Институтот за јавно здравје на Република Македонија ќе одржи конференција за печат во вторник, 6 февруари 2018, во 11 часот во горната сала.

Повод е 4 февруари –  Светскиот ден за борба против ракот кој годинава се одбележува под мотото: НИЕ МОЖЕМЕ. ЈАС МОЖАМ.

На пресот ќе бидат презентирани податоци за смртноста од малигни заболувања во Република Македонија во период од 2010 до 2016 година и препораките за превенција од Интернационалната унија за превенција на рак.

Вашето присуство ќе придонесе во одбележување на овој ден преку  информирањето на јавноста.

 

А Г Е Н Д А

 

За прес конференција по повод 4 февруари –  Светски ден за борба против ракот 

Мото: НИЕ МОЖЕМЕ. ЈАС МОЖАМ.

Почеток: 11,00 часот. Траење – 45 минути

 

  1. Порака на Интернационалната унија за контрола на ракот

Ас. д-р Шабан Мемети, директор на Институтот за јавно здравје

  1. Активности во Р. Македонија за превенција на малигните болести

Проф. д-р Елена Ќосевска, раководител на Сектор за промоција, анализи и следење на незаразни болести

  1. Состојба со смртноста од малигни заболувања во Р. Македонија

М-р д-р Вјоса Речица, началник во Центар за статистичка обработка на здравствени податоци, публицистика и едукација

  1. Клучни пораки за заедниците и индивидуите за превенција на ракот

М-р д-р Тања Лековска Стоицовска , началник во Секторот за промоција, анализи и следење на незаразни болести

  1. Прашања и одговори