На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 13.03.2020:

Број на потврдени случаи на глобално ниво132.758 (7.499 нови)

Број на смртни случаи на глобално ниво – 4.955 (342 нови)

Кина

Број на потврдени случаи – 80.991 (11 нови)

Број на смртни случаи – 3.180 (7 нови)

Други земји

Број на потврдени случаи – 51.767 (7.488 нови)

Број на смртни случаи – 1.775 (335 нови)

Број на зафатени земји/региони – 122 (5 нови)

Северна Македонија

Број на потврдени случаи – 13 (4 импортирани и 9 со локална трансмисија)

Денови од последно пријавување на потврден случај – 0

На 13.03.2020 во државата се регистрирани 4 нови потврдени случаи на COVID-19. Сите случаи се од Дебар, еден од возрасната група 15-19 и три на возраст над 40 години. Случаите се поврзани со првите случаи од Дебар, вратени од Италија.

 

СЗО проценка на ризик

Кина – многу висок

Регионално ниво – многу висок

Глобално ниво – многу висок


Табела – Држави и територии со заболени и смртни случаи од COVID-19 заклучно со 13.03.2020 (категоризација на ризик)

Извор: СЗО

 

Земја која известува Вкупно потврдени случаи Нови потврдени случаи (во последни 24 часа) Вкупно смртни случаи Нови смртни случаи (во последни 24 часа) Вид на трансмисија Ниво на ризик
Кина 80991 11 3180 7 Локална трансмисија Високо
Италија 15113 2651 1016 189 Локална трансмисија Високо
Иран 10075 1075 429 75 Локална трансмисија Високо
Јужна Кореа 7979 110 66 0 Локална трансмисија Високо
Шпанија 2965 825 84 36 Локална трансмисија Високо
Франција 2860 591 61 13 Локална трансмисија Високо
Германија 2369 802 6 3 Локална трансмисија Високо
САД 1264 277 36 7 Локална трансмисија Високо
Швајцарија 858 213 6 2 Локална трансмисија Средно
Јапонија 675 55 19 4 Локална трансмисија Средно
Данска 674 59 0 0 Локална трансмисија Средно
Шведска 620 159 0 0 Локална трансмисија Средно
Холандија 614 111 5 0 Локална трансмисија Средно
Велика Британија 594 134 8 2 Локална трансмисија Средно
Норвешка 489 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Австрија 361 59 1 1 Локална трансмисија Средно
Белгија 314 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Катар 262 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Бахреин 195 6 0 0 Локална трансмисија Средно
Сингапур 187 9 0 0 Локална трансмисија Средно
Австралија 140 18 3 0 Локална трансмисија Средно
Канада 138 45 1 0 Локална трансмисија Средно
Малезија 129 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Чешка 116 22 0 0 Локална трансмисија Средно
Финска 109 69 0 0 Локална трансмисија Средно
Грција 98 0 1 0 Локална трансмисија Средно
Обединети Арапски Емирати 85 11 0 0 Локална трансмисија Средно
Кувајт 80 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Бразил 77 25 0 0 Локална трансмисија Средно
Израел 75 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Тајланд 75 5 1 0 Локална трансмисија Средно
Индија 74 1 1 1 Локална трансмисија Средно
Ирак 70 0 7 0 Локална трансмисија Средно
Ирска 70 27 1 0 Локална трансмисија Средно
Египет 67 0 1 0 Локална трансмисија Средно
Либан 66 0 3 0 Локална трансмисија Средно
Сан Марино 63 0 2 0 Локална трансмисија Средно
Исланд 61 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Словенија 57 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Филипини 52 0 2 0 Локална трансмисија Средно
Полска 49 5 1 1 Локална трансмисија Ниско
Романија 48 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Португалија 41 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Виетнам 39 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Индонезија 34 0 1 0 Локална трансмисија Ниско
Русија 34 14 0 0 Импортирани случаи Ниско
Чиле 33 10 0 0 Локална трансмисија Ниско
Палестина 31 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Аргентина 31 12 1 0 Импортирани случаи Ниско
Алжир 25 0 1 0 Локална трансмисија Ниско
Грузија 25 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Албанија 23 13 0 0 Локална трансмисија Ниско
Перу 22 5 0 0 Локална трансмисија Ниско
Костарика 22 9 0 0 Локална трансмисија Ниско
Саудиска Арабија 21 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Словачка 21 11 0 0 Локална трансмисија Ниско
Пакистан 20 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Србија 19 0 0 0 Под истражување Ниско
Оман 18 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Еквадор 17 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Луксембург 17 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јужна Африка 17 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Хрватска 16 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Летонија 16 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Унгарија 16 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Панама 14 4 1 0 Импортирани случаи Ниско
Естонија 13 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Белорусија 12 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Брунеи 12 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мексико 12 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Азербејџан 11 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Сенегал 10 6 0 0 Импортирани случаи Ниско
Колумбија 9 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Малта 9 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Малдиви 8 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Бугарија 7 0 1 0 Локална трансмисија Ниско
Северна Македонија 7 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Авганистан 7 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Тунис 7 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Кипар 6 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Француска Гвајана 6 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мароко 6 1 1 0 Импортирани случаи Ниско
Парагвај 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Нов Зеланд 5 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Доминиканска Република 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Камбоџа 5 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Босна и Херцеговина 4 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Молдавија 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мартиник 4 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Лихтенштајн 4 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бангладеш 3 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Литванија 3 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Боливија 3 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Куба 3 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Шри Ланка 3 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Украина 3 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Реинион 3 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Фарски острови 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Џерзи 2 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Хондурас 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Мартин 2 0 0 0 Под истражување Ниско
Камерун 2 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Нигерија 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Буркина Фасо 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Турција 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ерменија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монако 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Андора 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ватикан 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гибралтар 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гернзи 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монголија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Француска Полинезија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Непал 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бутан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јордан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гвајана 1 1 1 1 Импортирани случаи Ниско
Џамајка 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Винсент и Гренадини 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Вартоломеј 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Демократска Република Конго 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Брегот на Слоновата Коска 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Того 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско


