Ажурирано на 27 април 2021 година

 • Ако сте комплетно вакцинирани, можете да започнете да правите многу работи што сте престанале да ги правите поради пандемијата.
 • При избор на побезбедни активности, размислете како се шири COVID-19 во вашата заедница, бројот на луѓе кои учествуваат во активноста и локацијата на активноста.
 • Посети и активности на отворено се побезбедни од активности во затворено и целосно вакцинираните лица можат безбедно да учествуваат во некои настани во затворено, без многу ризик.
 • Ако сè уште не сте вакцинирани, вакцинирајте се.

 

Вакцините се ефикасни во заштитата од КОВИД-19.

Сè уште учиме како вакцините ќе влијаат на ширењето на КОВИД-19. Откако ќе бидете целосно вакцинирани против КОВИД-19, треба да продолжите да преземате мерки на претпазливост – како на пример, да носите маска, да останете 2 метри оддалечени од другите и да избегнувате гужви и слабо проветрени простори – на затворени јавни места.

Овие препораки можат да ви помогнат при донесување одлуки за секојдневните активности, откако ќе бидете комплетно вакцинирани.

 

Што можете да започнете да правите

Ако сте комплетно вакцинирани:

 • Можете да се групирате во мали групи во затворени простории со комплетно вакцинирани лица, без да носите маска или да бидете на растојание на 2 метри.
 • Можете да се групирате во мали групи во затворени простории со невакцинирани луѓе од која било возраст (на пример, во посета на роднини, а кои сите живеат заедно) без маски или да останете на растојание од 2 метри, освен ако некои од тие луѓе имаат зголемен ризик за тешка болест од КОВИД-19.
 • Може да се спроведат активности на отворено без да се носи маска, освен во одредени места каде што има многу луѓе.
 • Ако сте биле околу некој што има КОВИД-19, не треба да се држите настрана од другите или да се тестирате, освен ако немате симптоми.

o Меѓутоа, ако живеете во групна средина (како воспитно-поправен дом или во притвор или групен дом) и сте околу некој што има КОВИД-19, сепак треба да се држите настрана од другите 14 дена и да бидете тестирани, дури и ако немате симптоми.

Што треба да продолжите да правите

Засега, ако сте биле целосно вакцинирани:

 • Сè уште треба да се заштитите себеси и другите во многу ситуации со носење маска . Преземете ја оваа претпазливост, кога и да сте:

o Во затворени јавни поставки

o Групирање во мали групи во затворени простории со невакцинирани лица (вклучително и деца) од повеќе од едно домаќинство

o Посета во затворен простор со невакцинирано лице кое има зголемен ризик од тешка болест или смрт од КОВИД-19 или живее со лице со зголемен ризик

 • Сè уште треба да избегнувате големи собири во затворени простории.
 • Ако патувате, сепак треба да преземете чекори за да се заштитите себеси и другите. Сепак ќе треба да носите маска во авиони, автобуси, возови и други форми на јавен превоз, аеродроми и станици.
 • Сè уште треба да внимавате на симптомите на КОВИД-19, особено ако сте биле околу некој што е болен. Ако имате симптоми на КОВИД-19, треба да се тестирате и да бидете дома и далеку од другите.
 • Сè уште ќе треба да ги следите упатствата на вашето работно место.
 • Луѓето кои имаат состојба или земаат лекови што го ослабуваат имунитетот, треба да разговараат со матичниот лекар за нивните активности. Можеби ќе треба да продолжат да ги преземаат сите мерки на претпазливост за да спречат КОВИД-19.

 

Она што го знаеме

 • Вакцините се ефикасни во спречување на болеста КОВИД-19, особено тешка болест и смрт.
 • Другите чекори за превенција помагаат да се запре ширењето на КОВИД-19 и овие чекори се сè уште важни, дури и додека се дистрибуираат вакцините.

.

Извор: CDC