Од 21 до 22 ноември, ECDC беше домаќин на годишниот состанок на националните дописници кореспонденти на ECDC во земјите-партнери на Европската соседска политика и националните контакт точки MediPIET во Стокхолм, Шведска.

Состанокот им даде можност на учесниците да се осврнат на активностите на регионалната соработка во рамките на Иницијативата на ЕУ за здравствена безбедност и да разговараат за резултатите и достигнувањата од 2022 година и планираните активности за 2023 година.

Првиот ден беше посветен на активностите за градење капацитети спроведени во областа на истражување, проценка на ризикот, подготвеност и одговор. На вториот ден, персоналот на ECDC ја презентираше моменталната состојба и планираните активности за Медитеранската и Црноморската програма за Интервентна епидемиологија (MediPIET).

 

Активности во 2022 година

Во 2022 година, беа спроведени низа активности во рамките на Иницијативата на ЕУ за здравствена безбедност.

Во септември 2022 година, MediPIET Cohort 5 започна двегодишна програма на FETP со 16 нови соработници кои ги претставуваат Албанија, Ерменија, Грузија, Косово, Либан, Либија, Молдавија, Северна Македонија, Палестина, Србија и Тунис. Тимот на ECDC работи во тесна соработка со супервизори на местата за обука, менторирање на соработници, споделување експертиза и обезбедување насоки.

Овие активности за обука вклучуваа работилница за идентификување на потребите за градење капацитети на оперативните центри за јавно здравје, работилница за комуникација со ризиците по јавното здравје, четиридневна обука за епидемиолошка интелигенција и брза проценка на ризик, приспособена обука за истражување, како и преглед по акција за донесување одлуки засновани на докази за време на пандемијата COVID-19.

Иницијативата на ЕУ за здравствена безбедност (2020-2025) има за цел да формира регионална работна сила одговорна за превенција и контрола на предизвиците што ги носат заразните болести и зајакнување на регионалната соработка за справување со прекуграничните закани по здравјето во земјите кандидати и потенцијални кандидати за ЕУ ​​и Земјите партнери на Европската соседска политика.

 

FB_IMG_1669802875546

316553306_3211429865775171_8707276812405293276_n1