3 Декември: Меѓународен ден на лицата со попреченост

„Трансформативни решенија за инклузивен развој: улогата на иновациите во поттикнувањето на пристапен и правичен свет“   Сложените и меѓусебно поврзани кризи со кои се соочува човештвото денес, вклучувајќи ги шоковите кои произлегуваат од пандемијата KОВИД-19, војната во Украина и другите…

Прочитај Повеќе

Светски ден во борба против ХИВ/СИДА 2022 година

Клучни факти за ХИВ Извор: СЗО (https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids) За да се достигнат новите предложени глобални цели 95–95–95 поставени од UNAIDS, ќе треба да се удвојат напорите за да се избегне најлошото сценарио од 7,7 милиони смртни случаи поврзани со ХИВ во…

Прочитај Повеќе

СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2022/2023  (47 недела, до 27.11.2022)

Во текот на 47-ма недела од 2022 година (од 21-27.11.2022), во Република Северна Македонија се пријавени 18 случаи (1,0/100.000 жители) на групни пријави за заболени од грип/ заболувања слични на грип, соодветно за овој период од сезоната, со намалување за…

Прочитај Повеќе

Годишен состанок на националните дописници на ECDC во земјите партнери на Европската соседска политика и националните контакт точки на MediPIET

Од 21 до 22 ноември, ECDC беше домаќин на годишниот состанок на националните дописници кореспонденти на ECDC во земјите-партнери на Европската соседска политика и националните контакт точки MediPIET во Стокхолм, Шведска. Состанокот им даде можност на учесниците да се осврнат…

Прочитај Повеќе

Министерство за здравство, СЗО и УСАИД го одбележаа успешното завршување на два проекти

Министерство за здравство, СЗО и УСАИД  го одбележаа успешното завршување на два проекти за зајакнување на капацитетите на здравствениот систем за одговор на вонредни ситуации и вакцинација против КОВИД19 Министерот за здравство Беким Сали нагласи дека постигнувањата во рамки на проектите…

Прочитај Повеќе