Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 05.03.2020:

Број на потврдени случаи на глобално ниво95.333 (2.241 нови)

Кина

Број на потврдени случаи – 80.565 (143 нови)

Број на смртни случаи – 3.015 (31 нови)

Други земји

Број на потврдени случаи – 14.768 (2.098 нови)

Број на зафатени земји/региони – 85 (5 нови)

Број на смртни случаи – 267 (53 нови)

Северна Македонија

Број на потврдени случаи – 1 (импортиран)

Број на прва линија контакти под 14-дневен надзор во изолација – 11

Број на втора линија контакти под 14-дневен надзор во изолација – 11

Број на контакти поврзани со потврден случај во странство, под 14-дневен надзор во изолација – 2

Денови од последно пријавување  на потврден случај – 8

 

СЗО проценка на ризик

Кина – многу висок

Регионално ниво – многу висок

Глобално ниво – многу висок

 

 


Табела – Држави и територии (со исклучок на Кина) со регистрирани заболени и смртни случаи од COVID-19 заклучно со 05.03.2020

Земја која известува Вкупно потврдени случаи Нови потврдени случаи Вкупно смртни случаи Нови смртни случаи Вид на трансмисија Денови од последно известување
Западен Пацифик
Јужна Кореа 5766 438 35 3 Локална трансмисија 0
Јапонија 317 33 6 0 Локална трансмисија 0
Сингапур 110 0 0 0 Локална трансмисија 1
Австралија 66 23 3 2 Локална трансмисија 0
Малезија 50 0 0 0 Локална трансмисија 1
Виетнам 16 0 0 0 Локална трансмисија 21
Филипини 3 0 1 0 Импортирани случаи 29
Нов Зеланд 2 0 0 0 Импортирани случаи 2
Камбоџа 1 0 0 0 Импортирани случаи 37
Европа
Италија 3089 587 107 27 Локална трансмисија 0
Франција 282 73 4 0 Локална трансмисија 0
Германија 262 66 0 0 Локална трансмисија 0
Шпанија 198 47 1 1 Локална трансмисија 0
Велика Британија 89 38 0 0 Локална трансмисија 0
Швајцарија 56 20 0 0 Локална трансмисија 0
Норвешка 56 23 0 0 Локална трансмисија 0
Холандија 38 10 0 0 Локална трансмисија 0
Австрија 37 13 0 0 Импортирани случаи 0
Шведска 35 11 0 0 Локална трансмисија 0
Исланд 26 10 0 0 Импортирани случаи 0
Белгија 23 15 0 0 Локална трансмисија 0
Сан Марино 16 8 0 0 Локална трансмисија 0
Израел 15 3 0 0 Локална трансмисија 0
Данска 10 2 0 0 Локална трансмисија 0
Хрватска 9 0 0 0 Локална трансмисија 1
Грција 9 2 0 0 Локална трансмисија 0
Финска 7 0 0 0 Локална трансмисија 2
Португалија 7 5 0 0 Локална трансмисија 0
Белорусија 6 5 0 0 Локална трансмисија 0
Чешка 5 0 0 0 Импортирани случаи 1
Романија 4 0 0 0 Локална трансмисија 1
Азербејџан 3 0 0 0 Импортирани случаи 4
Грузија 3 0 0 0 Импортирани случаи 4
Русија 3 0 0 0 Импортирани случаи 2
Босна и Херцеговина 2 2 0 0 Импортирани случаи 0
Естонија 2 0 0 0 Импортирани случаи 1
Унгарија 2 2 0 0 Импортирани случаи 0
Ирска 2 0 0 0 Импортирани случаи 1
Андора 1 0 0 0 Импортирани случаи 2
Ерменија 1 0 0 0 Импортирани случаи 3
Летонија 1 0 0 0 Импортирани случаи 2
Литванија 1 0 0 0 Импортирани случаи 6
Луксембург 1 0 0 0 Импортирани случаи 3
Монако 1 0 0 0 Под истражување 4
Северна Македонија 1 0 0 0 Импортирани случаи 8
Полска 1 0 0 0 Импортирани случаи 1
Словенија 1 1 0 0 Импортирани случаи 0
Украина 1 0 0 0 Импортирани случаи 1
Лихтенштајн 1 0 0 0 Импортирани случаи 1
Други територии (Европа)
Гибралтар 1 0 0 0 Импортирани случаи 1
Југоисточна Азија
Тајланд 47 4 1 0 Локална трансмисија 0
Индија 29 23 0 0 Локална трансмисија 0
Индонезија 2 0 0 0 Локална трансмисија 3
Непал 1 0 0 0 Импортирани случаи 41
Шри Ланка 1 0 0 0 Импортирани случаи 38
Источен Медитеран
Иран 2922 586 92 15 Локална трансмисија 0
Кувајт 58 2 0 0 Импортирани случаи 0
Бахреин 49 0 0 0 Импортирани случаи 2
Ирак 36 5 2 2 Импортирани случаи 0
Соединети Арапски Емирати 27 0 0 0 Локална трансмисија 1
Оман 15 3 0 0 Импортирани случаи 0
Либан 13 0 0 0 Локална трансмисија 2
Катар 8 0 0 0 Импортирани случаи 1
Пакистан 5 0 0 0 Импортирани случаи 2
Египет 2 0 0 0 Импортирани случаи 3
Мароко 2 1 0 0 Импортирани случаи 0
Саудиска Арабија 2 1 0 0 Импортирани случаи 0
Авганистан 1 0 0 0 Импортирани случаи 9
Јордан 1 0 0 0 Импортирани случаи 2
Тунис 1 0 0 0 Импортирани случаи 2
Други територии (Источен Медитеран)
Палестина 4 4 0 0 Импортирани случаи 0
Америка
САД 129 21 9 3 Локална трансмисија 0
Канада 30 0 0 0 Локална трансмисија 1
Еквадор 7 0 0 0 Локална трансмисија 1
Мексико 5 0 0 0 Импортирани случаи 3
Бразил 3 1 0 0 Импортирани случаи 0
Аргентина 1 0 0 0 Импортирани случаи 1
Чиле 1 0 0 0 Импортирани случаи 1
Доминиканска Република 1 0 0 0 Импортирани случаи 3
Други територии (Америка)
Свети Мартин 2 0 0 0 Под истражување 2
Свети Вартоломеј 1 0 0 0 Под истражување 2
Африка
Алжир 12 7 0 0 Локална трансмисија 0
Сенегал 4 3 0 0 Импортирани случаи 0
Нигерија 1 0 0 0 Импортирани случаи 6
Интернационален транспорт
Diamond Princess 706 0 6 0 Локална трансмисија 3
Вкупно 14768 2098 267 53    


