Зимските празници традиционално се време за собирање луѓе од сите возрасти, без разлика дали се семејни собири, верски фестивали или средби со пријателите. Тие се исто така време кога многу луѓе планираат да патуваат, или во нивните земји или надвор во странство.

Сепак, за жал, пандемијата е далеку од завршена и сите ние сè уште треба да бидеме многу внимателни.

Како за втора зима, мораме да научиме да живееме со КОВИД-19, а на патувањата и дружењето во затворени простории создаваат реален ризик од значително зголемување на преносот на вирусот.

За да биде ситуацијата уште позагрижувачка оваа година, високо преносливата варијанта Делта е доминантна во европскиот регион на СЗО, а ние се соочуваме со закана од нова варијанта на загриженост, Омикрон – со сè уште неизвесни влијанија.

Намалувањето на ризиците од КОВИД-19 не е прашање на случајност, тоа е прашање на избор. Постапувајќи според 5 врвни совети, сите можеме се насочиме кон побезбедна и попријатна зима.

1. Вакцинирајте се што е можно поскоро.

Вакцинирање со комплетна серија достапни дози е најважното нешто што луѓето можат да го направат за да се заштитат од тешка болест и смрт од KОВИД-19. Ова е особено важно за ризичните групи како што се оние на возраст од 60 години и повеќе, и за луѓето со нарушени здравствени состојби.

Една неодамнешна студија спроведена од СЗО/Европа и Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC) процени дека речиси половина милион животи се спасени меѓу оние на возраст од 60 години и повеќе, од почетокот на вакцинирањето против Ковид-19 во 33 земји во Европа и Централна Азија.

Повеќето луѓе на кои им е потребна болничка нега за КОВИД-19 се невакцинирани. Сегашните вакцини нудат заштита од тешки болести и смрт од варијантите на КОВИД-19, вклучително и Делта. Додека доказите сè уште се појавуваат, сегашните вакцини треба да штитат и од тешки болести од новата варијанта Омикрон.

2.Преземете лични превентивни мерки за да останете безбедни и да ги одржувате општествата отворени.

Комбинирањето на вакцинацијата со другите достапни превентивни мерки оваа зима ни помага да го живееме животот, контролирајќи го вирусот и избегнувајќи масовни затварања. Овие едноставни, но испробани превентивни мерки се:

  • носење маска
  • одржување на физичко растојание од најмалку 1 метар
  • проветрување на внатрешните простории со отворање на прозорци и/или врати
  • избегнување на затворени или преполни простории
  • одржување на хигиена на рацете
  • кашлање или кивање во свиткан лакт или марамче.

3.Направете ги собирите што е можно побезбедни.

Собири во затворен простор, дури и помали, му даваат можност на вирусот да се шири. Доколку е можно, собирите и прославите треба да се одржуваат надвор, а оние што се состануваат треба да носат маски и да одржуваат физичка дистанца. Доколку се одржуваат во затворен простор, ограничувањето на големината на групата и обезбедувањето добра вентилација со отворање на врата или прозорец кога тоа е безбедно, се клучни за намалување на ризикот од изложеност.

4. Избегнувајте патувања доколку сте изложени на ризик.

Луѓе кои не се чувствуваат добро, кои не биле целосно вакцинирани или немаат доказ за претходна инфекција и кои се изложени на зголемен ризик од развој на тешки компликации од КОВИД-19, вклучувајќи луѓе на возраст од 60 години или постари и оние со хронични состојби (како како срцеви заболувања, рак и дијабетес), им се советува да го одложат патувањето во области со висока трансмисија во заедницата.

Сите патници треба да бидат внимателни за знаците и симптомите на КОВИД-19, да се вакцинираат  кога ќе им дојде редот и да се придржуваат до превентивните мерки во секое време, без разлика на нивниот статус на вакцинација.

5. Информирајте се од доверливи извори.

Дезинформациите го ставаат на ризик здравјето и животите на луѓето, ја поткопуваат довербата во науката и го попречуваат донесувањето правилни одлуки за нашето здравје. Побарајте сигурни извори на информации кои даваат совети засновани на најновите докази и научен консензус.