Актуелности

Image
ЗАШТИТА НА ДОЕНЧИЊАТА И ДЕЦАТА ОД СОНЦЕ

0-6 месеци: Доенчињата на возраст под 6 месеци треба да се чуваат подалеку од директна сончева светлина. Избегнувајте користење крем за сончање. Младата кожа на бебето нема спосо...

Image
СОН ВО ТОПЛО ВРЕМЕ

Во жешките ноќи, нашето тело станува тешко да го најде топлинскиот баланс и тоа значи дека тешко ќе заспиеме. И топлото време може да предизвика повеќе прекини во сонот во текот на ноќта, пр...

Image
РАЗЛАДУВАЊЕ НА ВНАТРЕШНИ ПРОСТОРИИ

Идеална собна температура денски е 21°С, во ноќта 18°С. Но во период на топлотни бранови најдобро е собната температура да се одржува околу 25°С. За разладување на внатрешни про...

Image
25ТИ ЈУЛИ – СВЕТСКИ ДЕН ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД ДАВЕЊЕ

Водата е составен дел од нашите животи, ни помага да преживееме но во друг момент може и да ни го одземе животот. Иако никој не е имун од давењето сепак постојат разлики помеѓу стапките на д...

Image
КАКО ДА СЕ РАЗЛАДИМЕ НА ЕКСТРЕМНА ТОПЛИНА?

Иако изложувањето на сонце има значителни здравствени придобивки, за жал, со климатските промени, топлотните бранови се сѐ почеста појава и се подолги и потопли. А ризикот на човековото здра...

Image
ИСХРАНА ПРИ ТОПЛО ВРЕМЕ

„Лесни; и квалитетни оброци Кога е топло, подобро е да се придржувате до лесни, разновидни, добро избалансирани и редовни оброци, сочинети од сезонски намирници. Храната со висока сод...

Image
ВНЕС НА ВОДА И ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ ПРИ ТОПЛО ВРЕМЕ

Како треба да биде внесот на вода при топло време? Во летно време, пиењето на вода треба да е континуиран процес, не треба да се чека ожеднување или момент на влошување на здравстве...