Актуелности

Image
Морталитет од малигни неоплазми во Р.С. Македонија

Малигните неоплазми се меѓу најчестите причини за смрт во светот. Во Р.С.Македонија после болестите на циркулаторниот систем малигните неоплазми се втората најчеста причина за смрт. Во перио...

Image
Препораки за превенција на рак

Истражете ги клучните проблеми Дознајте како ракот нė засега сите и како сите може да влијаеме врз намалување на инциденцата. Еднаквост во пристап на грижа од рак Без разлика кои с...

Image
Работен состанок во Центарот за епидемиолошко следење и управување со здравствени кризи

На ден 30.1.2023 година, во просториите на Центарот за епидемиолошко следење и управување со здравствени кризи (PHEOC), се одржа работен состанок на кој присуствуваа Директорот на ИЈЗ доц. д...

Image
Недела за превенција на рак на грлото на матката

Неделата за превенција на рак на грлото на матката е можност да се подигне свеста за ризикот од рак на грло на матката и да им се помогне на жените да научат како да ги намалат овие ризици и...

Image
Информација 23.01.2023

Водејќи се од мисијата на нашата институција Институт за Јавно Здравје (ИЈЗ), да го унапредуваме  здравјето и општата благосостојба на населението преку научно базирани сознанија,&...

Image
РАЗГОВОР СО ПАРТНЕРОТ ЗА СЕКСУАЛНОТО ЗДРАВЈЕ

Сосема е нормално една личност да сака да ги чува во приватност работите поврзани со сексуалното здравје и да не ги дели со никој. Но во интимната врска постојат работи кои со партнерот е ...

Image
Видео:Една петтина од смртните случаи во земјава се поврзани со загадувањето

Видео:Една петтина од смртните случаи во земјава се поврзани со загадувањето Канал 5 ТВ, 9.1.2021 Проф. Мирјана Димовска,ИЈЗ