hipertenzija

 

КАКО ДА БИДЕМЕ ПОЗДРАВИ? KАКО ДА СПРЕЧИМЕ ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК?

  • БИДЕТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ – ПЕШАЧЕТЕ, ТРЧАЈТЕ, ТАНЦУВАЈТЕ, ПЛИВАЈТЕ. ПРАКТИКУВАЈТЕ ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ ОД НАЈМАЛКУ 30 МИНУТИ НА ДЕН.
  • КОНТРОЛИРАЈТЕ ЈА ВАШАТА ТЕЖИНА – КОРИСТЕТЕ BMI ИНДЕКС (ИНДЕКС НА ТЕЛЕСНА ТЕЖИНА). ПОСТИГНЕТЕ ВРЕДНОСТ ОД <25kg/m2
  • ЈАДЕТЕ ПОВЕЌЕ ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК
  • НЕ ЈАДЕТЕ ХРАНА БОГАТА СО МАСТИ И ЈАГЛЕНОХИДРАТИ
  • НАМАЛЕТЕ ВНЕСУВАЊЕ НА СОЛ – ПОД 5 ГРАМА НА ДЕН
  • НАМАЛЕТЕ КОНСУМАЦИЈА НА АЛКОХОЛ – ДО 2 ПИЈАЛОЦИ ЗА МАЖИ, 1 ПИЈАЛОК ЗА ЖЕНИ ДНЕВНО
  • НАМАЛЕТЕ ВНЕСУВАЊЕ НА КОФЕИН
  • ИЗБЕГНУВАЈТЕ СТРЕС
  • ОТКАЖЕТЕ СЕ ОД ТУТУНОТ
  • МЕРЕТЕ ГО ВАШИОТ КРВЕН ПРИТИСОК, КОНТРОЛИРАЈТЕ ГО, ЖИВЕЈТЕ ПОДОЛГО!

 

флаер