УПАТСТВА И ПРЕПОРАКИ ЗА ЈАВНОСТА

  • За повеќе информации од видот на најчесто поставувани прашања, вистини и митови во врска со корона вирусот можете да прочитате на

http://www.iph.mk/prasanja-i-odgovori-za-korona-virusot/

  • Општите препораки од СЗО за превенција на болеста можете да ги најдете на следната страна

http://www.iph.mk/preporaki-od-szo/

  • За препораките за патници кои доаѓаат/ се враќаат од ризични земји во Македонија

http://www.iph.mk/korona-preporaki/

http://www.iph.mk/preporaki-za-patnici-koi-doagaat-od-rizicni-regioni-so-covid19/

  • Препораки како да се заштитите себе си

http://www.iph.mk/covid-19-kako-da-se-zastitite-sebesi/

  • Доколку некој близок има симптоми слични на тие со болеста, можете да го прочитате СЗО упатството за домашно лекување на сомнителните случаи на

http://www.iph.mk/upatstvo-za-ncov/

  • За упатства за здравствените работници

http://www.iph.mk/posteri-corona-zr-lzo-i-mienje-race/

http://www.iph.mk/kontrola-na-infekcija-covid19-lzo/

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Доколку имате дополнителни прашања во врска со болеста може да се јавувате на следните телефонски броеви

ЦЈЗ Битола                 071 261 330

ЦЈЗ Велес                   071 219 278

ПЕ Гевгелија              078 545 444

ЦЈЗ Кочани                 071 373 913

ЦЈЗ Куманово                        070 215 851

ЦЈЗ Охрид                  070 723 029

ЦЈЗ Прилеп                 076 475 747

ЦЈЗ Скопје                  071 289 614

ЦЈЗ Струмица             072 235 543

ЦЈЗ Тетово                  075 240 464

ПЕ Гостивар               076 365 161

ЦЈЗ Штип                    078 365 613

ИЈЗ Скопје                  078 387 194

ЗД Ало докторе          02/15 123

 

 

ЛИСТА НА ЗЕМЈИ