ПРЕВЗЕМЕНИ МЕРКИ ЗА КОНТРОЛА И ПРЕВЕНЦИЈА

За да се намали ризикот од внес и ширење на вирусот во Македонија, Институтот за јавно здравје изготвува и постојано ги ажурира информациите за состојбата со COVID-19  заболувањето во Европа и светот, и препорачува мерки за спречување на внесувањето на заболувањето и негово понатамошно ширење.

За запознавање на населението со болеста COVID-19, како и мерките за заштита од заразување со новиот корона вирус, изготвени се препораки за патници (флаер), како и алгоритми за постапки на здравствениот систем при појава на сомнителен случај.

За патниците кои доаѓаат од Кина, Италија и други земји со локална трансмисија, а немаат симптоми, при влез во државата се изготвени посебни препораки/упатства како да постапат ако развијат симптоми во рок од 14 дена по доаѓањето.

Активирана е термалната камера на Меѓународниот Аеродром Скопје, дежурна екипа спроведува термален скрининг на аеродромот Св. Апостол Павле во Охрид, а на граничните премини со соседните земји, граничната полиција е вклучена во надзорот на патниците кои доаѓаат од засегнатите области.

Во соработка со СЗО, Министерството за здравство организираше одржување на обуки за здравствените работници за запознавање со болеста, мерките на превенција, постапките и процедурите за земање на материјал и дијагностика, клинички менаџмент на потенцијални заболени како и правилно користење на личната заштитна опрема.

Изготвени се посебни постери на овие теми и истите се дистрибуирани до здравствените установи низ државата.

Формирани се Управувачки комитет за координација и управување во системот за управување со кризи и Кризен штаб за коронавирусот при МЗ, со вклучени експерти од повеќе области.

 

 

УПАТСТВА И ПРЕПОРАКИ ЗА ЈАВНОСТА

  • За повеќе информации од видот на најчесто поставувани прашања, вистини и митови во врска со корона вирусот можете да прочитате на

http://www.iph.mk/prasanja-i-odgovori-za-korona-virusot/

  • Општите препораки од СЗО за превенција на болеста можете да ги најдете на следната страна

http://www.iph.mk/preporaki-od-szo/

http://iph.mk/kontrola-na-infekcijata-i-prevencija-na-covid19/

  • За препораките за патници кои доаѓаат/ се враќаат во Македонија

http://iph.mk/wp-content/uploads/2020/01/Corona-virus_flaer-za-web.pdf

http://iph.mk/preporaki-za-patnici-koi-doagaat-od-rizicni/

 

  • Препораки како да се заштитите себе си

http://iph.mk/covid-kako-da-se-zastitite-sebe-si/

  • За упатства за лична заштитна опрема за здравствените работници

http://www.iph.mk/lzo-covid-19/

  • Доколку некој близок има симптоми слични на тие со болеста, можете да го прочитате СЗО упатството за домашно лекување на сомнителните случаи на

http://www.iph.mk/upatstvo-za-ncov/

Доколку имате дополнителни прашања во врска со болеста може да се јавувате на следните телефонски броеви

ЦЈЗ Битола                 071 261 330

ЦЈЗ Велес                   071 219 278

ПЕ Гевгелија              078 545 444

ЦЈЗ Кочани                 071 373 913

ЦЈЗ Куманово            070 215 851

ЦЈЗ Охрид                  070 723 029

ЦЈЗ Прилеп                 076 475 747

ЦЈЗ Скопје                  071 289 614

ЦЈЗ Струмица             072 235 543

ЦЈЗ Тетово                  075 240 464

ПЕ Гостивар               076 365 161

ЦЈЗ Штип                    078 365 613

ИЈЗ Скопје                  078 387 194

ЗД Ало докторе          02/15 123