На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 14.03.2020:

Број на потврдени случаи на глобално ниво142.539 (9.769 нови)

Број на смртни случаи на глобално ниво – 5.393 (438 нови)

Кина

Број на потврдени случаи – 81.021 (18 нови)

Број на смртни случаи – 3.194 (14 нови)

Други земји

Број на потврдени случаи – 61.518 (9.751 нов)

Број на смртни случаи – 2.199 (424 нови)

Број на зафатени земји/региони – 135 (13 нови)

Северна Македонија

Број на потврдени случаи – 19 (5 импортирани и 14 со локална трансмисија)

Денови од последно пријавување на потврден случај – 0

На 14.03.2020 во државата се регистрирани 6 нови потврдени случаи на COVID-19. Од нив пет се контакти на потврдените случаи од Дебар, а еден случај е импортиран од Шпанија.

 

СЗО проценка на ризик

Кина – многу висок

Регионално ниво – многу висок

Глобално ниво – многу висок


Табела – Држави и територии со заболени и смртни случаи од COVID-19 заклучно со 13.03.2020 (категоризација на ризик)

Извор: СЗО

Земја која известува Вкупно потврдени случаи Нови потврдени случаи (во последни 24 часа) Вкупно смртни случаи Нови смртни случаи (во последни 24 часа) Вид на трансмисија Ниво на ризик
Кина 81021 18 3194 14 Локална трансмисија Високо
Италија 17660 2547 1268 252 Локална трансмисија Високо
Иран 11364 1289 514 85 Локална трансмисија Високо
Јужна Кореа 8086 107 72 6 Локална трансмисија Високо
Шпанија 4231 1266 120 36 Локална трансмисија Високо
Франција 3640 780 79 18 Локална трансмисија Високо
Германија 3062 693 6 0 Локална трансмисија Високо
САД 1678 414 41 5 Локална трансмисија Високо
Швајцарија 1125 267 6 0 Локална трансмисија Високо
Холандија 804 190 10 5 Локална трансмисија Средно
Велика Британија 802 208 10 2 Локална трансмисија Средно
Данска 801 127 0 0 Локална трансмисија Средно
Шведска 775 155 0 0 Локална трансмисија Средно
Норвешка 750 261 1 1 Локална трансмисија Средно
Јапонија 716 41 21 2 Локална трансмисија Средно
Белгија 599 285 0 0 Локална трансмисија Средно
Австрија 504 143 1 0 Локална трансмисија Средно
Катар 262 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Бахреин 210 15 0 0 Локална трансмисија Средно
Сингапур 200 13 0 0 Локална трансмисија Средно
Австралија 197 68 3 0 Локална трансмисија Средно
Канада 176 38 1 0 Локална трансмисија Средно
Чешка 150 34 0 0 Локална трансмисија Средно
Словенија 141 84 0 0 Локална трансмисија Средно
Малезија 129 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Португалија 112 71 0 0 Локална трансмисија Средно
Финска 109 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Кувајт 100 20 0 0 Локална трансмисија Средно
Израел 100 25 0 0 Локална трансмисија Средно
Грција 98 0 1 0 Локална трансмисија Средно
Бразил 98 21 0 0 Локална трансмисија Средно
Ирак 93 23 9 2 Локална трансмисија Средно
Египет 93 26 2 1 Локална трансмисија Средно
Ирска 90 20 1 0 Локална трансмисија Средно
Обединети Арапски Емирати 85 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Индија 82 8 2 1 Локална трансмисија Средно
Естонија 79 66 0 0 Локална трансмисија Средно
Либан 77 11 4 1 Локална трансмисија Средно
Тајланд 75 0 1 0 Локална трансмисија Средно
Индонезија 69 35 3 2 Локална трансмисија Средно
Сан Марино 66 3 2 0 Локална трансмисија Средно
Филипини 64 12 2 0 Локална трансмисија Средно
Романија 64 16 0 0 Локална трансмисија Средно
Саудиска Арабија 62 41 0 0 Локална трансмисија Средно
Исланд 61 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Полска 49 5 1 1 Локална трансмисија Ниско
Виетнам 48 9 0 0 Локална трансмисија Ниско
Чиле 43 10 0 0 Локална трансмисија Ниско
Луксембург 38 21 1 1 Локална трансмисија Ниско
Палестина 35 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Русија 34 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Аргентина 34 3 2 1 Локална трансмисија Ниско
Албанија 33 10 1 1 Локална трансмисија Ниско
Србија 31 12 0 0 Локална трансмисија Ниско
Словачка 30 9 0 0 Локална трансмисија Ниско
Перу 28 6 0 0 Локална трансмисија Ниско
Хрватска 27 11 0 0 Локална трансмисија Ниско
Панама 27 13 1 0 Локална трансмисија Ниско
Алжир 26 1 2 1 Локална трансмисија Ниско
Мексико 26 14 0 0 Импортирани случаи Ниско
Грузија 25 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Брунеи 25 13 0 0 Локална трансмисија Ниско
Костарика 23 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Еквадор 23 6 0 0 Локална трансмисија Ниско
Пакистан 21 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Белорусија 21 9 0 0 Локална трансмисија Ниско
Оман 19 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Унгарија 19 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Јужна Африка 17 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Летонија 16 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Колумбија 16 7 0 0 Импортирани случаи Ниско
Тунис 16 9 0 0 Локална трансмисија Ниско
Кипар 14 8 0 0 Импортирани случаи Ниско
Малта 12 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Азербејџан 11 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Босна и Херцеговина 11 7 0 0 Локална трансмисија Ниско
Сенегал 10 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Малдиви 9 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Северна Македонија 9 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Молдавија 8 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ерменија 8 7 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бугарија 7 0 1 0 Локална трансмисија Ниско
Авганистан 7 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мароко 7 1 1 0 Локална трансмисија Ниско
Камбоџа 7 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Јамајка 7 6 0 0 Импортирани случаи Ниско
Француска Гвајана 6 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Парагвај 6 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Нов Зеланд 6 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Мартиник 6 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Литванија 6 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Шри Ланка 6 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Гвајана 6 5 1 0 Импортирани случаи Ниско
Доминиканска Република 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Реинион 5 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Турција 5 4 0 0 Импортирани случаи Ниско
Лихтенштајн 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Куба 4 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бангладеш 3 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Боливија 3 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Порторико 3 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Украина 3 0 1 1 Локална трансмисија Ниско
Фарски острови 3 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Џерзи 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Хондурас 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Венецуела 2 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Мартин 2 0 0 0 Под истражување Ниско
Камерун 2 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Нигерија 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Буркина Фасо 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монако 2 1 0 0 Под истражување Ниско
Андора 2 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Демократска Република Конго 2 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ватикан 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гибралтар 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гернзи 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монголија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Француска Полинезија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Непал 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бутан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јордан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Судан 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Тринидад и Тобаго 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Винсент и Гренадини 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Вартоломеј 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Кајмански острови 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Антигва и Барбуда 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гведелуп 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Брегот на Слоновата Коска 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Етиопија 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Габон 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гана 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Гвинеја 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Кенија 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Того 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско


