На 19.10.2022 во Република Северна Македонија започна вакцинацијата против сезонски грип. Вакцинацијата се спроведува во 10-те Центри за јавно здравје и 21 Подрачна единица. Во Скопје, дополнително се отворени 3 пункта во Здравствен дом Скопје, (Поликлиника Идадија, Бит Пазар и Ѓорче Петров). Во ИЈЗ е отворен пункт за вакцинација на здравствени работници.

Бесплатна вакцинација е наменета за следните ризични групи:

  • Лица на возраст над 65 години
  • Лица со хронични заболувања
  • Здравствени работници
  • Бремени жени
  • Деца на возраст од 6 месеци до 5 години.

 

Заинтересираните граѓани кои припаѓаат на овие ризични групи, можат да се пријават на vakcinacija.mk. По регистрацијата (пријавата), ќе добијат смс порака со закажан термин (датум,час и пункт за вакцинација). Ве молиме почитувајте го Вашиот закажан термин!

Останатите заинтересирани граѓани, кои не припаѓаат на ризичните групи, можат да се вакциницираат во Центрите за јавно здравје и нивните Подрачни единици со комерцијални вакцини кои чинат 800 денари