Светски ден на хигиената на рацете 2023: Забрзајте ја акцијата заедно. СПАСЕТЕ ЖИВОТИ – исчистете ги рацете

 

Хигиената на рацете секоја година спасува милиони животи кога се изведува во вистински моменти за време на одржување на здравствена заштита. Честата грижа е знак на почит кон оние кои бараат и го штитат здравјето и другите работници кои ја обезбедуваат таа грижа.

Сега е критично време кога земјите ширум светот треба да го забрзаат спроведувањето на лекциите од пандемијата COVID-19 и да ги зголемат инвестициите за да ги затворат празнините во превенцијата и контролата на инфекции, вклучително и хигиената на рацете. Многу земји промовираат силен ангажман и напредок во зголемувањето на тие активности, но генерално, напредокот е бавен, а придобивките се загрозени.

Заедно, можеме да поттикнеме акција за спречување на инфекции и антимикробна отпорност во здравствената заштита. Силните и ангажирани заедници на здравствени работници, креатори на политики и граѓански организации (ГО) можат да ја забрзаат и одржат акцијата во моментот на грижа за луѓето да бидат безбедни и здрави.

За Светскиот ден на хигиената на рацете 2023 година, во фокус ги ставивме граѓанските организации. Водени од нивната страст, вредности и силни агенди за социјална правда, и често во непосредна близина на заедниците на кои им служат, граѓанските организации можат да ги предводат и да ги забрзаат промените на локално, национално и меѓународно ниво.

СЗО ги повикува сите граѓански организации да се вклучат во кампањата и да го забрзаат напредокот во постигнувањето ефикасна хигиена на рацете!

Заедно, можеме да ја забрзаме акцијата за спречување на инфекции и антимикробна отпорност во здравствената заштита и да изградиме култура на безбедност и квалитет во која на подобрувањето на хигиената на рацете им се дава висок приоритет.

Слоган:

Забрзајте ја акцијата заедно. СПАСЕТЕ ЖИВОТИ – Исчистете ги рацете

 

 

 

Цели на кампањата:

 1. Зајакнување на заедниците на актери во здравствената заштита да ја забрзаат акцијата за подобрување на хигиената на рацете и превенцијата и контролата на инфекции на местото на нега.
 2. Поттикнување на соработката на луѓето и организациите кон заедничката цел за минимизирање на ризикот од инфекции и развој на антимикробна отпорност во здравствената заштита.

Годишни повици за акција:

 1. Здравствени и здравствени работници: Сакајте ги 5-те моменти,
 2. Практичари на IPC: Направете пат за чисти раце,
 3. Креатори на политики: Инвестирајте за здравје и достоинство,
 4. Оние кои имаат пристап до грижа: Придружете се на движењето.

Затоа овој ден се одбележува со цел да се привлече вниманието на потребата постојано да се спроведуваат:

 

 1. Програма за едукација и мотивација на здравствените работници
 2. Следење на препораки за хигиена на рацете
 3. Информирање на пациентите и членовите на нивните семејства за постоечките протоколи за хигиена на рацете.
 4. Да се постави хигиената на рацете како приоритетен проблем на здравствените установи.
 5. Да се обезбеди на персоналот доволно производи за хигиена на рацете на база на алкохол.
 6. Воведување мултидисциплинарна програма со која ќе се подобри усогласеноста на здравствените работници со препораките за хигиена на рацете.
 7. Посебно се инсистира на почитување на препораките за хигиена на рацете на здравствениот персонал во одделенијата за интензивна нега.
 8. Обезбедете препарати на база на алкохол на одделенијата на влезот во собите на пациентот, до креветот и на други достапни места, а исто така обезбедете и џебно пакување.
 9. Грижење и безбедно чување на производите на база на алкохол, бидејќи тие се запаливи.

 

СЗО посочува дека честата и темелна хигиена на рацете е една од најефективните мерки за превенција од дијареја, од воспаленија на белите дробови, но и низа други инфекции кои можат да имаат и фатални последици.

Добра идеја е да носите средства за дезинфекција на раце за да ви помогне да убиете 99,9 %  бактерии – корисно ако сакате попат нешто да каснете  или сте биле во јавен превоз.

Населението треба да ги спречи инфекциите со редовно  чистење на своите раце во својот дом, на своето работно место, на училиште и др.

 

Подготвил: Оддел за здравствена промоција и следење на болести

 

clean hands 1

 j0202_who_whhd_audienceposter_a3_healthcare_rgb_72dpi_page-0001

j0202_who_whhd_audienceposter_a3_ipcpractitioner_rgb_72dpi_page-0001