

Број на смртни случаи – 3.204 (10 нови)

Други земји

Број на потврдени случаи – 72.469 (10.955 нови)

Број на смртни случаи – 2.531 (424 нови)

Број на зафатени земји/региони – 143 (9 нови)

Северна Македонија

Број на потврдени случаи – 19 (5 импортирани и 14 со локална трансмисија)

Денови од последно пријавување на потврден случај – 1

 

СЗО проценка на ризик

Кина – многу висок

Регионално ниво – многу висок

Глобално ниво – многу висок


Табела – Држави и територии со заболени и смртни случаи од COVID-19 заклучно со 13.03.2020 (категоризација на ризик)

Извор: СЗО

Земја која известува Вкупно потврдени случаи Нови потврдени случаи (во последни 24 часа) Вкупно смртни случаи Нови смртни случаи (во последни 24 часа) Вид на трансмисија Ниво на ризик
Кина 81048 27 3204 10 Локална трансмисија Високо
Италија 21157 3497 1441 173 Локална трансмисија Високо
Иран 12729 1365 608 94 Локална трансмисија Високо
Јужна Кореа 8162 76 75 3 Локална трансмисија Високо
Шпанија 5753 1522 136 16 Локална трансмисија Високо
Франција 4469 829 91 12 Локална трансмисија Високо
Германија 3795 733 8 2 Локална трансмисија Високо
САД 1678 0 41 0 Локална трансмисија Високо
Швајцарија 1359 234 11 5 Локална трансмисија Високо
Велика Британија 1144 342 21 11 Локална трансмисија Средно
Холандија 959 155 12 2 Локална трансмисија Средно
Шведска 924 149 0 0 Локална трансмисија Средно
Норвешка 907 157 1 0 Локална трансмисија Средно
Данска 827 26 0 0 Локална трансмисија Средно
Австрија 800 296 1 0 Локална трансмисија Средно
Јапонија 780 64 22 1 Локална трансмисија Средно
Белгија 689 90 0 0 Локална трансмисија Средно
Катар 337 75 0 0 Локална трансмисија Средно
Австралија 249 52 3 0 Локална трансмисија Средно
Канада 244 68 1 0 Локална трансмисија Средно
Малезија 238 41 0 0 Локална трансмисија Средно
Грција 228 130 2 1 Локална трансмисија Средно
Чешка 214 64 0 0 Локална трансмисија Средно
Сингапур 212 12 0 0 Локална трансмисија Средно
Бахреин 211 1 0 0 Локална трансмисија Средно
Финска 210 101 0 0 Локална трансмисија Средно
Израел 178 78 0 0 Локална трансмисија Средно
Словенија 141 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Исланд 138 77 0 0 Локална трансмисија Средно
Ирска 129 39 2 1 Локална трансмисија Средно
Романија 123 59 0 0 Локална трансмисија Средно
Бразил 121 23 0 0 Локална трансмисија Средно
Индонезија 117 48 4 1 Локална трансмисија Средно
Кувајт 112 12 0 0 Локална трансмисија Средно
Португалија 112 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Полска 111 47 3 2 Локална трансмисија Средно
Филипини 111 47 6 4 Локална трансмисија Средно
Индија 107 25 2 0 Локална трансмисија Средно
Саудиска Арабија 103 41 0 0 Локална трансмисија Средно
Египет 93 0 2 0 Локална трансмисија Средно
Ирак 93 0 9 0 Локална трансмисија Средно
Либан 93 16 3 0 Локална трансмисија Средно
Сан Марино 92 26 5 3 Локална трансмисија Средно
Обединети Арапски Емирати 85 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Естонија 79 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Тајланд 75 0 1 0 Локална трансмисија Средно
Чиле 61 18 0 0 Локална трансмисија Средно
Виетнам 53 5 0 0 Локална трансмисија Средно
Аргентина 45 11 2 0 Локална трансмисија Ниско
Словачка 44 14 0 0 Локална трансмисија Ниско
Бугарија 43 36 2 1 Локална трансмисија Ниско
Перу 43 15 0 0 Локална трансмисија Ниско
Мексико 41 15 0 0 Импортирани случаи Ниско
Србија 41 10 0 0 Локална трансмисија Ниско
Брунеи 40 15 0 0 Локална трансмисија Ниско
Албанија 38 5 1 0 Локална трансмисија Ниско
Луксембург 38 0 1 0 Локална трансмисија Ниско
Палестина 38 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Јужна Африка 38 21 0 0 Локална трансмисија Ниско
Хрватска 37 10 0 0 Локална трансмисија Ниско
Алжир 37 11 3 1 Локална трансмисија Ниско
Русија 34 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Унгарија 32 13 0 0 Локална трансмисија Ниско
Грузија 30 5 0 0 Импортирани случаи Ниско
Летонија 30 14 0 0 Импортирани случаи Ниско
Пакистан 28 7 0 0 Импортирани случаи Ниско
Панама 27 0 1 0 Локална трансмисија Ниско
Колумбија 24 8 0 0 Локална трансмисија Ниско
Еквадор 23 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Костарика 23 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Белорусија 21 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Кипар 21 7 0 0 Импортирани случаи Ниско
Сенегал 21 11 0 0 Локална трансмисија Ниско
Оман 20 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Азербејџан 19 8 0 0 Импортирани случаи Ниско
Босна и Херцеговина 18 7 0 0 Локална трансмисија Ниско
Мароко 18 11 1 0 Локална трансмисија Ниско
Тунис 16 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Северна Македонија 13 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Молдавија 12 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Малта 12 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Шри Ланка 11 5 0 0 Локална трансмисија Ниско
Авганистан 10 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Малдиви 10 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Мартиник 10 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Литванија 9 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Фарски острови 9 6 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ерменија 8 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Јамајка 8 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Камбоџа 7 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Француска Гвајана 7 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гвајана 6 0 1 0 Импортирани случаи Ниско
Казахстан 6 6 0 0 Импортирани случаи Ниско
Нов Зеланд 6 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Парагвај 6 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Реинион 6 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Турција 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Доминиканска Република 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Лихтенштајн 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Куба 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Украина 3 0 1 0 Локална трансмисија Ниско
Бангладеш 3 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Боливија 3 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Порторико 3 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гведелуп 3 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Француска Полинезија 3 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Буркина Фасо 3 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Камерун 3 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Брегот на Слоновата Коска 3 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Андора 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монако 2 0 0 0 Под истражување Ниско
Џерзи 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Венецуела 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Хондурас 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Курасао 2 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Мартин 2 0 0 0 Под истражување Ниско
Демократска Република Конго 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Нигерија 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Намибија 2 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гана 2 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ватикан 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гибралтар 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гернзи 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монголија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Непал 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бутан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јордан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Антигва и Барбуда 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Вартоломеј 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Свети Винсент и Гренадини 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Кајмански острови 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мајот 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Тринидад и Тобаго 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Екваторкса Гвинеја 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Габон 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Централноафриканска Република 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Конго 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гвинеја 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Етиопија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Кенија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Судан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мавританија 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Того 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Есватини (Свазиленд) 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско


