Актуелности

Image
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2023/2024 (6 недела, до 11.2.2024

 СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2023/2024 (6 недела, до 11.2.2024

Image
ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБА СО ЗАБОЛЕНИ ЛИЦА ОД ГОЛЕМА КАШЛИЦА ВО Р. СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО 2024 ГОДИНА, ЗАКЛУЧНО СО 08.02.2024

 Во 2024 година, заклучно со 08.02.2024, во ИЈЗ на РСМ се регистрирани вкупно 22 случаи на голема кашлица,  со инциденца од 1,1/100 000 жители. Тоа претставува повеќе од двојно зго...

Image
ФЕВРУАРИ – МЕСЕЦ НА ДЕТСКОТО ОРАЛНО ЗДРАВЈЕ

  Растење, времетраење и како и кога да се отстранат млечните заби Децата обично имаат 20 млечни заби. Нивната појава е привремена и претходи на растот на трајните заби. Млечните заби...

Image
ГОЛЕМА КАШЛИЦА (ПЕРТУСИС)

ГОЛЕМА КАШЛИЦА (ПЕРТУСИС) Голема кашлица (пертусис) е акутно, заразно респираторно заболување кое се карактеризира со напади на кашлица, а го предизвикува бактеријата Bordetella pertussis. ...

Image
СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2023/2024 (5-та недела, до 04.02.2024)

 СОСТОЈБА СО ГРИП ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, СЕЗОНА 2023/2024 (5-та недела, до 04.02.2024)

Image
СВЕТСКИ ДЕН НА РАК:Истражете ги клучните проблеми

  Истражете ги клучните проблеми Дознајте како ракот нė засега сите и како сите може да влијаеме врз намалување на инциденцата.     Еднаквост во пристап на грижа од рак ...

Image
СВЕТСКИ ДЕН НА РАК:Кој треба да се вклучи?

  4 ФЕВРУАРИ – СВЕТСКИ ДЕН НА РАК МОТО: Придружете се на повикот за акција на Светскиот ден на ракот!   Кој треба да се вклучи?   Кој и да сте – преживеан ...