Во тек на вчерашниот ден генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 11.03.2020:

Број на потврдени случаи на глобално ниво118.326 (4.627 нови)

Број на смртни случаи на глобално ниво – 4.292 (280 нови)

Кина

Број на потврдени случаи – 80.955 (31 нов)

Број на смртни случаи – 3.162 (22 нови)

Други земји

Број на потврдени случаи – 37.371 (4.596 нови)

Број на смртни случаи – 1130 (258 нови)

Број на зафатени земји/региони – 113 (4 нови)

Северна Македонија

Број на потврдени случаи – 9 (4 импортирани и 5 со локална трансмисија)

Денови од последно пријавување на потврден случај – 0

Во последните 24 часа регистрирани се 2 нови случаи на COVID-19, потврдени на 11.03.2020. Се работи за случаи поврзани со првите две случаи, жители од Дебар.

СЗО проценка на ризик

Кина – многу висок

Регионално ниво – многу висок

Глобално ниво – многу висок

 


Табела – Држави и територии со заболени и смртни случаи од COVID-19 заклучно со 11.03.2020 (категоризација на ризик)

Извор: СЗО

Земја која известува Вкупно потврдени случаи Нови потврдени случаи (во последни 24 часа) Вкупно смртни случаи Нови смртни случаи (во последни 24 часа) Вид на трансмисија Ниво на ризик
Кина 80955 31 3162 22 Локална трансмисија Високо
Италија 10149 977 631 168 Локална трансмисија Високо
Иран 8042 881 291 54 Локална трансмисија Високо
Јужна Кореа 7755 242 60 6 Локална трансмисија Високо
Франција 1774 372 33 3 Локална трансмисија Високо
Шпанија 1639 615 36 8 Локална трансмисија Високо
Германија 1296 157 2 0 Локална трансмисија Високо
САД 696 224 25 6 Локална трансмисија Средно
Јапонија 568 54 12 3 Локална трансмисија Средно
Швајцарија 491 159 3 1 Локална трансмисија Средно
Холандија 382 61 4 1 Локална трансмисија Средно
Велика Британија 373 50 6 3 Локална трансмисија Средно
Шведска 326 78 0 0 Локална трансмисија Средно
Норвешка 277 85 0 0 Локална трансмисија Средно
Белгија 276 28 0 0 Локална трансмисија Средно
Данска 272 172 0 0 Локална трансмисија Средно
Австрија 182 51 0 0 Локална трансмисија Средно
Сингапур 166 6 0 0 Локална трансмисија Средно
Малезија 129 12 0 0 Локална трансмисија Средно
Австралија 112 20 3 0 Локална трансмисија Средно
Бахреин 110 1 0 0 Локална трансмисија Средно
Канада 93 16 1 1 Локална трансмисија Средно
Грција 89 16 0 0 Локална трансмисија Средно
Израел 75 36 0 0 Локална трансмисија Средно
Обединети Арапски Емирати 74 15 0 0 Локална трансмисија Средно
Кувајт 69 4 0 0 Импортирани случаи Средно
Сан Марино 63 14 2 0 Локална трансмисија Средно
Ирак 61 0 6 0 Локална трансмисија Средно
Исланд 61 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Чешка 61 0 0 0 Локална трансмисија Средно
Индија 60 16 0 0 Локална трансмисија Средно
Египет 59 0 1 0 Локална трансмисија Средно
Тајланд 59 6 1 0 Локална трансмисија Средно
Филипини 49 16 1 0 Локална трансмисија Ниско
Португалија 41 11 0 0 Локална трансмисија Ниско
Либан 41 9 1 1 Локална трансмисија Ниско
Финска 40 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Виетнам 35 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Ирска 34 10 0 0 Локална трансмисија Ниско
Бразил 34 9 0 0 Локална трансмисија Ниско
Словенија 31 8 0 0 Локална трансмисија Ниско
Палестина 30 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Индонезија 27 8 1 1 Локална трансмисија Ниско
Романија 25 10 0 0 Локална трансмисија Ниско
Катар 24 6 0 0 Импортирани случаи Ниско
Грузија 23 8 0 0 Импортирани случаи Ниско
Полска 22 6 0 0 Локална трансмисија Ниско
Саудиска Арабија 20 5 0 0 Локална трансмисија Ниско
Алжир 20 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Оман 18 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Чиле 17 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Аргентина 17 5 1 0 Импортирани случаи Ниско
Хрватска 16 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Пакистан 16 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Еквадор 15 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Естонија 13 3 0 0 Импортирани случаи Ниско
Унгарија 13 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Костарика 13 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Србија 12 11 0 0 Локална трансмисија Ниско
Перу 11 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Албанија 10 8 0 0 Локална трансмисија Ниско
Бугарија 10 6 0 0 Локална трансмисија Ниско
Азербејџан 9 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Белорусија 9 3 0 0 Локална трансмисија Ниско
Летонија 8 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Малдиви 8 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Панама 8 7 1 1 Импортирани случаи Ниско
Парагвај 8 7 0 0 Локална трансмисија Ниско
Словачка 7 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Русија 7 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Северна Македонија 7 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Мексико 7 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јужна Африка 7 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Тунис 6 4 0 0 Локална трансмисија Ниско
Нов Зеланд 5 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Луксембург 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Доминиканска Република 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Француска Гвајана 5 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Босна и Херцеговина 4 2 0 0 Локална трансмисија Ниско
Малта 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Авганистан 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Сенегал 4 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Камбоџа 3 1 0 0 Локална трансмисија Ниско
Молдавија 3 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бангладеш 3 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Колумбија 3 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Мароко 3 1 1 1 Импортирани случаи Ниско
Мартиник 3 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Кипар 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Фарски острови 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Боливија 2 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Мартин 2 0 0 0 Под истражување Ниско
Камерун 2 0 0 0 Локална трансмисија Ниско
Нигерија 2 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Буркина Фасо 2 2 0 0 Импортирани случаи Ниско
Лихтенштајн 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Литванија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Украина 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ерменија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монако 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Андора 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Ватикан 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гибралтар 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Гернзи 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Монголија 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Непал 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Брунеи 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Бутан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Шри Ланка 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Јордан 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско
Џамајка 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Свети Вартоломеј 1 0 0 0 Под истражување Ниско
Демократска Република Конго 1 1 0 0 Импортирани случаи Ниско
Того 1 0 0 0 Импортирани случаи Ниско


ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Доколку имате дополнителни прашања во врска со болеста може да се јавувате на следните телефонски броеви

ЦЈЗ Битола                 071 261 330

ЦЈЗ Велес                   071 219 278

ПЕ Гевгелија              078 545 444

ЦЈЗ Кочани                 071 373 913

ЦЈЗ Куманово            070 215 851

ЦЈЗ Охрид                  070 723 029

ЦЈЗ Прилеп                 076 475 747

ЦЈЗ Скопје                  071 289 614

ЦЈЗ Струмица             072 235 543

ЦЈЗ Тетово                  075 240 464

ПЕ Гостивар               076 365 161

ЦЈЗ Штип                    078 365 613

ИЈЗ Скопје                  078 387 194

ЗД Ало докторе          02/15 123

 

 

Список на земји- 12.03.2020-(се ажурира на дневна база)