УПАТСТВА И ПРЕПОРАКИ ЗА ЈАВНОСТА

  • За повеќе информации од видот на најчесто поставувани прашања, вистини и митови во врска со корона вирусот можете да прочитате на

http://www.iph.mk/prasanja-i-odgovori-za-korona-virusot/

  • Општите препораки од СЗО за превенција на болеста можете да ги најдете на следната страна

http://www.iph.mk/preporaki-od-szo/

  • За препораките за патници кои доаѓаат/ се враќаат од ризични земји во Македонија

http://www.iph.mk/korona-preporaki/

http://www.iph.mk/preporaki-za-patnici-koi-doagaat-od-rizicni-regioni-so-covid19/

  • Препораки како да се заштитите себе си

http://www.iph.mk/covid-19-kako-da-se-zastitite-sebesi/

  • Доколку некој близок има симптоми слични на тие со болеста, можете да го прочитате СЗО упатството за домашно лекување на сомнителните случаи на

http://www.iph.mk/upatstvo-za-ncov/

  • За упатства за здравствените работници

http://www.iph.mk/posteri-corona-zr-lzo-i-mienje-race/

http://www.iph.mk/kontrola-na-infekcija-covid19-lzo/

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Доколку имате дополнителни прашања во врска со болеста може да се јавувате на следните телефонски броеви

ЦЈЗ Битола                 071 261 330

ЦЈЗ Велес                   071 219 278

ПЕ Гевгелија              078 545 444

ЦЈЗ Кочани                 071 373 913

ЦЈЗ Куманово                        070 215 851

ЦЈЗ Охрид                  070 723 029

ЦЈЗ Прилеп                 076 475 747

ЦЈЗ Скопје                  071 289 614

ЦЈЗ Струмица             072 235 543

ЦЈЗ Тетово                  075 240 464

ПЕ Гостивар               076 365 161

ЦЈЗ Штип                    078 365 613

ИЈЗ Скопје                  078 387 194

ЗД Ало докторе          02/15 123

 

ЛИСТА НА ЗЕМЈИ