Клучни пораки:

 • Производите од тутун убиваат повеќе од 8 милиони луѓе секоја година. Тутунската и сродните индустрии мора постојано да наоѓаат нови потрошувачи за да ги заменат оние кои што веќе ги убиле нивните производи за да ги одржат приходите.

 

 • Тутунските компании потрошија над 8 милијарди во маркетинг и рекламирање и светот изгуби 8 милиони животи кои што починале од причини поврзани со употреба на тутун и изложеност на пасивно пушење.

 

 • Тактиките на тутунската и сродните индустрии за таргетирање на деца и адолесценти вклучуваат:
 • Над 15,000 вкусови, од кои повеќето ги привлекуваат децата и адолесцентите
 • Активисти на социјалните медиуми и маркетинг
 • Спонзорирани настани и забави
 • Училишни стипендии
 • Елегантни, секси дизајни
 • Поставување на производи во забавни медиуми
 • Бесплатни примероци на производи
 • Цигарите на парче ја прават зависноста подостапна
 • Продажба на производи кои се наоѓаат на ниво на очите на децата
 • Поставување на производи и рекламирање во близина на училиштата

 

 • Ние сакаме да создадеме генерации кои што се ослободени од тутун и пасивно пушење и смрт и болест што тие ја предизвикуваат.

 

 • Ослободување од манипулацијата на тутунската и сродните индустрии, преку едуцирање за нивната тактика и штетата предизвикана од нивните производи.

 

 • Употребата на тутун е одговорна за 25% од сите смртни случаи од рак на глобално ниво. Употребата на никотин и тутунски производи го зголемува ризикот од карцином, кардиоваскуларни и белодробни заболувања.

 

 • Над 1 милион луѓе умираат од изложеност на пасивно пушење секоја година.

 

 • Децата и адолесцентите кои користат е-цигари барем двојно ја зголемуваат можноста за пушење цигари подоцна во животот.

 

 • Употребата на е-цигара го зголемува ризикот од срцеви заболувања и нарушувања на белите дробови.

 

 • Никотинот во е-цигарите е високо-зависна дрога и може да наштети на развојот на мозокот кај децата.

 

 • Пушењето наргиле е исто толку штетно како и другите форми на употреба на тутун.

 

 • Помалку пушење не значи дека е безопасно.

 

 • Пушењето е скапо, а вие плаќате за тоа со вашиот изглед и вашето здравје. Предизвикува лош здив, жолти заби, брчки на кожата, нездрави бели дробови и слаб имунолошки систем.

 

 • Чадот од наргиле е токсичен. Содржи супстанции кои предизвикуваат рак.

 

 • Џвакањето тутун може да предизвика рак на устата, губење на забите, кафени заби и заболувања на непцата.

 

 • Ги охрабруваме сите да се образоват, да шират свест и да создадат генерација која нема да користи тутун.