bezb_vrak_uciliste

Учениците, персоналот и училиштата треба да бидат известени за правилната техника за миење раце, вклучително и важноста на миењето раце пред јадење или подготовка на храна, по допирање на какви било рани на кожата и по користење на тоалетот. Насоките за општите хигиенски мерки се следни:

Отворете ја славината и навлажнете ги рацете со проточна вода.

Нанесете сапун и размачкајте убаво на цела површини на рацете.

Истријте ги темелно прстите, помеѓу секој прст, најмалку 20 секунди.

Исплакнете ги рацете под проточна вода.

Исушете ги рацете со хартиени крпи или фен за воздух.

Користете хартиен бришач за затворање на славината.

Чувајте ги рацете чисти со темелно миење со сапун и вода. Алкохолни средства за дезинфекција на раце го уништуваат САРС-КоВ-2 кога се користат правилно. Сепак, средства за дезинфекција на раце не ги елиминираат сите видови на бактерии, вклучително и некои бактерии кои предизвикуваат проблеми со варењето на храната. Секогаш мијте ги рацете со сапун и вода после користење на тоалетот и по ракување со ѓубре.

Средствата за дезинфекција на раце можеби не се толку ефикасни кога рацете се видливо валкани или мрсни. Рацете се често валкани или мрсни после активности како што се јадење или играње надвор.

Средствата за дезинфекција на раце може да не ги отстранат штетните хемикалии, како пестициди и тешки метали, од рацете.

Користете алкохол од најмалку 60% за дезинфекција на рацете, кога сапун и вода не се достапни.

Избегнувајте споделување на прибор за јадење и пиење со други лица.

Избегнувајте споделување неизмиени крпи, облека или униформи.

Избегнувајте споделување лични предмети (на пример, дезодоранс и слично).

Менувајте чорапи и долна облека секој ден.

Редовно мијте постелнина и пижами, најмалку еднаш неделно, ако е тоа можно.

Измијте ги валканите постелнина и облека со топла вода и детергент за перење. Сушењето облека во топол фен, наместо сушење во воздух, исто така помага за уништување на бактериите во облеката.

Капете се или туширајте се со сапун секој ден.

Капете се или туширајте се со сапун после секоја спортска активност или натпревар.

Чувајте ги исечениците и гребнатините чисти и покриени со чисти, суви завои додека не се излечат.

Следете ги упатствата на вашиот лекар за соодветна грижа за раните.

Избегнувајте контакт со рани на други луѓе или материјал контаминиран со рани.

Не чувајте влажна, валкана облека во шкафчиња.

Како може да се забави или спречи ширењето на КОВИД-19?

Како и кај другите респираторни инфекции, како грип или настинка, мерките за јавно здравје се клучни за да се забави ширењето на болестите. Мерките за јавно здравје се секојдневни превентивни активности кои вклучуваат:

  • употреба на маска;
  • одржување растојание од 1,5 до 2 метри;
  • често миење раце со сапун и вода;
  • останување дома кога сте болен;
  • покривање на устата и носот со свиткан лакт или марамче при кашлање или кивање (користеното марамче веднаш да се фрли); и
  • чистење на често допирани површини и предмети.