Актуелности

Image
СООПШТЕНИЕ – 9.5.2023

КАМПАЊА ЗА ЗДРАВЈЕ (Во организација на Институт за јавно здравје)   Почитувани, Ве известуваме дека Институтот за јавно здравје на РСМ од Скопје во текот на месец мај 2023 годи...

Image
РАБОТИЛНИЦА: КВАНТИТАТИВНИ И КВАЛИТАТИВНИ БИХЕВИОРАЛНИ ИСТРАЖУВАЊА

Институтот за јавно здравје на РСМ на 4 мај 2023 година организираше работилница за обука на здравствени работници на тема: ;КВАНТИТАТИВНИ И КВАЛИТАТИВНИ БИХЕВИОРАЛНИ ИСТРАЖУВАЊА&rdqu...

Image
Посета на ECDC во Северна Македонија за надзор на заразни болести

Обемот на техничката посета на ECDC на Западен Балкан и Турција е да се здобијат со дополнителни знаења и информации за националните системи за надзор, нивното функционирање и управување. Ов...

Image
Светски ден на хигиената на рацете 2023

Светски ден на хигиената на рацете 2023: Забрзајте ја акцијата заедно. СПАСЕТЕ ЖИВОТИ – исчистете ги рацете Хигиената на рацете секоја година спасува милиони животи кога се изведува в...

Image
5 мај – Меѓународен ден на акушерките

Меѓународниот ден на акушерките во целиот свет се одбележува од 1992 година со цел да се промовира оваа професија. Акушерството е една од најубавите, најодговорните и најхуманите професии, а...

Image
КАМПАЊА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА РАКОТ НА КОЖА – МЕЛАНОМ

Меланомот на кожата е 17-ти најчест карцином кај населението во светот, 13-ти најчест карцином кај мажите и 15-ти најчест карцином кај жените. Од 5 случаи на сите видови на рак на кожа, 1 с...

Image
28 април – Светски ден за безбедност и здравје при работа

Меѓународната организација на трудот го одбележува 28 април како Светски ден за безбедност и здравје при работа. Тоа е меморијален ден кој е посветен на работниците кои своите животи ги из...