УПАТСТВА И ПРЕПОРАКИ ЗА ЈАВНОСТА

  • За повеќе информации од видот на најчесто поставувани прашања, вистини и митови во врска со корона вирусот можете да прочитате на

http://www.iph.mk/prasanja-i-odgovori-za-korona-virusot/

  • Општите препораки од СЗО за превенција на болеста можете да ги најдете на следната страна

http://www.iph.mk/preporaki-od-szo/

  • За препораките за патници кои доаѓаат/ се враќаат од ризични земји во Македонија

http://www.iph.mk/korona-preporaki/

http://www.iph.mk/preporaki-za-patnici-koi-doagaat-od-rizicni-regioni-so-covid19/

  • Препораки како да се заштитите себе си

http://www.iph.mk/covid-19-kako-da-se-zastitite-sebesi/

  • Доколку некој близок има симптоми слични на тие со болеста, можете да го прочитате СЗО упатството за домашно лекување на сомнителните случаи на

http://www.iph.mk/upatstvo-za-ncov/

  • За упатства за здравствените работници

http://www.iph.mk/posteri-corona-zr-lzo-i-mienje-race/

http://www.iph.mk/kontrola-na-infekcija-covid19-lzo/

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Доколку имате дополнителни прашања во врска со болеста може да се јавувате на следните телефонски броеви

ЦЈЗ Битола                 071 261 330

ЦЈЗ Велес                   071 219 278

ПЕ Гевгелија              078 545 444

ЦЈЗ Кочани                 071 373 913

ЦЈЗ Куманово                        070 215 851

ЦЈЗ Охрид                  070 723 029

ЦЈЗ Прилеп                 076 475 747

ЦЈЗ Скопје                  071 289 614

ЦЈЗ Струмица             072 235 543

ЦЈЗ Тетово                  075 240 464

ПЕ Гостивар               076 365 161

ЦЈЗ Штип                    078 365 613

ИЈЗ Скопје                  078 387 194

ЗД Ало докторе          02/15 123

 

 

ЛИСТА НА ЗЕМЈИ СПОРЕД РИЗИК