Актуелности

Image
Посета на ECDC во Северна Македонија за надзор на заразни болести

Обемот на техничката посета на ECDC на Западен Балкан и Турција е да се здобијат со дополнителни знаења и информации за националните системи за надзор, нивното функционирање и управување. Ов...

Image
Светски ден на хигиената на рацете 2023

Светски ден на хигиената на рацете 2023: Забрзајте ја акцијата заедно. СПАСЕТЕ ЖИВОТИ – исчистете ги рацете Хигиената на рацете секоја година спасува милиони животи кога се изведува в...

Image
5 мај – Меѓународен ден на акушерките

Меѓународниот ден на акушерките во целиот свет се одбележува од 1992 година со цел да се промовира оваа професија. Акушерството е една од најубавите, најодговорните и најхуманите професии, а...

Image
КАМПАЊА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА РАКОТ НА КОЖА – МЕЛАНОМ

Меланомот на кожата е 17-ти најчест карцином кај населението во светот, 13-ти најчест карцином кај мажите и 15-ти најчест карцином кај жените. Од 5 случаи на сите видови на рак на кожа, 1 с...

Image
28 април – Светски ден за безбедност и здравје при работа

Меѓународната организација на трудот го одбележува 28 април како Светски ден за безбедност и здравје при работа. Тоа е меморијален ден кој е посветен на работниците кои своите животи ги из...

Image
ИЗВЕШТАЈ ЗА СЛЕДЕЊЕ, ОЦЕНУВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ НА ПРЕВЕНТИВНАТА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА НА РАБОТНИЦИТЕ ЗА ПЕРИОДОТ ОД 2022 ГОДИНА

Институтот за јавно здравје на Република Северна Македонија, преку своето Одделение за медицина на труд и проценка на здравствени ризици, како и секоја година и овој пат, го објавува  И...