Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 10.03.2020:

Број на потврдени случаи на глобално ниво113.702 (4.125 нови)

Број на смртни случаи на глобално ниво – 4.012 (203 нови)

Кина

Број на потврдени случаи – 80.924 (20 нови)

Број на смртни случаи – 3.140 (17 нови)

Други земји

Број на потврдени случаи – 32.778 (4.105 нови)

Број на смртни случаи – 872 (186 нови)

Број на зафатени земји/региони – 109 (5 нови)

Северна Македонија

Број на потврдени случаи – 7 (4 импортирани и 3 со локална трансмисија)

Денови од последно пријавување на потврден случај – 2

СЗО проценка на ризик

Кина – многу висок

Регионално ниво – многу висок

Глобално ниво – многу висок


Табела – Држави и територии со заболени и смртни случаи од COVID-19 заклучно со 10.03.2020 (категоризација на ризик)

Извор: СЗО

Земја која известува Вкупно потврдени случаи Нови потврдени случаи (во последни 24 часа) Вкупно смртни случаи Нови смртни случаи (во последни 24 часа) Вид на трансмисија Ниво на ризик
Кина 80924 20 3140 17 Локална трансмисија Високо
Италија 9172 1797 463 97 Локална трансмисија Високо
Јужна Кореа 7513 121 54 3 Локална трансмисија Високо
Иран 7161 595 237 43 Локална трансмисија Високо
Франција 1402 435 30 11 Локална трансмисија Високо
Германија 1139 27 2 2 Локална трансмисија Високо
Шпанија 1024 435 28 18 Локална трансмисија Високо
Јапонија 514 26 9 2 Локална трансмисија Средно
САД 472 259 19 8 Локална трансмисија Средно
Швајцарија 332 0 2 0 Локална трансмисија Средно
Велика Британија 323 46 3 1 Локална трансмисија Средно
Холандија 321 56 3 0 Локална трансмисија Средно
Шведска 248 45 0 0 Локална трансмисија Средно
Белгија 239 39 0 0 Локална трансмисија Средно
Норвешка 192 23 0 0 Локална трансмисија Средно
Сингапур 160 10 0 0 Локална трансмисија Средно
Австрија 131 19 0 0 Локална трансмисија Средно
Малезија 117 24 0 0 Локална трансмисија Средно
Бахреин 109 30 0 0 Локална трансмисија Средно
Австралија 92 15 3 0 Локална трансмисија Средно
Данска 90 54 0 0 Локална трансмисија Средно
Канада 77 15 0 0 Локална трансмисија Средно
Грција 73 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Кувајт 65 1 0 0 Импортирани случаи Средно
Ирак 61 1 6 0 Локална трансмисија Средно
Египет 59 4 1 0 Локална трансмисија Средно
Обединети Арапски Емирати 59 14 0 0 Локална трансмисија Средно
Исланд 55 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Тајланд 53 3 1 0 Локална трансмисија Средно
Сан Марино 49 12 2 1 Локална трансмисија Ниско
Индија 44 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Либан 41 9 0 0 Локална трансмисија Ниско
Финска 40 10 0 0 Локална трансмисија Ниско
Израел 39 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Чешка 38 6 0 0 Локална трансмисија Ниско
Филипини 33 23 1 0 Локална трансмисија Ниско
Виетнам 31 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Португалија 30 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Палестина 26 7 0 0 Локална трансмисија Ниско
Бразил 25 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Ирска 24 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Словенија 23 7 0 0 Локална трансмисија Ниско
Алжир 20 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Индонезија 19 13 0 0 Локална трансмисија Ниско
Оман 18 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Катар 18 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Полска 16 5 0 0 Импортирани случаи Ниско
Пакистан 16 10 0 0 Локална трансмисија Ниско
Романија 15 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Саудиска Арабија 15 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Еквадор 15 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Грузија 15 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Чиле 13 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Аргентина 12 0 1 0 Импортирани случаи Ниско
Хрватска 12 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Естонија 10 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Азербејџан 9 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Унгарија 9 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Костарика 9 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Перу 9 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Русија 7 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мексико 7 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Словачка 7 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Северна Македонија 7 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јужна Африка 7 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Белорусија 6 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Летонија 6 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Нов Зеланд 5 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Француска Гвајана 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Луксембург 5 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Доминиканска Република 5 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бугарија 4 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Малдиви 4 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Авганистан 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Сенегал 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Малта 4 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бангладеш 3 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Колумбија 3 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Камбоџа 2 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Албанија 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Босна и Херцеговина 2 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Кипар 2 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Фарски острови 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мароко 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Тунис 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мартиник 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Мартин 2 0 0 0 Под истражување Ниско
Камерун 2 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Нигерија 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Брунеи 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монголија 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Андора 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ерменија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ватикан 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Лихтенштајн 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Литванија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монако 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Молдавија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Србија 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Украина 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гибралтар 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гернзи 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бутан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Непал 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Шри Ланка 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јордан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Панама 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Парагвај 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Вартоломеј 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Того 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско


ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Доколку имате дополнителни прашања во врска со болеста може да се јавувате на следните телефонски броеви

ЦЈЗ Битола                 071 261 330

ЦЈЗ Велес                   071 219 278

ПЕ Гевгелија              078 545 444

ЦЈЗ Кочани                 071 373 913

ЦЈЗ Куманово            070 215 851

ЦЈЗ Охрид                  070 723 029

ЦЈЗ Прилеп                 076 475 747

ЦЈЗ Скопје                  071 289 614

ЦЈЗ Струмица             072 235 543

ЦЈЗ Тетово                  075 240 464

ПЕ Гостивар               076 365 161

ЦЈЗ Штип                    078 365 613

ИЈЗ Скопје                  078 387 194

ЗД Ало докторе          02/15 123