Актуелности

Image
СООПШТЕНИЕ ДО СРЕДСТВАТА ЗА ЈАВНО ИНФОРМИРАЊЕ И ДО ГРАЃАНИТЕ

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА СРЦЕТО –           29 СЕПТЕМВРИ ВО 2023 ГОДИНА   (Во организација на Институт за јавно здравје на ...

Image
Јавно-здравствените ефекти на аерозагадувањето во Скопје – интервју на проф. д-р Михаил Кочубовски

Според „Гардијан”: „Во Скопје се наоѓаат три од најзагадените населби на континентот, покажала анализата на Гардијан заснована на моделирање на европските податоци з...

Image
21 Септември – Светски ден за подигање на свеста за Алцхајмерова болест

Сетскиот ден на Алцхајмеровата болест се одбележува секоја година на 21 септември со цел да се подигне свеста за предизвиците и тешкотиите со кои се соочуваат луѓето со оваа болест и нивните...

Image
ПРЕПОЗНАЈ ГИ СИМПТОМИТЕ

Многу од симптомите на рак на дојка се невидливи и не се забележуваат без професионален скрининг како што се мамограм или ултразвук. Постојат и други симптоми, сепак, тие може да се почувств...

Image
Анкетен прашалник: Последици од КОВИД-19 пандемијата врз здравјето на возрасното население во РСМ

Анкетен прашалник: Последици од КОВИД-19 пандемијата врз здравјето на возрасното население во РСМ, на албански и македонски јазик. Прашалник на македонски јазик: https://docs.goo...

Image
ИНФОРМАЦИЈА ЗА НОВ СЛУЧАЈ НА КОНГО КРИМСКА ХЕМОРАГИЧНА ТРЕСКА

Во доцните вечерни часови на 12.08.2023, Одделот за епидемиологија на заразни заболувања при ИЈЗ РСМ е телефонски известен за позитивен резултат на Конго Кримска хеморагична треска од направ...

Image
12 АВГУСТ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МЛАДИТЕ

„ЗЕЛЕНИ ВЕШТИНИ ЗА МЛАДИТЕ: KОН ОДРЖЛИВ СВЕТ; Е МОТОТО ПОД КОЕ СЕ ОДБЕЛЕЖУВА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МЛАДИТЕ ВО 2023 ГОДИНА Денеска светот се залага за зеле...