Известувајќи за досега незабележано голем број на заразени и починати здравствени работници од ебола, Светската здравствена организација и Меѓународната организација на трудот го објавија заедничкото соопштение за безбедноста и здравјето на здравствените работници изложени на можност за инфекција со ебола вирус.

Следејќи ги нивните најнови препораки, Институтот за јавно здравје го изработи првиот Прирачник за безбедност и здравје на работа на здравствените работници при професионална изложеност на ебола.

Прирачник безбедност и здравје на здравтвени работници професионално изложени на ебола (PDF)