Актуелности

Image
КАКО ДА БИДЕМЕ ПОЗДРАВИ? KАКО ДА СПРЕЧИМЕ ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК?

КАКО ДА БИДЕМЕ ПОЗДРАВИ? KАКО ДА СПРЕЧИМЕ ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК? БИДЕТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ – ПЕШАЧЕТЕ, ТРЧАЈТЕ, ТАНЦУВАЈТЕ, ПЛИВАЈТЕ. ПРАКТИКУВАЈТЕ ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ ОД НАЈМА...

Image
17 МАЈ – СВЕТСКИ ДЕН НА ХИПЕРТЕНЗИЈА

;Мерете го вашиот крвен притисок, контролирајте го, живејте подолго”  Високиот крвен притисок , познат и како хипертензија, се дефинира како состојба на  систолен крвен...

Image
15 мај – Меѓународен ден на семејствата

„Семејствата и демографските промени; Како дел од подготовките за триесетгодишнината од меѓународната година на семејството, 2024 (IYF+30), одбележувањето на денот на семејствата во 2...

Image
12 мај Меѓународен ден на медицинските сестри и техничари

По повод  Меѓународната недела на сестринството, на 5 мај се одбележува Меѓународен ден на акушерките, а на 12 мај Меѓународен ден на медицинските сестри и техничари. Меѓународен ден н...

Image
Институтот за Јавно Здравје по повод Кампања за Здравје го одбележа Светскиот ден на Физичката Активност

Институтот за Јавно Здравје по повод Кампања за Здравје го одбележа Светскиот ден на Физичката Активност. Дата на оддржување на настанот: 11 Мај ( четврток ), од 11-13,00 Локација: Кеј на ...

Image
10 МАЈ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ФИЗИЧКАТА АКТИВНОСТ

;ПОАКТИВНИ ЛУЃЕ ЗА ПОЗДРАВ СВЕТ”   Светската здравствена организација (СЗО) поттикнува здрав начин на живот и редовна физичка активност како еден од најважните предуслови за доб...

Image
“Кампања за здравје“ – Учество на вработени од ИЈЗ на скопски маратон

;Кампања за здравје; Учество на вработени од ИЈЗ на скопски маратон како пример за практикување на физичка активност во унапредување на здравјето.