• 02.02.2024

СВЕТСКИ ДЕН НА РАК:Кој треба да се вклучи?


 

4 ФЕВРУАРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА РАК

МОТО: Придружете се на повикот за акција на Светскиот ден на ракот!

 

Кој треба да се вклучи?

 

Кој и да сте – преживеан од рак, соработник, негувател, пријател, лидер, здравствен работник, наставник или ученик – имате моќ да преземете акција

 

TИ И ЈАС

Заедно, како поединци, да креираме промена!

Секоја индивидуална акција има потенцијал да направи разлика за нас самите, луѓето што ги сакаме и светот. Време е за лична посветеност.

 

 

 

КОМПАНИИ

посветени на причината

Компаниите и бизнисите се моќни иницијатори на позитивни промени. Користете го вашето влијание за да поттикнете акција меѓу вашите вработени, инвеститори, добавувачи и клиенти.

  

 

ГРАДОВИ

кои го трасираат патот

Светскиот ден за борба против ракот се случува на вашите улици и во вашите заедници. Покажете како вашиот град го трасира патот кон свет помалку оптоварен со рак.

 

 

ВЛАДИ

акција на владата за влијание

Владите имаат моќ да им помогнат на нациите да се движат кон поздрава, посветла иднина за нивната нација. Покажете ја посветеноста на вашата земја на Светскиот ден на ракот.

 

ЗДРАВСТВЕНИ ПРОФЕСИОНАЛЦИ

веродостојни гласови

На Светскиот ден за борба против ракот, вниманието на светот е кон вас. Како здравствен работник, вашиот глас е важен. Истакнете го вашиот глас овој Светски ден за борба против ракот.

 

УЧИЛИШТА И БИБЛИОТЕКИ

зајакнете ја следната генерација

Наставниците, библиотекарите, учениците и родителите можат да научат повеќе, да ја подигнат свеста, да преземат акција и да се ангажираат да влијаат на здравјето и благосостојбата на следната генерација.

 

 

ОРГАНИЗАЦИИ ЗА БОРБА ПРОТИВ РАК

локално влијание и глобална важност

Организациите за борба против рак ширум светот имаат можност да се обединат под едно знаме и да зборуваат со колективен глас за глобално влијание. Придружете ни се денес.

 

Извор: Union for International Cancer Control (UICC)

Достапно на: https://www.worldcancerday.org/who-should-get-involved

Превод: Институт за јавно здравје на РСМ, Оддел за здравствена промоција и следење на болести