Актуелности

Image
СВЕТСКИ ДЕН НА СРЦЕТО 2023

КОРИСТИ СРЦЕ ЗНАЈ ЗА СРЦЕТО! Светскиот ден на срцето е потсетник за сите ширум светот да се грижат за нивните срца. Овогодинешната кампања се фокусира на суштинскиот чекор со запознавањето ...

Image
Втор круг од Програмата за надворешна оцена на квалитет на SARS-CoV-2 (EQA) за национални и субнационални лаборатории

Надворешната проценка на квалитетот (EQA) е дизајнирана за објективно тестирање на ефикасноста на лабораториските тестирања. Во програмата EQA, серии од идентични примероци се испраќаат на т...

Image
Втора регионална конференција на тема „Едно здравје“

Институтот за јавно здравје на Црна Гора беше домаќин на Втората регионална конференција на тема „Едно здравје;. Едно здравје („One Health;) е колаборативен, мултисекторски и тр...

Image
СООПШТЕНИЕ ДО СРЕДСТВАТА ЗА ЈАВНО ИНФОРМИРАЊЕ И ДО ГРАЃАНИТЕ

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА СРЦЕТО –           29 СЕПТЕМВРИ ВО 2023 ГОДИНА   (Во организација на Институт за јавно здравје на ...

Image
Јавно-здравствените ефекти на аерозагадувањето во Скопје – интервју на проф. д-р Михаил Кочубовски

Според „Гардијан”: „Во Скопје се наоѓаат три од најзагадените населби на континентот, покажала анализата на Гардијан заснована на моделирање на европските податоци з...

Image
21 Септември – Светски ден за подигање на свеста за Алцхајмерова болест

Сетскиот ден на Алцхајмеровата болест се одбележува секоја година на 21 септември со цел да се подигне свеста за предизвиците и тешкотиите со кои се соочуваат луѓето со оваа болест и нивните...

Image
ПРЕПОЗНАЈ ГИ СИМПТОМИТЕ

Многу од симптомите на рак на дојка се невидливи и не се забележуваат без професионален скрининг како што се мамограм или ултразвук. Постојат и други симптоми, сепак, тие може да се почувств...