Актуелности

Image
Интервју на проф. д-р Михаил Кочубовски за флуор во вода и здравствените ефекти.

 Интервју на проф. д-р Михаил Кочубовски за флуор во вода и здравствените ефекти.

Image
УРЕДИ ЗА КОНДИЦИОНИРАЊЕ НА ВОЗДУХОТ И ЕФЕКТИ ВРЗ ЗДРАВЈЕТО

Не толку одамна, климатизацијата беше луксуз достапен само за малкумина привилегирани, денес тоа е норматив во голем број деловни простории, канцеларии и јавни транспортни системи, така што ...

Image
Информација за состојбата со голема кашлица во РСМ во 2024 година, заклучно со 18.07.2024

 Информација за состојбата со голема кашлица во РСМ во 2024 година, заклучно со 18.07.2024

Image
Разбирањето на урбаните жешки острови е клучно, потребно е итно стратегиско зазеленување

  Статија на д-р Џансун Буковец и проф. д-р Михаил Кочубовски за Нова Македонија. Авторите ги споделуваат резултатите од спроведената научна студија за влијанието на зеленилото во ур...

Image
ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЈАВА НА СЛУЧАЈ СО ЗАПАДНО-НИЛСКА ТРЕСКА

Вовед West Nile вирусот (WNV) е арбовирус кој припаѓа на родот флавовирус. Откриен е во 1937 година во Уганда, а неговото присуство е дoкументирано речиси на сите континенти - во Африка, Ам...

Image
ЗАШТИТА НА ДОЕНЧИЊАТА И ДЕЦАТА ОД СОНЦЕ

0-6 месеци: Доенчињата на возраст под 6 месеци треба да се чуваат подалеку од директна сончева светлина. Избегнувајте користење крем за сончање. Младата кожа на бебето нема спосо...

Image
Истражување на ИЈЗ: Делови на Скопје со повеќе дрвја имаат пониски температури при топлотни бранови

Интервју на проф. д-р Михаил Кочубовски и д-р Џансун Буковец за Сител. Институтот за јавно здравје уште еднаш ја нагласува потребата од планско и континуирано зазеленување на урбаните среди...