Актуелности

Image
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2023/2024 (40 недела, до 08.10.2023)

 Со почетокот на 40-тата недела од 2023 година, започнува и следењето на грипот/ заболувањата слични на грип на неделно ниво. Согласно законската регулатива, пријавувањето на грип се вр...

Image
СМРТНОСТ ОД РАК НА ДОЈКА КАЈ ЖЕНИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО ПЕРИОД 2010-2022 ГОДИНА

Во Р.С. Македонија најчеста причина за смрт од малигни неоплазми кај жените во периодот 2010-2022 година е малигната неоплазма на дојка. Од малигна неоплазма на дојка во 2010 година починале...

Image
Видео: Светски ден на срцето

ВИДЕО: Светски ден на срцето Оваа година ИЈЗ и Детскиот културен центар Карпош од Скопје го одбележаа заедно Светскиот ден на срцето – 29 септември!    

Image
Галерија: Светски ден на срцето

Оваа година ИЈЗ и Детскиот културен центар Карпош од Скопје го одбележаа заедно Светскиот ден на срцето – 29 септември!

Image
СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО 2023

КОРИСТИ СРЦЕ ЗНАЈ ЗА СРЦЕТО! Светскиот ден на срцето е потсетник за сите ширум светот да се грижат за нивните срца. Овогодинешната кампања се фокусира на суштинскиот чекор со запознавањето ...

Image
Втор круг од Програмата за надворешна оцена на квалитет на SARS-CoV-2 (EQA) за национални и субнационални лаборатории

Надворешната проценка на квалитетот (EQA) е дизајнирана за објективно тестирање на ефикасноста на лабораториските тестирања. Во програмата EQA, серии од идентични примероци се испраќаат на т...

Image
Втора регионална конференција на тема „Едно здравје“

Институтот за јавно здравје на Црна Гора беше домаќин на Втората регионална конференција на тема „Едно здравје;. Едно здравје („One Health;) е колаборативен, мултисекторски и тр...