• Зика вирусната инфекција е болест предизвикана од вирус кој се пренесува преку Aedes комарци.
  • Лицата кои се заразени со Зика вирусот обично имаат блага треска, осип на кожата (егзантем) и конјунктивитис. Овие симптоми обично траат 2-7 дена.
  • Во моментов не постои специфичен третман или вакцина за оваа болест.
  • Најдобра превенција е заштита од каснување од комарци.
  • Вирусот циркулира во Средна и Јужна Америка, Африка, Азија и Пацифичкиот регион.

guidelines-pregnant-women-zika-400px

 

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ-ЗИКА- ЕДУКАТИВЕН МАТЕРИЈАЛ ЗА ЈАВНОСТА

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ-ЗИКА- ЕДУКАТИВЕН МАТЕРИЈАЛ ЗА ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ

ПРЕВЗЕМИ PDF ДОКУМЕНТ-ЛИСТА НА ЗЕМЈИ СО АВТОХТОНИ СЛУЧАИ НА ЗИКА